Distrilog vindt ‘verloren’ trailers terug dankzij Sensolus

Slimme trackers en dataplatform van Sensolus bieden transparantie in vloot Distrilog

Willebroek/Gent, 12 januari 2022 – Logistieke dienstverlener Distrilog was steeds op zoek naar zijn trailers. Letterlijk: opleggers werden ergens geparkeerd zonder dat Distrilog dit overzichtelijk in kaart wist te brengen. De oplossing werd gevonden bij traceer- en IoT-specialist Sensolus uit Gent, die non-powered assets voorziet van slimme en energiezuinige trackers. Die trackers zijn even eenvoudig te installeren als het kleven van een sticker. Via het Sensolus-platform kan Distrilog nu elke trailer continu volgen en wil het via deze samenwerking evolueren naar een sterk yard management.

Distrilog Group is een modern familiebedrijf gespecialiseerd in transport en logistiek en biedt een geïntegreerde oplossing voor de volledige supply chain van zijn klanten. Vandaag telt het meer dan 1.500 werknemers verspreid over 18 sites, 385.000 m² aan warehouse-oppervlakte, een eigen vloot van bijna 400 trekkende eenheden en meer dan 600 trailers. 

Het vormt bijgevolg een heuse uitdaging om te weten waar alle opleggers exact gestationeerd kunnen zijn, zeker tijdens drukke periodes. “Meer dan eens hadden we dringend lege opleggers nodig om de supply chain van onze diverse klanten niet in het honderd te laten lopen. Vaak reed ik dan zelf langs parkings om te kijken welke trailers nog inzetbaar waren”, aldus Philip Salaerts, Operations Director bij Distrilog.

Oplossing ligt bij Internet-of-Things

Manuele tellingen en logistieke uitdagingen zoals discussies met chauffeurs of klanten brachten de nodige kosten met zich mee. De IoT-oplossing van Sensolus bracht beterschap. De volledige vloot van opleggers werd uitgerust met de trackers. Die zijn net zo eenvoudig aan te brengen als een sticker. Nadien werden de trackers gekoppeld aan het IoT-platform van Sensolus. Vanaf dat moment was accurate informatie over de locatie van de stilstaande trailers beschikbaar. Ook alle elektrische transpalletten werden met een tracker uitgerust. Die diefstalgevoelige assets ‘verdwijnen’ nu niet meer zomaar van de kaart. 

“IoT maakt het mogelijk om non-powered assets, die uitermate waardevol zijn in de logistieke keten, efficiënt op te volgen. Daarbij kunnen nog extra sensoren toegevoegd worden. Distrilog rustte bijvoorbeeld zijn koeltrailers uit met een temperatuursensor. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt, krijgt het een melding. Nu kan het hoge kosten en voedselverspilling vermijden door onmiddellijk in te grijpen bij een temperatuurverschil”, vertelt Michiel Raat, verantwoordelijk voor Sales & Business Development bij Sensolus.

Tracken is weten

Dankzij de trackers wordt een enorme database aan informatie opgebouwd, waaruit Distrilog feitelijke inzichten kan winnen. Het levert tijdwinst op nu chauffeurs zich niet langer persoonlijk moeten aanmelden bij aankomst of vertrek. Kosten en verspilling worden flink gereduceerd nu er minder fouten worden gemaakt dankzij de temperatuursensoren. Indien die fouten toch nog optreden, kan Distrilog vertrouwen op de data in het IoT-platform om aan te tonen wie aansprakelijk is. 

Zuinig en intuïtief

De trackers zijn bovendien erg energiezuinig. Een ingebouwde accelerometer detecteert beweging en activeert dan pas de tracker. Daardoor gaat de batterij zeker vijf jaar mee. Ook over het Sensolus-platform is Distrilog tevreden. “Het platform is erg intuïtief en gebruiksvriendelijk, je bent er snel mee weg. Bovendien vind ik het erg sterk dat het blijft evolueren met regelmatige updates die nieuwe features brengen”, zegt Salaerts. Distrilog is ervan overtuigd dat een langdurige samenwerking met Sensolus in gang is gezet. 

De volgende stap voor Distrilog is de data over de locatie van trailers integreren in een groter geheel en te evolueren naar gedegen yard management. Dan gaat het niet meer alleen over waar trailers zich bevinden, maar ook of ze geladen en zo ja, met welke goederen. “Net omdat verschillende integraties in het platform mogelijk zijn, zal Sensolus hier met ons aan kunnen meewerken. Hun hardware én software werken zoals het hoort”, besluit Salaerts. 

Over Sensolus
Sensolus is een industrieel Internet of Things (IoT) bedrijf dat via een end-to-end oplossing non-powered assets zoals trailers, containers, enz. trackt en zo bedrijven helpt om betere, datagedreven bedrijfsbeslissingen te nemen. Het bedrijf heeft een jarenlange expertise in telecom, netwerken met laag stroomverbruik, draadloos sensorontwerp en cloud-gebaseerde analyses. De plug & play IoT-oplossing van Sensolus omvat draadloze trackers en een open IoT-platform dat waardecreatie en kostenverlaging mogelijk maakt door het te koppelen aan bedrijfsdata. Op die manier kunnen supply chains en logistieke processen waarin non-powered assets een belangrijke rol spelen geoptimaliseerd worden.

De Gentse scale-up werd in 2013 opgericht door vier IoT-enthousiastelingen en telt ondertussen reeds 35 werknemers. Het is actief in diverse industrieën, gaande van luchtvaart, automotive en logistiek tot industrial manufacturing en de afvalindustrie. Klanten als Airbus, Atlas Copco en AB InBev doen dagelijks een beroep op de IoT-oplossing van Sensolus. Meer dan 150.000 assets zijn realtime in het platform te volgen. Voor meer informatie: www.sensolus.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be