DPD fresh Belgium maakt frisse doorstart dankzij de elektrische koelvoertuigen van Fraikin

Duurzaam en betrouwbaar transport om ook tijdens de eindejaarsperiode verse voeding te leveren

Als kersverse expres transportdienst van koerierdienst DPD zocht DPD fresh Belgium naar een flexibele partner voor het huren van voertuigen. Die vond de onderneming in Fraikin, de Europese marktleider in de verhuur van diverse bedrijfsvoertuigen. Dankzij een nauwe samenwerking en duidelijke communicatie is Fraikin erin geslaagd om de levering van geconditioneerde bedrijfsvoertuigen perfect af te stemmen op de dynamische vraag van de markt en zo de groei van de nieuwe transportdienst in zijn eerste jaar te stimuleren. De ambities van DPD fresh Belgium worden verder ondersteund door een flexibel aanbod aan elektrische bestelwagens en extra diensten.

Uit de ervaring van de internationale pakketdienst DPD en het zusterbedrijf Chronofresh is de Belgische afdeling DPD fresh Belgium ontstaan. In september 2020 bezorgde de transportdienst voor het eerst verse en diepgevroren producten alsook droge voeding aan zowel particulieren als professionals. Die gevarieerde combinatie van klanten is uniek in de sector. Naast leveringen op de Belgische markt, is de transportdienst ook aanwezig in Frankrijk en is een uitbreiding gepland naar nieuwe regio’s in de komende twee jaar. 

Omwille van zijn beperkte omvang is DPD fresh Belgium gevoelig voor plotse, schommelende noden in de markt. Zo pieken de aanvragen bijvoorbeeld sterk op feestdagen zoals de aankomende eindejaarsperiode. Om op deze dynamiek te kunnen inspelen, had het nood aan een flexibele verhuurdienst met geconditioneerde bestelwagens (uitgerust met koelapparatuur). Daarvoor deed DPD fresh een beroep op Fraikin.

Vlotte communicatie ​
Voor de expres leveringsdienst zijn lange wachttijden uit den boze, maar de levering van nieuwe elektrische voertuigen kan wel aanslepen. “Dankzij Fraikin hadden we geen last van deze gevreesde wachttijden. Integendeel, als partner toonde het zich heel flexibel en kocht het stockvoertuigen op zodat we steeds de nodige voertuigen konden inzetten. Fraikin heeft bovendien altijd aanloopwagens voor ons beschikbaar aan hetzelfde tarief die meteen inzetbaar zijn”, zegt Koen Verlaenen, general manager van DPD fresh Belgium.

Dankzij het regelmatige contact kan DPD fresh Belgium rekenen op Fraikin voor een snelle en hands-on aanpak. “Wij kunnen rechtstreeks bij Fraikin terecht met vragen. Ongeacht of het gaat om de nood aan extra voertuigen of om gevallen van plotse schade. Er wordt steeds snel en effectief naar een oplossing gezocht”, zegt Koen Verlaenen.

"Er wordt door Fraikin steeds snel en effectief naar een oplossing gezocht" - Koen Verlaenen, general manager DPD fresh Belgium

DPD fresh Belgium bezorgt voornamelijk gekoelde en diepgevroren producten. Daarom werd gekeken naar voertuigen met zowel een vries- als een koelinstallatie. Op die manier moet de transportdienst geen overbodige voertuigen de weg op sturen. “Om de impact op het verkeer te verlagen, kozen we ook enkele grotere voertuigen voor het vervoeren van bijvoorbeeld paletten”, vertelt Cyriel Vrijders, CEO van Fraikin Benelux.

Duurzaamheid en flexibiliteit
Het eerste voertuig dat Fraikin afleverde bij DPD fresh Belgium was een volledig elektrische bestelwagen MAN ETG, uitgerust met een extra koelunit. Het voertuig was een primeur voor beide partijen. “Bij de start van de samenwerking gaf Fraikin ons de kans om dit elektrisch voertuig drie maanden te testen. In een stadsomgeving, waar wij regelmatig leveren, zijn dergelijke elektrische voertuigen ongetwijfeld de toekomst. Dit duurzaam aspect sluit ook aan bij de filosofie van DPD fresh. De succesvolle test met het elektrische voertuig was voor ons dan ook de doorslag om met Fraikin in zee te gaan”, benadrukt Verlaenen.

Naast de levering van voertuigen voorziet Fraikin ook extra services on-site. “Fraikin verzorgt de essentiële diensten zoals het verversen van olie en het voorzien van vervangvoertuigen. Daarnaast kunnen we de voertuigen wekelijks gratis laten reinigen in de carwash van Fraikin. Dit flexibele dienstenaanbod spaart ons extra tijd uit. Zo moeten we bijvoorbeeld, omwille van voedselveiligheid, tweewekelijks al onze voertuigen reinigen. Dat we hiervoor elke week op Fraikin kunnen vertrouwen maakt dat wij onze aandacht op belangrijkere zaken kunnen focussen”, aldus Verlaenen.

Sterk groeipotentieel
Verlaenen verwacht de volgende jaren een sterke groei voor DPD fresh Belgium. “Net als tijdens het paasweekend zullen we tijdens de eindejaarsperiode gekoelde maaltijden leveren aan enkele sterrenrestaurants. Aangezien onze volumes elke maand toenemen, verwachten we dat het aantal voertuigen in onze vloot zal verdubbelen”, schat hij in.

Daarnaast maakt DPD fresh Belgium momenteel gebruik van drie vestigingen van moederbedrijf DPD om de verwachte drukte van de eindejaarsperiode te kunnen bolwerken. Ook Fraikin draagt actief bij aan het benutten van DPD fresh's groeipotentieel door bijvoorbeeld kleinere voertuigen voor stadslevering te voorzien of een rekensysteem om pakketten beter te stockeren te installeren. Op die manier toont het verhuurbedrijf de ambitie om samen met de expres transportafdeling de volgende stappen voorwaarts te zetten. 

Cindy Willemyns

Cindy Willemyns

Business Development Manager, Fraikin
Mattias Goossens

Mattias Goossens

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be