Dokus Mertens wordt nieuwe CEO van Siemens Healthineers BeLux

Innovatie en disruptieve modellen worden cruciaal in snel veranderende zorgsector

Groot-Bijgaarden, 9 november 2023 - Siemens Healthineers heeft met Dokus Mertens een nieuwe CEO. De 37-jarige Mertens neemt de rol over van Carl Laurent, die na een lange en succesvolle loopbaan met pensioen gaat. Mertens kan reeds terugblikken op een mooi traject bij de specialist in medische beeldvorming en labdiagnostiek. Zijn grootste ambities zijn om met zin voor innovatie de groei van Siemens Healthineers verder te zetten, en als marktleider een brug te slaan tussen de industrie en Belgische zorginstellingen.

Dokus Mertens ging aan de slag bij Siemens Healthineers in 2010 en legde sindsdien een indrukwekkend parcours af binnen de organisatie, zowel in het binnen- als buitenland. Hij bekleedde verschillende functies, van Product Sales Executive tot Global Service Business Manager Magnetic Resonance, een rol die hij meerdere jaren opnam vanuit het hoofdkwartier in Duitsland. Eerder dit jaar werd hij benoemd tot Head of Sales.

Impact en evenwicht

Vanaf 1 oktober nam hij de CEO-rol formeel over van Carl Laurent, die sinds 2018 aan het hoofd stond van Siemens Healthineers BeLux. Tot eind dit jaar volgt een overgangsperiode waarin Carl Laurent zijn opvolger nog zal ondersteunen.

“Ik heb er echt zin in”, vertelt Dokus Mertens. “Ik heb al verschillende functies bekleed binnen Siemens Healthineers. In de rol van CEO blijf je dicht bij de mensen en kan je alsnog impact hebben op de organisatie en de industrie. Ik verheug me op het verkennen van dat evenwicht.”

Inzetten op innovatie en digitalisatie is een must

“De Belgische gezondheidszorg staat onder ontzettende druk door het stijgend aantal patiënten, een acuut gebrek aan medisch personeel en een kostenmodel dat de zorg stilaan financieel onhoudbaar maakt. De enige oplossing om niet in te boeten aan kwaliteit en betaalbaarheid, is de efficiëntie vergroten. Dat kan alleen door middel van nieuwe technologieën zoals AI of augmented reality, waarbij we gebruikmaken van de kracht van data. Met andere woorden, blijven innoveren is de boodschap om de handen van het zorgpersoneel vrij te maken voor wat er echt toe doet: kwalitatieve zorg voor elke patiënt”, gaat Mertens verder.

De nieuwe CEO is er dan ook van overtuigd dat er in de komende tien jaar een revolutie zal plaatsvinden die het ziekenhuismodel op zijn kop zal zetten. Zo zal met remote monitoring de zorg meer dan ooit naar de patiënt komen, terwijl de digitalisatie medisch onderzoek zal versnellen en de overheid zal helpen om het beleid te bepalen. Automatische kwaliteitscontroles in labo’s en AI-detectie van onder meer longnodules, verhogen nu al de efficiëntie in ziekenhuizen en verlichten daarmee het personeelstekort. Oplossingen als remote scanning zullen dan weer de samenwerking tussen ziekenhuizen en hun medische beeldvormers bevorderen. Ook zullen ze de toegankelijkheid tot de beste zorg voor de patiënt verhogen en het welzijn van het zorgpersoneel verbeteren, met meer jobflexibiliteit en een lagere werklast als gevolg.

Een brug slaan tussen de industrie en de Belgische zorginstellingen

Mertens hoopt met de firma een verbindende rol te spelen in de gezondheidszorg van de toekomst.

“Nu zijn we voor veel zorginstellingen een voorkeursleverancier, maar we willen uitgroeien tot een betrouwbare langetermijnpartner waarop ziekenhuizen kunnen rekenen om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden. Andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland staan hier verder in, met samenwerkingscontracten van twintig of dertig jaar. We willen een brug slaan tussen de industrie en de Belgische ziekenhuizen om de kwaliteit van de zorg naar nieuwe hoogtes te tillen.”

Winning team

Dokus Mertens neemt nu het roer over van Carl Laurent, met veel respect voor zijn voorganger:

Mertens: “Ik heb heel veel van Carl mogen leren. Hij is er niet alleen in geslaagd een winning team samen te stellen, hij heeft in zijn beleid ook een grote focus gehad op het innovatieve, niet alleen wat ons portfolio betreft maar ook in hoe we innovatie het best kunnen introduceren bij onze klanten. Dat wil ik verderzetten.”
“Ik ben blij de leiding van onze organisatie aan Dokus te kunnen doorgeven. Hij is de jongste CEO in de geschiedenis van onze organisatie en dat betekent een duidelijke breuk met het verleden. Met zijn leeftijd en ervaring is hij de juiste persoon op de juiste plaats om Siemens Healthineers BeLux de toekomst in te leiden. Hij kent de tendensen in de sector en weet hoe we daar als marktleider op kunnen inspelen. Ik wens hem alle succes toe en heb alle vertrouwen in zijn leiderschap”, besluit Carl Laurent.
Dokus Mertens wordt nieuwe CEO van Siemens Healthineers BeLux
Dokus Mertens wordt nieuwe CEO van Siemens Healthineers BeLux

Over Siemens Healthineers
Siemens Healthineers AG (Beursgenoteerd in Frankfurt, Duitsland: SHL) is een voortrekker in de creatie van doorbraken in de gezondheidszorg. Voor iedereen. Overal. Als toonaangevend medisch technologiebedrijf met hoofdkantoor in Erlangen, Duitsland, ontwikkelen Siemens Healthineers en zijn regionale bedrijven voortdurend hun product- en dienstenportfolio, met AI-ondersteunde toepassingen en digitale aanbiedingen die een steeds belangrijkere rol spelen in de volgende generatie medische technologie. Deze nieuwe toepassingen versterken de basis van het bedrijf in in-vitro diagnostiek, beeldgeleide therapie, in-vivo diagnostiek en innovatieve kankerzorg. Siemens Healthineers levert ook een reeks diensten en oplossingen om zorgverleners beter in staat te stellen hoogwaardige en efficiënte zorg te verlenen. In het fiscale jaar 2022, dat eindigde op 30 september, behaalde Siemens Healthineers, dat wereldwijd ongeveer 69.500 werknemers telt, een omzet van ongeveer 21,7 miljard euro en een aangepaste EBIT van bijna 3,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens-healthineers.com en www.siemens-healthineers.be.

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be