Dankzij Cegelec verlaagt Immobel de CO2-uitstoot van gloednieuw kantoorgebouw met 60 ton  

Kantorencomplex Commerce 46 bekroond met BREEAM Outstanding-certificaat

Brussel, 20 december 2023 – Een kantorencomplex dat werkt zonder fossiele brandstoffen: met Commerce 46 speelt Immobel, de grootste beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar van België, in op het groeiende ecologische bewustzijn in de dynamische Europese wijk. Voor de uitvoering van dit project deed de ontwikkelaar een beroep op de expertise van Cegelec, een onderdeel van VINCI Energies gespecialiseerd in advies, ontwerp, engineering, installatie en onderhoud van tertiaire en industriële gebouwen en infrastructuurprojecten. Dankzij de optimalisatie van de HVAC-systemen door Cegelec is Immobel erin geslaagd de jaarlijkse CO2-uitstoot van Commerce 46 met 60,6 ton te verminderen. Als resultaat kreeg het gebouw een BREEAM Outstanding-certificaat.

Commerce 46, ontwikkeld door vastgoedspecialist Immobel, is een modern kantorencomplex met 12 bovengrondse verdiepingen, 3 kelderverdiepingen en een totale oppervlakte van 14.200 m². Het gebouw op de hoek van de Belliardstraat en de Handelsstraat in Brussel biedt ruime werkruimtes, een archiefruimte, een privétuin, royale dakterrassen en parkeerplaatsen voor auto's en fietsen. Het belangrijkste doel van het project was om een gebouw te creëren dat zonder fossiele brandstoffen werkt, in lijn met het groeiende ecologische bewustzijn in de Europese wijk.

Cegelec, een onderdeel van VINCI Energies, is verantwoordelijk voor de HVAC-installaties en de monitoring van de energiesystemen. Immobel koos voor Cegelec vanwege eerdere positieve ervaringen. Na een eerste studie door het ingenieursbureau CES installeerde Cegelec een 6-pijps-warmtepomp voor verwarming en koeling, een 4-pijps-warmtepomp voor verwarming en een lucht-water-warmtepomp als back-up oplossing voor pieken in de warmtevraag. Daarnaast installeerde Cegelec een 600 kW ijswaterproductiegroep met variabele snelheid, voorzien van een condensor gecombineerd met een 750 kW koeltoren om warmtepieken op te vangen. Deze oplossing voorkomt overbelasting van het geothermische systeem, brengt de bodemtemperatuur in balans en voldoet aan de eisen van energiezuinige en milieuvriendelijke gebouwen.

Het gebouw is voorzien van airconditioning met een systeem van klimaatplafonds die een optimaal comfort bieden dankzij een gelijkmatige verdeling van warmte of koude, waardoor temperatuurschommelingen worden verminderd en tocht wordt geëlimineerd. De bewoners genieten zo van een stabiele en aangename omgeving en besparen tegelijkertijd energie.

Verder stond Cegelec Fire Solutions, gespecialiseerd in brandbeveiligingsinstallaties, in voor de integratie van de branddetectiesystemen in het gecentraliseerd technisch beheersysteem (GTB). ITB, een ander merk van VINCI Energies, was bovendien verantwoordelijk voor de stroomvoorziening en de installatie van de zonnepanelen. In totaal hebben al deze oplossingen bijgedragen aan een besparing van 60,6 ton CO2-uitstoot. 

Aanzienlijke technische uitdagingen

“De grootste uitdaging was de beperkte beschikbare ruimte in de kelder voor de plaatsing van alle technische HVAC-installaties. We moesten ook een innovatieve oplossing vinden om de koeltoren in de kelder te plaatsen in plaats van buiten het gebouw of op het dak, wat vaak het geval is voor dergelijke systemen", legt Ludovic Godon, Energy & Technical Manager bij Cegelec België, uit.

Na een grondige studie, samenwerking met experts en aanpassingen aan het regelsysteem, slaagde Cegelec erin alle technische apparatuur in de kelderruimte samen te brengen. Dit werk vereiste een herziening van de functionele analyse, met de nodige aandacht voor potentiële corrosieproblemen en een zorgvuldige apparatuurkeuze. Die innovatieve oplossing is een primeur, zowel voor Cegelec als op nationaal niveau. De oplossing heeft ook ruimte vrijgemaakt om zonnepanelen op het dak te installeren. Die panelen voorzien de warmtepompen van groene energie.

BREEAM Outstanding

In samenwerking met CES en met behulp van de IES VE Pro-software, berekende Cegelec dat een basissysteem dat voldoet aan de EPB-normen en dat met name gebruikt wordt voor de verwarming, koeling en verlichting van de kantoren, jaarlijks bijna 110 ton CO2 zou genereren. De technische verbeteringen aan de HVAC-installaties en de zonnepanelen hebben die uitstoot met 60,6 ton per jaar verminderd. Afgezien van het verbruik van de warmtepomp, dat gedeeltelijk wordt gecompenseerd door de zonnepanelen, draagt de HVAC-productie niet bij aan de CO2-uitstoot. Het uiterst duurzame karakter van het gebouw, waaraan ook andere partners hebben bijgedragen, resulteerde in een BREEAM Outstanding-certificaat.

Duurzame toekomst

Uiteindelijk zal het gebouw dienst doen voor de Europese Commissie, waarvoor een aantal huuraccommodaties zijn voorzien. Vanwege de toevoeging van vergaderzalen, de verlichting en de regelgeving die vereist is voor die nieuwe accommodaties, moet Cegelec de hydraulische en aeraulische distributie voor de verwarming en koeling van de nieuwe vergaderzalen herzien.

"We houden altijd rekening met een reserve wanneer we onze installatie dimensioneren, rekening houdend met toekomstige uitbreidingen of ecologische ontwikkelingen. Met het oog op veranderende klimaatomstandigheden moeten we onze gebouwen bijvoorbeeld voorbereiden op extremere situaties. Onze partners zullen ook aanpassingen moeten doen op het gebied van elektriciteit en brand. Het project zal de dynamische Europese wijk van Brussel inspireren en als referentie dienen voor de kantoren van de toekomst. We zijn trots dat we aan dit project mogen bijdragen", besluit Ludovic Godon.

Over VINCI Energies in België

In een wereld die voortdurend verandert, draagt VINCI Energies bij tot de ecologische transitie door mee te werken aan de grote trends in het digitale landschap en de energiesector. De teams van VINCI Energies implementeren technologieën en integreren multitechnische oplossingen op maat, van ontwerp tot implementatie, exploitatie en onderhoud. Met hun sterke lokale verankering en wendbare en innovatieve structuur hebben de 1.900 business units van VINCI Energies zich gepositioneerd in het hart van de energiekeuzes van hun klanten, door de betrouwbaarheid, efficiëntie en duurzaamheid van hun infrastructuur en processen te verbeteren. VINCI Energies streeft naar wereldwijde prestaties, zorg voor de planeet, nuttig voor mensen en betrokken bij lokale gemeenschappen.

In België is VINCI Energies actief in industriële automatisering, energie-, transport- en communicatie-infrastructuren, gebouwtechnieken, brandbeveiliging en facilitaire diensten via de merken Actemium, Axians, Cegelec, Omexom en VINCI Facilities, alsook via verschillende lokale merken. VINCI Energies in België telt 2.900 medewerkers en realiseert een jaarlijkse omzet van 700 miljoen euro.

www.vinci-energies.be

Over ITB

ITB is een merk van VINCI Energies en is één van de marktleiders in elektrische installaties in Vlaanderen en Brussel voor grote en middelgrote projecten en beschikt over een uitgebreide en diepgaande kennis inzake ontwerp, uitvoering, nazorg en renovatie van elektrische installaties.

Met meer dan 75 gespecialiseerde medewerkers beschikt ITB over een eigen tekenteam, welke de uitvoerings- en as-built plannen ontwikkelt.

Naast het luik van de algemene elektrische installaties ondersteunt ITB ook nieuwe technologieën die een oplossing bieden voor de uitdagingen binnen de toekomstige energiesystemen.

www.itb.be

Over Cegelec 

Cegelec is een merk van VINCI Energies en is gespecialiseerd in advies, ontwerp, engineering, installatie en onderhoud voor tertiaire- en industriële gebouwen en infrastructuurprojecten.

In de huidige energiecontext optimaliseert Cegelec de installaties, rekening houden met het energieverbruik, de onderhoudskosten en de betrouwbaarheid.

Anticiperend op de trends in de markt is Cegelec actief in Smart Buildings, Smart Industry, Smart Grids en Smart Cities en biedt het globale oplossingen in HVAC, elektriciteit, data, sanitaire installaties, brandbeveiligingsinstallaties, transportinfrastructuur en stedelijke voorzieningen.

www.cegelec.be

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be