Deltaray revolutionaliseert 3D X-ray-scantechnologie voor kwaliteitscontroles aan productiesnelheid

Limburgse ontwikkelaar lanceert derde generatie van ∆x100-systeem op MSV Internationale ingenieursbeurs in Tsjechië

Houthalen-Helchteren, 18 oktober 2022 - Deltaray, de Limburgse ontwikkelaar van de 3D x-ray-scantechnologie 3DAX voor supersnelle kwaliteitscontroles, heeft op de MSV Internationale ingenieursbeurs in Tsjechië, de derde generatie van zijn ∆x100-systeem voorgesteld aan het grote publiek. De nieuwe machine is het resultaat van een partnerschap met Comate. Samen met het gerenommeerde Leuvense design- en engineeringbedrijf kon Deltaray de fysieke voetafdruk van de machine met 60% verkleinen en een nieuwe techniek ontwikkelen voor het volautomatisch laden van kritische onderdelen voor inspectie, wat leidt tot een enorme efficiëntiewinst. Een nieuwe doorbraak voor ‘zero defect manufacturers’ in de medische wereld en automobiel- en 3D-printingindustrie, die door de veeleisende kwaliteitscontroles hun winsten zien slinken.

Knopen in de internationale logistieke ketens en chronische tekorten aan grondstoffen en productieonderdelen in de nasleep van de coronapandemie zijn nog maar eens nieuwe uitdagingen voor producenten en fabrikanten in sectoren zoals de automobielindustrie en medische wereld. Hun marges staan al langer onder druk, niet in het minst door kwaliteitscontroles van geproduceerde onderdelen. Deze onderdelen worden namelijk steeds complexer, maar de inspectiemogelijkheden evolueren niet mee. Investeren in tijd en mankracht om de kwaliteit voor hun cliënteel te waarborgen wordt zo onhoudbaar.

In 2020 lanceerde Deltaray, met ondersteuning van Universiteit Antwerpen en Imec.istart, met 3DAX een AI-scantechnologie die fabrikanten van kritische onderdelen toelaat om alle onderdelen op of naast de productielijn sneller dan ooit te controleren. De Limburgse firma werd zo de enige speler op de markt die kwaliteitscontroles mogelijk maakt aan productiesnelheid.

60% kleiner
Ondertussen bleef Deltaray de oplossing, die 3D-technologie met röntgenstralen combineert om een gedetailleerd 3D-beeld te genereren van zowel de binnen- als buitenkant van het onderdeel, doorontwikkelen. Het ∆x100-systeem is inmiddels aan zijn derde generatie toe en die werd zopas gelanceerd op de MSV Internationale Ingenieursbeurs in Tsjechië.

“Het verschil met de eerste generatie is dag en nacht”, vertelt Dirk Hamelinck, CEO van Deltaray. “Met een oppervlakte van 3,2 m2 is de fysieke voetafdruk van het toestel maar liefst 60% kleiner. Ook herontwikkelden we de techniek voor de gerobotiseerde manipulatie van de onderdelen. Een robot plukt de onderdelen autonoom van de productieband voor een volautomatische inspectie zonder menselijke tussenkomst.”

Industry 4.0
De inspectieresultaten worden direct doorgegeven aan het MIS-systeem van de klant voor een online quality trail van alle geïnspecteerde producten. Deze data komen in een pool terecht voor analyses en een backloop naar productie. Op die manier helpt de oplossing bij de digitalisatie van fabrieken en de opstap naar Industry 4.0. Het ∆x100-systeem is ontworpen voor intensief gebruik op de werkvloer, wat zich vertaalt in de robuustheid van het toestel, beperkte onderhoudsinterventies en de eenvoud van de gebruikersinterface HMI. Elk systeem wordt geleverd met een keuringsverslag door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en een CE-certificaat.

Wit blad
Deltaray ontwikkelde de derde generatie in partnerschap met Comate. Dit Leuvense design- en engineeringbedrijf zet zich als R&D-centrum in voor andere ondernemingen en trok vorig jaar nog Marc Coucke aan als investeerder.

“We zijn vertrokken van een wit blad en een duidelijk doel: de doorontwikkeling van een kwalitatief professioneel product dat niet ons eigenbelang dient maar een beloftevolle en duurzame toekomst tegemoet gaat met het oog op een verdere industrialisatie. Comate helpt ons hierbij. Wij zien Comate als onze mechanische ontwikkelafdeling, hun team maakt haast deel uit van het onze. Er was dan ook meteen een match”, getuigt Dirk Hamelinck.
“Openheid zit in het DNA van Comate en dat zie je ook in de samenwerking met Deltaray. Alleen als informatie vrij kan stromen tussen partners kom je tot snelle innovatie. Wij brengen engineeringervaring aan boord terwijl Deltaray hun toepassing tot in de puntjes kent. Open kennisdeling creëert een feeling voor elkaars vakdomein, verrijkt eenieders ervaring en maakt snel knopen doorhakken makkelijk. Vaak komen dan de meest vernieuwende ideeën tot uiting. Het resultaat is dit nieuwe ∆x100-systeem, een welgekomen doorbraak voor zero defect manufacturers in uiteenlopende industrieën”, besluit Bart Lenaerts, projectleider bij Comate.

Contact

Walter Nackaerts, Business Director, M +32494560126, E: walter.nackaerts@deltaray.eu
www.deltaray.eu

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be