Skip to Content
Duitse top investeerders zetten schouders onder Belgische big-datamarktleider in de zorgsector LynxCare

Duitse top investeerders zetten schouders onder Belgische big-datamarktleider in de zorgsector LynxCare

Met nieuwe kapitaalverhoging van 1,8 miljoen euro haalt LynxCare 3,6 miljoen euro op in minder dan een jaar

Leuven, 29/01/2020 – De Belgische scale-up LynxCare heeft op twaalf maanden tijd 3,6 miljoen euro opgehaald. De big-datamarktleider in de zorgsector ronde zopas een nieuwe kapitaalronde af van 1,8 miljoen euro. Deze nieuwe injectie wordt naast de bestaande investeerder HERAN Partners, gedragen door het Duitse investeringsfonds btov. Na een eerdere investeringsronde van 1,75 miljoen euro in april 2019 dient deze kapitaalverhoging om naast de expansie in de VS ook de Europese markt verder te veroveren.  

De gezondheidszorg maakt een sterke digitale transformatie door. Hierdoor blijft de hoeveelheid data alsmaar verder toenemen. Er wordt geschat dat 90% van deze data niet benut wordt, vooral omdat de verwerking complex en tijdrovend is. De big-dataspecialist LynxCare treedt op als partner voor ziekenhuizen om hen bij te staan in hun evolutie naar een ‘value based healthcare’ of zorg gebaseerd op kwaliteit’. LynxCare helpt hen door hun data op een gestructureerde en automatische wijze te verwerken en beschikbaar te maken. Hiervoor ontwikkelde LynxCare een AI-platform dat zowel voor patiënt, arts, zorgverlenend personeel als het ziekenhuis voordelen biedt. Volgens LynxCare wordt het ondenkbaar dat ziekenhuizen nog beslissingen nemen niet op basis van data.

1,8 miljoen euro
Om verder te groeien in Europa en de VS, werd opnieuw vers kapitaal aangetrokken. De nieuwe investering van 1,8 miljoen euro wordt gedragen door huidige investeerder Annie Vereecken, via haar recentelijk opgerichte investeringsfonds HERAN Partners met focus op MedTech en Digital Health, en een nieuwe investeerder. Dit is het Duitse investeringsfonds btov dat een vermogen beheert van 450 miljoen euro en in de lijst staat van de 15 meest actieve Europese durfkapitaalfondsen. Deze investering komt uit het btov Industrial Technologies Fund van 100 miljoen euro. 

Investeerdersconsortium
Bij LynxCare zijn ze verheugd met deze volgende stap in hun groei. Georges De Feu, CEO: “De uitstekende match met btov, de Europese uitbreidingsmogelijkheden en het mooie aanbod heeft ons sneller doen schakelen dan we konden verwachten.” 

Voor LynxCare betekent deze kapitaalverhoging ook een boost van de groeimogelijkheden. “We zijn al even actief op de Amerikaanse markt en nu geeft deze investering ons de slagkracht om ook de Europese markt verder te veroveren. We hebben een erg sterk investeerdersconsortium en haalden op minder dan een jaar tijd bijna 4 miljoen euro op, wat perspectieven biedt voor verdere financiering en nieuwe groeistappen van LynxCare”, besluit De Feu. 

Belgisch Investeringsfonds
Onder de bestaande investeerders zit het Belgische investeringsfonds HERAN Partners, waarvoor Katleen Vandersmissen, Managing Partner, als opvolging van Annie Vereecken, zal zetelen in de raad van bestuur van LynxCare. Annie Vereecken licht toe: “We zijn blij met de verbreding van het consortium en deze nieuwe stap in de groei van LynxCare. Hiermee zetten we duidelijk in op de buitenlandse ambities. Deze transactie kadert binnen de strategie van het HERAN HealthTech Fonds I dat recent gelanceerd werd waarbij LynxCare behoort tot de 7 bestaande portfoliobedrijven.”

Sterke combinatie
Ook bij de Duitse investeerders zijn ze enthousiast. Dr. Chrisitan Shütz, partner bij btov voor biowetenschappen: “We zien een geweldige combinatie van een ervaren team op het gebied van machine learning en data mining(NLP) met een sterke medische achtergrond, goede commerciële tractie en een duidelijke marktbehoefte aan zorgkwaliteit, data-analyse en datamanagement. LynxCare maakt het verschil bij artsen, ziekenhuizen en medisch onderzoek door de zeer nauwkeurige analyses van ongestructureerde gegevens. Een sterke onderscheidende factor.”

Over LynxCare
LynxCare is een Belgische scale-up die in 2015 werd opgericht door twee vennoten met beiden een medische achtergrond. Als apotheker en arts kennen ze de noden van de sector. Ze omringden zich intussen met een uniek team van zowel medische professionals als data scientists, wat hen vandaag heeft doen uitgroeien tot marktleider in big data in healthcare. LynxCare is een partner voor ziekenhuizen in het efficiënt verwerken en beschikbaar maken van data voor analyse via een door AI gedreven platform, met als doelstelling om de kwaliteit in de zorg te verbeteren. De LynxCare software, op basis van artificiële intelligentie (AI) en machine learning, maakt “value based healthcare” of resultaatgerichte zorg mogelijk. Dit levert zowel voor de patiënt, als de arts én het hele medische systeem tal van voordelen op.LynxCare telt 15 medewerkers en is gevestigd in Leuven. Het heeft ook een vertegenwoordiging in de Belcham-post in San Francisco. In België zijn een tiental ziekenhuizen klant, waaronder het Ziekenhuis Oost-Limburg en het AZ Delta in Roeselare.

Over HERAN Partners
HERAN Partners is een Belgisch investeringsfonds opgericht door Annie Vereecken samen met Katleen Vandersmissen, Joris Mortelmans en Herman Verrelst. Met het brede netwerk en de ongeëvenaarde expertise van haar partners ondersteunt HERAN Partners Europese start-ups en scale-ups uit de MedTech en Digital Health sectoren. Het eerste fonds, HERAN HealthTech I, bouwt verder op de bestaande investeringsstrategie van de oprichters: een sterke en gebalanceerde portefeuille van 7 bedrijven die binnen de focus van het fonds liggen.

Over btov Partners
btov Partners, opgericht in 2000, is een Europees durfkapitaalbedrijf opgericht en gefinancierd door seriële ondernemers en business angels gericht op industriële technologieën en digitale leiders van de Europese economie. Het bedrijf beheert activa van EUR 450 miljoen en onderzoekt jaarlijks meer dan 3.000 investeringsmogelijkheden. Het btov Industrial Technologies Team heeft bedrijven ondersteund die variëren van componenten-, module- en systeemhardwarebedrijven met embedded software tot applicatie- en infrastructuursoftwareleveranciers voor industriële verticals. De technologische focus ligt op robotica en autonome voertuigen, industrieel machinelearning, Industry 4.0 en Industrial IoT, cyber-fysieke beveiliging, elektronica en fotonica, additieve productie, stroomconversie en -opslag en medische en kwantumtechnologieën. Investeringen uit het verleden bevatten BigRep, Blacklane, Data Artisans, DeepL, Dyemansion, Effect Photonics, Electrochaea, Finanzcheck, ORCAM, Quanta, Raisin, SumUp, Volocopter en XING. Meer informatie op www.btov.vc/industrial-technologie

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel