Duravit bouwt 's werelds eerste klimaatneutrale keramiekfabriek in Canada 

Designbadkamerfabrikant wordt pionier in duurzame sanitairindustrie

Overijse, 17 juli 2023 - Duravit AG neemt een grote sprong naar een duurzame toekomst: 's werelds eerste klimaatneutrale keramiekfabriek wordt gebouwd in Matane in de Canadese provincie Québec. De nieuwe Canadese vestiging zal 240 nieuwe banen creëren en de productie zal er begin 2025 van start gaan. Keramische sanitairproducten zoals wc's en wastafels zullen hier in de toekomst uitsluitend met hernieuwbare energie geproduceerd worden. Voor het bakproces zal Duravit 's werelds eerste elektrische roloven gebruiken, aangedreven door elektriciteit opgewekt met waterkracht. Het gebruik van deze innovatieve technologie zal ongeveer 11.000 ton CO2 per jaar besparen in vergelijking met een conventionele keramiekfabriek. Duravit wordt zo een pionier in de industrie.

Duravit bouwt 's werelds eerste klimaatneutrale keramiekfabriek in Canada
Duravit bouwt 's werelds eerste klimaatneutrale keramiekfabriek in Canada

Brede politieke steun stimuleert implementatie

De fabriek, die in 2025 operationeel zal zijn, wordt de eerste productievestiging van Duravit AG in Noord-Amerika. Het bedrijf wil de Noord-Amerikaanse markt bevoorraden en tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Dankzij elektriciteit uit waterkracht en de nabijheid van grondstoffen zal de fabriek in Matane 's werelds eerste CO2-neutrale fabriek voor keramische sanitairproducten worden.

Voor de uitvoering van dit project verstrekt de Canadese overheid de designbadkamerfabrikant een terugbetaalbare bijdrage van 19 miljoen dollar (13 miljoen euro) in het kader van het Regional Economic Growth through Innovation(REGI)-programma van de Canada Economic Development for Quebec Regions(CED).

De regering van Quebec verstrekt op haar beurt een lening van 11 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) via het ESSOR-programma, dat wordt beheerd door Investissement Québec als haar vertegenwoordiger.

Innovatief antwoord op klimaatverandering

Bij het ontwerp en de voorbereiding van de nieuwe productiesite werkte Duravit nauw samen met de Italiaanse fabrikant van machines en installaties voor keramiek SACMI, als strategische partner. Belangrijke substantiële synergieën werden bereikt door het gezamenlijke ontwikkelingswerk. Vroeger was de technologie van een elektrische oven onbruikbaar voor de sanitaire keramieksector. Dankzij de nauwe samenwerking met de jarenlange partner SACMI werd een nieuw type oven voor deze vereisten ontwikkeld.

Project bewijst haalbaarheid van CO2-neutrale productie

Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht zal de CO2-uitstoot bij de productie tot nul reduceren: Duravit is samen met marktleider SACMI de eerste keramiekproducent die vertrouwt op een elektrisch bakproces, waardoor deze volledig klimaatneutraal kan produceren. De designbadkamerfabrikant laat zien dat het onder de juiste omstandigheden vandaag al mogelijk is om CO2-neutraal te produceren, zelfs voor energie-intensieve industrieën.

Naast de klimaatneutrale productie in de fabriek is ook de logistiek duurzaam opgezet. Alle grondstoffen worden zowel in Canada als in de VS direct ter plaatse ingekocht, wat resulteert in korte transportafstanden. Dit vermindert de uitstoot en zorgt voor een milieuvriendelijke toeleveringsketen. De keramische onderdelen die in Canada worden geproduceerd, zijn voornamelijk bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt. Ze spelen dus een beslissende rol in de groeistrategie van het bedrijf.

Quotes

Pascale St-Onge, minister van Sport en minister verantwoordelijk voor Canada Economic Development for Quebec Regions: "De investering van de Canadese regering in dit project brengt niet alleen een wereldberoemd bedrijf naar Quebec, maar ook een bedrijf dat zich al meer dan 200 jaar onderscheidt door zijn vermogen om te innoveren. Door te focussen op Québec en zijn elektriciteit uit waterkracht als bron van zuivere, hernieuwbare energie, bewijst Duravit Canada dat groei en de strijd tegen klimaatverandering hand in hand kunnen gaan. Door Duravit Canada te steunen, helpt onze regering een bedrijf de sprong te maken naar de technologieën van de toekomst en winnende keuzes te maken voor onze planeet."
François-Philippe Champagne, minister van Innovatie, Wetenschap en Industrie: "Canada wordt het eerste land ter wereld dat koolstofneutraal keramiek produceert! Dankzij ons talent van eigen bodem, onze hernieuwbare energie en onze nabijheid tot de markt, heeft het Duitse bedrijf Duravit Matane gekozen voor zijn allereerste fabriek in Noord-Amerika. Deze investering ligt niet alleen in lijn met onze economische visie voor een groenere toekomst, maar zal ook goede jobs creëren in de regio en tegelijkertijd de positie en reputatie van Canada als groene leverancier versterken."
Diane Lebouthillier, parlementslid voor Gaspésie—Les Îles-de-la-Madeleine en minister van Nationale Inkomsten: "Regionale ontwikkeling is heel belangrijk voor onze regering, en de komst van een bedrijf als Duravit naar Quebec is daar een prachtig voorbeeld van. De belangrijke steun die vandaag werd aangekondigd zal niet alleen kwaliteitsvolle jobs creëren, maar ook de economische ontwikkeling op het schiereiland stimuleren. Economisch succes in Matane betekent economisch succes in de hele Gaspésie regio, en onze regering is trots om hieraan te kunnen bijdragen."
Christopher Skeete, minister van Economie, minister verantwoordelijk voor Racismebestrijding en minister verantwoordelijk voor de regio Laval: "Duravit is een wereldleider in zijn sector. Het is dan ook uitstekend nieuws dat het bedrijf Quebec kiest als locatie voor zijn eerste koolstofneutrale fabriek ter wereld en zijn eerste productiesite in Noord-Amerika. Dit is een belangrijk project dat beantwoordt aan onze doelstellingen om import te vervangen en de productiviteit te verhogen via procesautomatisering."
Maïté Blanchette Vézina, minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Bossen en minister verantwoordelijk voor de regio Bas-Saint-Laurent en de regio Gaspésie–Îles-de-la-Madeleine: "De regio Bas-Saint-Laurent biedt een natuurlijke toegang tot de Amerikaanse markt. Met haar diepwaterhaven heeft de stad Matane een strategische positie, waardoor ze een concurrentievoordeel heeft bij de uitvoering van dit veelbelovende project voor de toekomst van de regio en heel Quebec."
Hubert Bolduc, voorzitter van Investissement Québec International: "Ons team is erg blij om dit belangrijke project verwezenlijkt te zien worden, waarmee we een belangrijke internationale speler vestigen in de regio Bas-Saint-Laurent. We werken al enkele jaren samen met Duravit om Quebec en de mooie regio Matane in de kijker te zetten. Dit is het begin van een zakenrelatie waarvan we overtuigd zijn dat ze belangrijke economische spin-offs zal genereren voor heel Quebec."
Eddy Métivier, burgemeester van Matane: "Ik ben erg trots en blij dat we Duravit mogen verwelkomen in onze stad. Vandaag staat Matane bekend als een sterke stad, een economische pijler en een hub die bedrijven van over de hele wereld aantrekt. Ik waardeer het uitzonderlijke werk van al onze partners in dit project en, natuurlijk, het Duravit-team, met wie we zo goed hebben samengewerkt sinds het begin. Bedrijven zijn belangrijke bondgenoten in de ontwikkeling van onze stad, en de komst van een multinational als Duravit kan alleen maar een bron van vreugde zijn, en de economische vitaliteit van Matane bevestigen, nu en in de toekomst."
Stephan Tahy, CEO van Duravit: "We zijn erg trots om op te treden als pionier in het ontwerpen van een duurzame sanitairindustrie en zo de uitdagingen van de klimaatverandering actief het hoofd te bieden. Bij Duravit, zetten we daarmee een nieuwe standaard voor innovatieve oplossingen in een industrie die wordt gekenmerkt door een hoog energieverbruik."

Over Duravit AG

Het in Hornberg gevestigde Duravit AG is een van de toonaangevende internationale fabrikanten van designbadkamers en is actief in meer dan 130 landen over de hele wereld. De badkamerfabrikant ontwerpt en produceert, volgens de hoogste normen, sanitair keramiek, badkamermeubels, douchebakken en ligbaden, wellness-systemen, douche-wc's, kranen en accessoires evenals installatiesystemen. Naast zijn interne ontwerpexpertise, werkt Duravit bij productontwikkeling nauw samen met een internationaal netwerk van ontwerpers zoals Cecilie Manz, Philippe Starck, Christian Werner, Sebastian Herkner en Bertrand Lejoly, evenals getalenteerde nieuwkomers. Door de interactie van baanbrekende ontwerpen, hoge productkwaliteit, een scherp gevoel voor menselijke behoeften en verantwoord ondernemerschap, is het de ambitie van Duravit om het leven van de eindgebruikers elke dag een beetje beter te maken. Een belangrijk doel hierbij is de allesoverheersende missie om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be