Duravit creëert met DuroCast verscheidenheid in vormen, oppervlakken, kleuren en afwerkingen

DuroCast combineert hoogste eisen op het gebied van materiaaleigenschappen en design

Overijse, 4 december 2023 - Al 20 jaar werken materiaalexperts, productontwikkelaars en ontwerpers samen met designbadkamerproducent Duravit om hightech materialen te identificeren die optimaal zijn voor de productie van badkamermeubels, in het bijzonder door het samenspel van geselecteerde grondstoffen. Dankzij de speciale materiaaleigenschappen creëert Duravit met DuroCast nauwkeurige vormen met fijne contouren en radii, gestructureerde oppervlakken, een breed scala aan kleuren en matte en glanzende afwerkingen. Het materiaal is ook duurzaam, antislip en extreem stabiel.

Duravit heeft het assortiment van dit innovatieve materiaal uitgebreid tot vier varianten. Naast DuroCast Plus vullen DuroCast UltraResist met een extra lakoppervlak en DuroCast Smooth met een gelcoatlaag het mineraalgietassortiment aan. DuroCast Nature wordt ook gebruikt in het recyclebare douchebakkengamma Sustano.

Tussen hightech en handwerk

"Voor ons grijpen materiaalonderzoek en designontwikkeling in elkaar als tandwielen. Zo garanderen we dat er een perfect resultaat voortkomt uit het conceptuele idee," legt Annette Becker, Vice President Global Marketing bij Duravit, uit.

Met meer dan 20 jaar ervaring in mineraalgiettechnologie beschikt de fabrikant over een schat aan ervaring en interne knowhow. In nauwe samenwerking met gerenommeerde designers worden grensverleggende badkamerinrichtingen gecreëerd. In de productiefaciliteit in Bischwiller, Elzas, heeft zich tussen hightech en handwerk een ontwerpatelier met een geïntegreerd technologiecentrum voor het DuroCast solid surface materiaal gevestigd. Hier, en ook in de Egyptische fabriek, produceert Duravit sinds kort wastafels en bekledingen voor toiletten, naast ligbaden en douchebakken. 

Materiaalontwikkeling

DuroCast Plus, UltraResist en Smooth zijn hoofdzakelijk samengesteld uit natuurlijke mineralen en hars als bindmiddel. DuroCast Nature daarentegen bestaat uit polyurethaan gemengd met marmerpoeder - en heeft net als DuroCast Smooth een gekleurd gecoat oppervlak. Bij DuroCast Plus daarentegen is het volledige substraat verrijkt met kleurpigmenten en dus volledig gekleurd. De grondstoffen worden automatisch gemengd en voorbereid op het gietproces. Het resultaat is een homogene gietmassa die in geschikte mallen wordt gevuld. Na het gietproces volgen twee droogfasen: in de eerste fase hardt de vloeibare gietmassa uit in de mal in een verwarmingskamer. In de tweede fase wordt het product ontvormd en spanningsarm gemaakt op een aparte spiraallager in de oven bij temperaturen tot 80 °C. Daarna wordt het gedroogd in de oven. Tijdens deze fase wordt het materiaal definitief uitgehard. Door de lage droogtemperatuur bespaart het materiaal CO2 tijdens de productie, in tegenstelling tot de energie-intensieve keramische productie. Na het afkoelen krijgen de afgewerkte producten de beslissende finishing touch in de polijstcabine. 

DuroCast Plus

Het homogene, witte, effen gekleurde DuroCast Plus is duurzaam, stabiel en maakt het ook mogelijk om eventuele gebruikssporen te herstellen die, indien professioneel uitgevoerd, onzichtbaar blijven. Een ander voordeel van het materiaal is de antislip-oppervlaktestructuur, wat vooral belangrijk is in badkamers.

DuroCast UltraResist

In tegenstelling tot de Plus-versie worden voorgevormde ligbaden en wastafels van DuroCast UltraResist voorzien van een afdichtingslaag. Hiervoor worden de producten eerst gereinigd en voorzien van een dunne, voorbereidende laklaag, waarop de eerste laklaag wordt aangebracht. Na de eerste droogcyclus van 5-6 uur wordt het oppervlak licht geschuurd voordat de tweede en laatste laklaag wordt aangebracht, die opnieuw 5-6 uur droogt. DuroCast UltraResist krijgt een onberispelijke afwerking dankzij de twee laklagen, die het materiaal ook eigenschappen geven die bijzonder voordelig zijn in de badkamer. Met zijn niet-poreuze oppervlak is DuroCast UltraResist bijzonder gemakkelijk te reinigen en relatief ongevoelig voor krassen en vuil. 

DuroCast Smooth

Bij DuroCast Smooth wordt eerst een gelcoat in de mallen gespoten, waarmee de gietmassa van het substraatmateriaal zich tijdens het daaropvolgende gietproces verbindt. Dankzij de gelcoat wordt DuroCast Smooth gekenmerkt door een robuust, eenvoudig te reinigen en UV-bestendig oppervlak, dat overtuigt door uitstekende materiaaleigenschappen en een verscheidenheid aan opties. De gelcoat maakt gevarieerde kleurontwerpen en ongewone structuren mogelijk - met de keuze uit een glanzende of matte afwerking, zoals bij de Millio WC-bekleding.

DuroCast Nature

Ook bij DuroCast Nature wordt de gelcoat eerst in de mallen gespoten. Dit wordt gevolgd door het gietproces, waarbij de gietmassa zich bindt met de gelcoat. Duravit heeft een nieuwe productiefaciliteit in gebruik genomen om douchebakken van dit materiaal te produceren. De zelf ontwikkelde en geproduceerde mallen garanderen precieze vormen (geometrieën, indien nodig) met extreem lage toleranties. DuroCast Nature is recyclebaar en heeft specifieke eigenschappen, zoals de robuuste en gemakkelijk te reinigen gelcoat, die maximale slipweerstand biedt in de matte versies. Naast het aangename gevoel zorgt het niet-poreuze oppervlak voor een edele afwerking die dankzij de moderne kleuren een breed scala aan mogelijkheden biedt in het badkamerdesign. Een ander voordeel is het installatiegemak: douchebakken uit de Sustano-serie kunnen tijdens de installatie ter plekke worden aangepast zonder speciale inspanningen en kunnen aan elke kant tot 100 mm worden ingekort. Bovendien vergemakkelijkt het lage gewicht van de douchebak de hantering op de bouwplaats en vermindert het de transportgerelateerde CO2-uitstoot. Op het einde van hun levensduur kunnen de producten teruggebracht worden naar Duravit of een lokaal recyclagecentrum.

 

Over Duravit AG

Het in Hornberg gevestigde Duravit AG is een van de toonaangevende internationale fabrikanten van designbadkamers en is actief in meer dan 130 landen over de hele wereld. Het productportfolie van deze badkamerfabrikant bevat sanitair keramiek, badkamermeubels, douchebakken en ligbaden, wellness-systemen, douche-wc's, kranen en accessoires evenals installatiesystemen van de hoogste kwaliteit. Naast zijn interne ontwerpexpertise, werkt Duravit bij productontwikkeling nauw samen met een internationaal netwerk van ontwerpers zoals Cecilie Manz, Philippe Starck, Christian Werner, Sebastian Herkner en Bertrand Lejoly, evenals getalenteerde nieuwkomers. Door de interactie van baanbrekende ontwerpen, hoge productkwaliteit, een scherp gevoel voor menselijke behoeften en verantwoord ondernemerschap, is het de ambitie van Duravit om het leven van de eindgebruikers elke dag een beetje beter te maken. Een belangrijk doel hierbij is de allesoverheersende missie om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be