De vijf belangrijkste trends voor wagenparkbeheer in 2024 volgens Webfleet

  • Inzet van AI verbetert de prestaties van bedrijfsvoertuigen
  • Nieuwe wetgeving vermindert de CO2-uitstoot
  • Intelligent opladen draagt bij aan de elektrificatie van wagenparken

Brussel, 27 februari 2024 – Webfleet, de wereldwijd erkende oplossing voor wagenparkbeheer van Bridgestone, voorspelt voor 2024 de volgende trends in wagenparkbeheer.

Net als alle andere industrieën wordt de sector van het wagenparkbeheer beïnvloed door de digitalisering en de toename van het aantal voertuigen voor professioneel gebruik. Webfleet merkt vijf belangrijke ontwikkelingen op: de integratie van artificiële intelligentie om de prestaties en de veiligheid te verbeteren, de vermindering van de CO2-uitstoot, de elektrificatie van wagenparken en de invoering van intelligente laadsystemen voor elektrische voertuigen.

De integratie van AI verbetert prestaties

AI verspreidt zich over alle bedrijfssectoren en transformeert alles, van programmering en gegevensbeheer tot IT-beveiliging en training. Het speelt ook een belangrijke rol in de auto-industrie, waar het bijdraagt aan vooruitgang op het gebied van autonoom rijden, verbetering van verkeersveiligheid en optimalisatie van vlootbeheer met behulp van data.

In 2024 zal AI naar verwachting vooral vooruitgang boeken bij het analyseren en verwerken van beelden van boordcamera's, het optimaliseren van activiteiten van bedrijfswagens dankzij nauwkeurigere analyse van gegevens van geconnecteerde voertuigen en het verbeteren van verkeersomstandigheden en infrastructuur. De digitalisering van de transportsector en de bouwsector zal in een stroomversnelling raken, omdat het verbinden van voertuigen aan systemen voor wagenparkbeheer een echt voordeel biedt. 

“Recent hebben we een grote technologische vooruitgang gezien”, zegt Jan-Maarten de Vries, CEO van Webfleet Solutions en Bridgestone Mobility Solutions. “Het verbinden van voertuigen en het verbeteren van de vooruitgang van AI in gegevensanalyse verhogen het prestatieniveau van wagenparken. De digitalisering van bedrijfsvoertuigen zal versnellen, omdat het verbinden van voertuigen en het verzamelen van gegevens steeds meer voordelen met zich meebrengen.”

De veiligheid van wagenparken verbeteren

Het gebruik van AI draagt ook bij aan de veiligheid, aangezien het automatisch risicovol gedrag detecteert en de bestuurder informeert. Dit voorkomt gevaarlijke situaties. 

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) veroorzaken verkeersongevallen elk jaar ongeveer 1,3 miljoen doden en 50 miljoen gewonden. Daarom is er een wereldwijd plan opgesteld om het aantal doden en gewonden op de weg tegen 2030 met minstens 50% te verminderen. Het plan omvat maatregelen zoals strengere controles op de rijtijden en verplichte rusttijden, maar ook het gebruik van boordtechnologie moet veiliger rijgedrag aanmoedigen. Volgens recent onderzoek onder bestuurders van Webfleet is verkeersveiligheid namelijk de grootste zorg van Europese beroepschauffeurs. 

Het aanbod van Webfleet omvat boordcamera's die de veiligheid van klanten verbeteren en bestuurders beschermen. Sommige klanten die bij een ongeval betrokken waren, konden bijvoorbeeld hun bestuurders snel vrijpleiten door met behulp van een video te bewijzen dat hun bestuurder geen schuld had. Dit zorgt voor een vermindering van frauduleuze claims en het bedrag aan premies dat aan verzekeraars wordt betaald.

CO2-uitstoot berekenen en verminderen

Sinds januari 2024 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht in de Benelux. Deze nieuwe Europese richtlijn zal van toepassing zijn op meer dan 50.000 bedrijven die hun CO2-uitstoot moeten meten, en in het bijzonder de CO2-voetafdruk van hun wagenpark moeten berekenen. Grote bedrijven en hun toeleveranciers zullen de eerste gevolgen ondervinden. 

Leveranciers van bedrijven die onder de CSRD vallen, zullen hun CO2-uitstoot moeten berekenen en nauwkeurig rapporteren. Deze berekening kan handmatig worden uitgevoerd, maar bedrijven die hun voertuigen verbinden met systemen voor wagenparkbeheer besparen veel tijd. Webfleet biedt bijvoorbeeld een eenvoudige oplossing waarmee automatisch een betrouwbaar CO2-rapport kan worden opgesteld dat voldoet aan de voorschriften en dat gecertificeerd is door de onafhankelijke instantie TÜV Rheinland.

Elektrificeren van vloten

2024 wordt een belangrijk jaar in de overgang van vloten naar elektrische voertuigen (EV's). Een snelle technologische vooruitgang, samen met wereldwijde inzet voor duurzame ontwikkeling, creëert een bijzonder gunstige omgeving voor elektrificatie. Volgens een onderzoek van Webfleet naar het potentieel van wagenparken met elektrische voertuigen zou 61% van de bedrijfsvoertuigen in Europa met een brandstofmotor kunnen worden vervangen door elektrische voertuigen. Bovendien besparen bedrijven met EV's gemiddeld 5.665 liter brandstof per voertuig per jaar, €3.599 aan kosten per voertuig per jaar en ook 15 ton CO2 per voertuig per jaar.

Intelligent opladen van elektrische voertuigen

Een van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven met elektrische voertuigen is opladen. In 2024 zullen nieuwe laadoplossingen worden geïntroduceerd om laadcycli te optimaliseren, de levensduur van batterijen te verlengen en te besparen door het plannen van het opladen tijdens daluren.

Over Webfleet
Webfleet is de wereldwijd vertrouwde oplossing voor wagenparkbeheer van Bridgestone. Meer dan 60.000 bedrijven over de hele wereld gebruiken het om de efficiëntie van het wagenpark te verbeteren, chauffeurs te ondersteunen, de veiligheid te verbeteren, wet- en regelgeving na te leven en duurzamer te werken. Al meer dan 25 jaar biedt het wagenparkbeheerders datagestuurde inzichten die hen helpen hun activiteiten te optimaliseren.

Webfleet omarmt de missie van Bridgestone Mobility Solutions om de wereld op weg te helpen naar een duurzame toekomst met datagestuurde mobiliteitsoplossingen en draagt bij aan het realiseren van The Bridgestone E8 Commitment. Deze brede, wereldwijde bedrijfsverplichting definieert de waarde die Bridgestone belooft te leveren aan de maatschappij, klanten en toekomstige generaties in acht aandachtsgebieden: Energy, Ecology, Efficiency, Extension, Economy, Emotion, Ease en Empowerment. Deze bieden een kompas voor de sturing van strategische prioriteiten, besluitvorming en acties in elk onderdeel van het bedrijf.

Meer informatie is te vinden op: webfleet.com. Volg ons op X: @WebfleetNews en LinkedIn @Webfleet en @Bridgestone Mobility Solutions. Bezoek voor meer informatie over Bridgestone: About Bridgestone | Bridgestone Corporation en de Bridgestone Newsroom.

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be