Datacentertrends 2020: datasoevereiniteit, snelle modernisering, energie-efficiëntie en multi-cloudomgevingen

Datagroei bedreigt IT-infrastructuur van ondernemingen

Lokeren, 12 februari 2020 - Rittal, toonaangevend systeemaanbieder van onder andere IT-infrastructuur, brengt vier trends voor datacenters aan het licht voor 2020: datasoevereiniteit, een snelle modernisering van de datacenters, energie-efficiëntie en multi-cloudomgevingen. Een veilige Europese cloud, OCP-technologie en warmteterugwinning bieden alvast mogelijke pistes om deze uitdagingen, en de bedreiging van de IT-infrastructuur door datagroei, het hoofd te bieden.

Volgens marktonderzoek van IDC (International Data Corporation) kunnen mensen en machines in 2025 al 175 Zettabyte aan gegevens genereren. Opgeslagen op conventionele dvd’s zijn dit 23 stapels die elk tot aan de maan reiken. De jaarlijkse datagroei van gemiddeld 27% leidt tot stijgende eisen aan de IT-infrastructuur en stelt ondernemingen voor verschillende uitdagingen.

Omdat vrijwel geen enkele onderneming het zich kan veroorloven zijn eigen databank jaarlijks met bijna een derde te laten groeien, kiezen IT-managers steeds vaker voor services in de cloud. In 2019 gaf 64% van Belgische ondernemingen aan één of meerdere SaaS- of cloud-applicaties te gebruiken1. “Economische successen zullen in de toekomst pas duurzaam zijn als ze gelijke tred kunnen houden met de volledige digitalisering en integratie. Ondernemingen zullen hun gegevens steeds vaker gebruiken om waarde te creëren in real time, bv. in de productieomgeving”, aldus Koen Van Hende, Product Manager IT bij Rittal Belgium.

Trend 1: datasoevereiniteit
Datasoevereiniteit wordt een belangrijke succesfactor voor het internationale concurrentievermogen, wat de autonome verwerking van gegevens tot een centrale concurrentiefactor maakt. Ondernemingen worden geconfronteerd met de vraag hoe zij hun gegevens veilig en efficiënt kunnen verwerken en of ze hun eigen datacenter moeten moderniseren, investeren in edge-infrastructuren of de cloud gebruiken.

Het Duitse ministerie voor Economische samenwerking en Energie (BMWi) startte een groot Europees digitaal project op, Gaia-X, met als doel de opbouw van een Europese cloud voor een veilige digitalisering en koppeling van de industrie. Dit moet een Europees antwoord bieden op de Amerikaanse US Cloud Act. Initiatieven zoals ‘International Data Spaces’, waar ook een aantal Belgische bedrijven deel van uitmaken, laten gegevens veilig uitwisselen via een virtuele dataroom.

Trend 2: snelle modernisering
Door de steeds snellere verwerking van gegevens moeten datacenters sneller moderniseren. Hiervoor zoeken ze naar gestandaardiseerde technologie, een kostenefficiënte werking en een sterk schaalbare infrastructuur. De OCP-technologie (Open Compute Project) met centrale gelijkstroomverdeling in het IT-rack wordt een interessant alternatief. Dit zorgt voor een efficiënte koeling, wat resulteert in een sterke vereenvoudiging van de standaardisatie van OCP-componenten en een efficiëntiewinst van ongeveer 5% van de totale stroom. Rittal houdt ermee rekening dat OCP zich in 2020 verder zal ontwikkelen als geïntegreerd systeemplatform in datacenters.

Trend 3: energie-efficiëntie
Door de toenemende vermogensdichtheid geven datacenters steeds grote hoeveelheden energie af aan de omgeving. Tot voor kort was het economisch benutten van deze afvalwarmte te duur of onmogelijk. Hier komt verandering in. Bij High Performance Computing (HPC) genereren IT-racks warmte van vaak meer dan 50 kW. Met behulp van directe CPU-koeling met water kunnen retourtemperaturen van 60 - 65 °C bereikt worden. Bij deze temperaturen is het wel mogelijk om afvalwater te verwarmen, warmtepompen te gebruiken of het water naar het stadsverwarmingsnet te voeren. Meer bedrijven zullen warmteterugwinning gebruiken en onderzoeken hoe de ongebruikte warmte economisch kan worden benut.

Trend 4: multi-cloudomgevingen
Ondernemingen hebben de zekerheid nodig dat zij hun cloudtoepassingen op gangbare platforms en in verschillende landen kunnen gebruiken met een zo kort mogelijke vertragingstijd. Dankzij een open provider multi-cloudstrategie kan men snel en eenvoudig de functiedichtheid en schaalbaarheid van hyperscalers nuttig combineren met de gegevensveiligheid van lokale en gespecialiseerde aanbieders zoals Innovo Cloud.

Dit maakt multi-cloudstrategieën tot een van de belangrijkste trends van de komende jaren. De economie zal verdere digitaliseringsstappen zetten en met cloud-native technologieën de snelheid van de eigen Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD) pipelines verder verhogen. De automatisering van de integratie- en leveringsprocessen maakt vervolgens snelle, betrouwbare en herhaalbare software-implementaties (‘deployments’) mogelijk.

1 Artikel uit Computable.be

Over Rittal
Rittal met hoofdzetel in Herborn, Hessen (D) is een wereldwijd toonaangevende aanbieder van oplossingen voor industriële kasten, stroomverdeelsystemen, systeemklimatisering en IT-infrastructuur. Systeemoplossingen van Rittal worden toegepast in nagenoeg alle sectoren, hoofdzakelijk in de automobielindustrie, energieproductie, machine- en installatiebouw, alsook in de IT- en telecomsector. Met circa 10 000 medewerkers en 58 dochtermaatschappijen is Rittal wereldwijd aanwezig. ​

Tot het ruime assortiment behoren infrastructuuroplossingen voor modulaire en energie-efficiënte datacenters met innovatieve veiligheidsconcepten voor fysieke data- en systeembeveiliging. De toonaangevende softwareaanbieders EPLAN en Cideon vullen de productieketen aan met interdisciplinaire engineeringoplossingen. Rittal Automation Systems doet dat met automatiseringsoplossingen voor kastenbouw.

Rittal werd opgericht in 1961 en is de grootste onderneming binnen de Friedhelm Loh Group, geleid door de eigenaar. De Friedhelm Loh Group is wereldwijd actief vanuit 18 productiesites en 80 dochterondernemingen. De ondernemingsgroep telt ongeveer 12 000 medewerkers en noteerde in 2018 een omzet van ca. 2,6 miljard euro. In 2015 werd het familiebedrijf voor de zevende keer uitgeroepen tot topwerkgever in Duitsland.

Meer informatie op www.rittal.com en www.friedhelm-loh-group.com.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be