CO2Logic en Vinçotte overhandigen ‘CO2-neutraal’-certificaat aan Team Malizia

Zeilteam ondersteunt klimaatproject in Ghana en compenseert restuitstoot

Brussel, 14 oktober 2019 - Het gerenommeerde zeilteam Team Malizia dat deel uitmaakt van de Yacht Club de Monaco, heeft van het onafhankelijke klimaatadviesbureau CO2Logic en de Belgische inspectie- en certificatie-instelling Vinçotte het ‘CO2-neutraal’-certificaat ontvangen. Het team dat vorige maand nog met de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg naar de VN-Klimaattop in New York zeilde, krijgt zo erkenning voor de inspanningen die het levert om zijn klimaatimpact zo laag mogelijk te houden. Om zijn restuitstoot te compenseren ondersteunt Team Malizia een Gold Standard klimaatproject in Ghana.

Team Malizia werd opgericht in 2016 door Pierre Casiraghi, vice-voorzitter van de Yacht Club de Monaco. Samen met goede vriend en professioneel zeiler Boris Herrmann, legde hij de basis voor Team Malizia en neemt hij deel aan zeilraces over de hele wereld. Met de Malizia II hoopt Boris in 2020 een sterke prestatie neer te zetten in de Vendée Globe, een van ‘s werelds meest prestigieuze races rond de wereld voor zeiljachten.

Het onafhankelijke klimaatadviesbureau CO2Logic volgde het zeilteam de afgelopen maanden op de voet om hun CO2-uitstoot en klimaatimpact in kaart te brengen. De uitstoot van Team Malizia komt door het energieverbruik, zowel fossiele brandstof als elektriciteit, door hun kantoren in Duitsland, de hangar in Lorient, bedrijfswagens, pendelen, zakenreizen en het dieselverbruik van het zeiljacht Malizia II. De vliegtuigreizen hebben de grootste klimaatimpact.

De klimaatimpact van het jacht is miniem. De impact van de dieselmotor van het schip zelf in 2018 was 230 kg CO2. Dit komt omdat de Malizia II meestal gebruikmaakt van windenergie en slechts in geval van bepaalde manoeuvres of windstilte een beroep doet op de dieselmotor. Daarnaast benut Team Malizia ook de 1,3 kw aan energie die wordt opgewekt door zonnepanelen en een waterturbine. Er wordt dus bijna geen gebruik gemaakt van de generator.

Greta Thunberg

Het tienkoppig team ijvert echter al jaren om zijn klimaatimpact verder te verlagen. “Als team gaan we op zoek naar manieren om onze CO2-voetafdruk verder te verkleinen, op alle vlakken in kaart te brengen en te compenseren wanneer we deze niet verder kunnen reduceren”, vertelt Holly Cova, manager van Team Malizia. Vorige maand nog staken Boris en Pierre samen met de zestienjarige klimaatactiviste Greta Thunberg met de Malizia II, emissievrij de Atlantische oceaan over zodat ze kon deelnemen aan de VN-Klimaattop in New York. “Deze reis was van groot belang voor het team omdat we geloven in Greta en haar boodschap rond dringende klimaatactie.”

“Veel teams in alle sporttakken nemen deel aan wedstrijden en events over de hele wereld. Hier komt heel wat logistiek bij kijken wat een grote invloed heeft op hun klimaatimpact. Gelukkig zijn meer en meer teams zich hiervan bewust en ijveren ze om deze impact in kaart te brengen en te reduceren. Zo geven ze niet alleen het goede voorbeeld aan andere teams maar ook aan hun duizenden fans wereldwijd. Dit kunnen we alleen maar toejuichen”, vertelt Antoine Geerinckx, oprichter van CO2Logic.

Restuitstoot

Ondanks de inzet van het team om hun klimaatimpact zo klein mogelijk te houden, blijft er een onvermijdelijke CO2-uitstoot over. Deze restuitstoot zal het team nu drievoudig compenseren door een gecertificeerd klimaatproject in Ghana te ondersteunen. Team Malizia ondersteunt reeds Plant-for-the-Planet en de Mama Earth stichting. Het ‘Efficient Cookstoves’-project gaat de ontbossing van het regenwoud in Ghana tegen door de aankoop van energiezuinige ovens voor de plaatselijke bevolking.

“De ovens worden gemaakt in lokale werkateliers met lokale materialen en verbruiken 40% tot 50% minder hout of houtskool. Bovendien zorgt de lokale productie van deze oventjes voor extra werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Het project is Gold Standard gecertificeerd, de hoogste standaard voor klimaatprojecten, wat betekent dat er veel aandacht gaat naar bijkomende socio-economische aspecten, zoals gezondheid, biodiversiteit, werkgelegenheid, etc. Het gaat dus niet alleen over CO2-reductie, maar echt over SDG’s en duurzame ontwikkeling”, besluit Antoine Geerinckx.

Team Malizia
Team Malizia

Antoine Geerinckx

Founder, CO2 Logic

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be