Dag van de mantelzorger: Polly ontzorgt patiënten en hun naasten met voorverpakte medicatie op rol

Gentse medtechspeler introduceert kosteloze individuele medicatievoorbereiding in ambulante zorg 

Gent, 23 juni 2024 - Volgens cijfers telt Vlaanderen alleen al meer dan twee miljoen mantelzorgers. Dat zijn mensen die op regelmatige basis voor een zieke of hulpbehoevende naaste zorgen. Hoewel er de laatste jaren meer aandacht voor is, blijft dit soort zorg toch vaak onder de radar, en krijgen mantelzorgers nog steeds met heel wat praktische en andere obstakels te maken. Het opvolgen van de correcte medicatie-inname van de zorgbehoevende is daar een van - iets waar de Gentse start-up Polly een oplossing voor biedt, met individueel en per innamemoment voorverpakte medicatie voor chronische patiënten, een dienst die het kosteloos of tegen minimale kost aanbiedt.

Patiënten en hun omgeving ontzorgen

Enkele cijfers: vijf miljoen Belgen neemt minstens één chronisch geneesmiddel, voor een op de vier landgenoten gaat het om meerdere medicijnen per dag. Het slechte nieuws daarbij is dat meer dan de helft van de chronische patiënten zijn of haar voorgeschreven behandeling niet naar behoren volgt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt, en is dus een grote bron van bezorgdheid voor mantelzorgers en andere naasten, maar ook begeleidende artsen, apothekers en ander zorgpersoneel. Zo leidt incorrect medicijngebruik bij ouderen bijvoorbeeld tot een aanzienlijk aantal (vermijdbare) ziekenhuisopnames, terwijl in Europa jaarlijks ongeveer 200.000 sterfgevallen te wijten zijn aan onvoldoende therapietrouw of incorrecte medicatiedosering. 

Met Polly willen we de patiënten zelf, maar ook alle zorgenden rond hen ontzorgen: medisch personeel zoals artsen, apothekers en thuisverplegers, en dus ook mantelzorgers. Dat willen we doen door individuele medicatievoorbereiding of IMV ook in de ambulante zorg ingang te doen vinden - in Nederland en de Scandinavische landen staan ze daar al een stuk verder in”, zegt Kristof Cannoot, een van de drie medeoprichters van Polly. “Kosteloos en gebruiksvriendelijk, veilig en efficiënt… Onze gebruikers zijn alvast overtuigd van de voordelen!

Verminderd risico op medicatiefouten

Concreet werkt Polly samen met de huisapotheker van de patiënt om de chronische medicatie kosteloos te verpakken per innamemoment, in individuele zakjes op rol. De patiënt of mantelzorger kan die rol dan per twee weken ophalen bij de apotheek. Doordat de medicatie per innamemoment verpakt is in handige, meeneembare en makkelijk open te scheuren zakjes, vermindert het risico op medicatiefouten, verwarring of vergetelheid bij het innemen drastisch. 

Polly is kosteloos bij patiënten die minimum vier verschillende geneesmiddelen per dag innemen, terwijl ook anderen tegen een minimale wekelijkse kost van deze dienst kunnen genieten. Het ontwikkelde daarvoor een geavanceerde geautomatiseerde werking achter de schermen, maar ook gebruiksvriendelijke software voor apotheken en een eenvoudige app voor de eindgebruiker en eventuele mantelzorgers.

Met Polly gebruiken we de kracht van technologie om het welzijn, de gezondheid en de onafhankelijkheid van chronische patiënten te verbeteren, door de therapietrouw te bevorderen en medicatiegebruik te optimaliseren. Daarbij hebben we er bewust voor gekozen om Polly kosteloos te maken, om iedereen, ook de meest kwetsbaren, te bereiken. Omdat we overtuigd zijn van de meerwaarde van ambulante IMV voor de maatschappij, is het onze ambitie om deze te verankeren in de eerstelijnszorg, met een minimum aan barrières voor de zorgverstrekker en de patiënt. Uiteindelijk hopen we dat de overheid, net zoals in Nederland, op een bepaald moment zal kunnen tussenkomen, om geautomatiseerde IMV terugbetaald te krijgen zodat we met Polly iedereen in België kunnen helpen. Iedereen, ook de overheid, heeft immers te winnen bij een betere therapietrouw.

Bemoedigende resultaten uit het buitenland

In een enquête onder 1465 gebruikers van medicatie op rol in Zweden vond 93% van de patiënten medicatie op rol ondersteunend in het geneesmiddelengebruik. Slechts 4% was ontevreden. Dit werd bevestigd in een studie in Nederland, waar het principe van individuele medicatievoorbereiding reeds door meer dan 650.000 ambulante patiënten gebruikt wordt (zij het in andere marktomstandigheden). Patiënten zijn erg tevreden met IMV en halen meerdere voordelen aan: zo gaf 90% aan dat individuele medicatievoorbereiding hen hielp met hun medicatiegebruik, met specifieke voordelen op het vlak van onder meer therapietrouw en veilige medicatie-inname (59%) en gebruiksgemak (40%). 96% gaf aan geen nadelen te ondervinden.

Polly is een initiatief van ondernemers Kristof Cannoot (Mtouch, Redpharma), Toon Coppens (Netlog, Realo, Delta) en Andy Decuypere (Medisale). Na twee jaar voorbereidend werk lanceerden ze hun dienst eerder dit jaar.

 

Over Polly
Polly is een jong bedrijf dat werd opgericht door drie Belgische serieondernemers met ervaring in zowel farma, tech als distributie: Toon Coppens, Kristof Cannoot en Andy Decuypere. De start-up is gespecialiseerd ​ in geautomatiseerde Individuele Medicatievoorbereiding (IMV) met behulp van de meest geavanceerde technologie, en is onderdeel van Fidelmed NV, een onafhankelijke Belgische groothandel in gezondheidsproducten met ook een gespecialiseerde apotheek in Mariakerke.

 

Perscontact
Kristof Cannoot
kristof@fidelmed.be 

 

Paul Geens

Paul Geens

PR consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be