Colt en Getlink voorzien de Kanaaltunnel van een nieuw glasvezelnetwerk

Colt en Getlink voorzien de Kanaaltunnel van een nieuw glasvezelnetwerk

Bedrijfscombi legt geavanceerde dark fibre- en dataverbindingen door de Kanaaltunnel aan om het Verenigd Koninkrijk met het Europese continent te verbinden

Diegem, 6 september 2021 — Colt Technology Services en Getlink gaan een 25-jarige overeenkomst aan om de Kanaaltunnel te voorzien van geavanceerde dark fibre- en dataverbindingen. De aanleg van het Colt IQ Network maakt een overdrachtscapaciteit van meerdere Terabits per seconde per glasvezelpaar mogelijk. De Kanaaltunnel vormt op die manier niet alleen een vitale verbindingsroute voor passagiers en goederen, maar ook voor data.

Getlink SE (Euronext Parijs) beheert via zijn dochteronderneming Eurotunnel de infrastructuur van de Kanaaltunnel. De overeenkomst zal hen tijdens de looptijd minimaal 185 miljoen euro aan omzet opleveren. Meer dan een derde hiervan wordt in de eerste vijf jaar gerealiseerd. 

Colt zal de installatie en exploitatie van het IQ Network op zich nemen, in overeenstemming met de veiligheidsrichtlijnen die voor de Kanaaltunnel gelden. Getlink neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het onderhoud. Colt zal het glasvezeltraject van de Kanaaltunnel van Getlink volledig commercialiseren. Het zal daarnaast de interne telecommunicatiecapaciteit opvoeren van de unieke onderzeese infrastructuur van Getlink, die nog nooit downtime heeft ondervonden. De kwaliteit van dat netwerk zal klanten in staat stellen om optimaal te profiteren van flexibele routering over het hele traject.

De contracten voor de dark fibre-verbindingen die in 1998 in de Kanaaltunnel werden aangelegd komen tussen nu en 2025 geleidelijk aan te vervallen. Colt zal de exploitatie hiervan op zich nemen. De forse toename in bandbreedte tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent, die met de installatie van het Colt IQ Network ontstaat, zal helpen om de sterke groei in dataverkeer op te vangen. 

Het Colt IQ Network is een voor 100 Gbps geoptimaliseerd wereldwijd netwerk met hoge bandbreedte en lage latency dat meer dan 900 datacenters en ruim 29.000 gebouwen verbindt.

Yann Leriche, de CEO van Getlink: “De strategische locatie en betrouwbaarheid van de Kanaaltunnel maken onze infrastructuur uiterst aantrekkelijk voor hightech projecten zoals de aanleg van glasvezelverbindingen. Het doet ons genoegen om onze infrastructuur in de Kanaaltunnel opnieuw te benutten om onze aandeelhouders maximale waarde te bieden.” 
Keri Gilder, de CEO van Colt: “Bij Colt zijn we bijzonder blij met die strategische overeenkomst met Getlink. Er is sprake van een groeiende vraag naar bandbreedte tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent en die vraag zal de komende jaren alleen maar toenemen. Door een nieuw traject van ons IQ Network door de Kanaaltunnel te laten lopen zorgen we ervoor dat onze klanten kunnen profiteren van betrouwbare connectiviteit met hoge bandbreedte en lage latency. Dat wordt gecombineerd met optimaal flexibele routering over de hele lengte van de Kanaaltunnel. Het netwerktraject vertegenwoordigt een reusachtig toekomstpotentieel. Dat is een spannende tijd voor de hele telecomsector: we doen een beroep op de kracht van samenwerking om voor digitale transformatie te zorgen en de digitale toekomst in te luiden.”

Over Getlink

Getlink SE (Euronext Parijs) beheert via zijn dochteronderneming Eurotunnel de infrastructuur van de Kanaaltunnel en biedt vrachtenwagentransport en shuttlediensten voor passagiers (auto’s en bussen) aan tussen Folkestone en Calais. Eurotunnel is tot 2086 de concessiehouder en exploitant van de Kanaaltunnel. Dit is de meest betrouwbare, eenvoudige en milieuvriendelijke route langs het Kanaal. In 26 jaar tijd zijn meer dan 460 miljoen mensen en ruim 90 miljoen voertuigen door de Kanaaltunnel gereisd. Daarmee is de tunnel uitgegroeid tot een vitale verbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese continent. Getlink biedt daarnaast een breed scala aan spoorvrachtdiensten aan via zijn dochteronderneming Europorte, evenals elektrische verbindingen tussen Engeland en Frankrijk via zijn dochteronderneming ElecLink. Ga voor meer informatie naar https://www.getlinkgroup.com.

 Over Colt 

Colt richt zich op de kracht van connectiviteit om de manier waarop de wereld werkt te transformeren - gebruikmakend van wat altijd al in het DNA zat om klanten succesvol te maken. Het Colt IQ Network verbindt meer dan 900 datacenters en meer dan 29.000 aangesloten gebouwen in de grootste zakencentra van Europa, Azië en Noord-Amerika.

Colt begrijpt waar zakelijke connectiviteit aan moet voldoen en biedt flexibele, on-demand en veilige high-bandwidth netwerk- en spraakoplossingen waarop bedrijven kunnen bouwen. Tot de klanten behoren data-intensieve organisaties in meer dan 210 steden in meer dan 30 landen. Colt is erkend als innovator en pionier op het gebied van software defined networks (SDN) en network function virtualisation (NFV). Colt is een privaat bedrijf en is één van de financieel gezondste bedrijven in de sector. Hierdoor is het in staat om de behoeften van zijn klanten centraal te stellen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.colt.net 

Steffy Bruyninx
Steffy Bruyninx Jr. PR Consultant, Evoke
Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel