CO2Logic en Vinçotte overhandigen CO2-neutraal-certificaat aan Brussels restaurant Le Local

Eerste Brusselse CO2-neutrale restaurant compenseert restuitstoot via klimaatproject Oeganda

Brussel, 20 februari 2019 - Het Brusselse restaurant ‘Le Local’ heeft van het onafhankelijk klimaatadviesbureau CO2Logic en de Belgische inspectie- en certificatie-instelling Vinçotte het ‘CO2-neutraal’-certificaat ontvangen. Het restaurant, dat volledig inzet op circulaire economie en zero waste, wordt zo beloond voor de inspanningen die het levert om de CO2-uitstoot te reduceren. De restuitstoot compenseert Le Local door klimaatproject ‘Saving Trees’ in Oeganda te steunen. Le Local is het eerste CO2-neutrale restaurant in Brussel.

Sinds 2017 brengt het Brusselse restaurant Le Local gezonde en gevarieerde voeding dat duurzaam en verantwoordelijk is geproduceerd. Samen met het onafhankelijk klimaatadviesbureau CO2Logic bracht Le Local hun klimaatimpact in kaart en bleef het werken aan de verbetering van hun duurzame werking. Dankzij hun inspanningen is het nu het eerste Brusselse restaurant dat erin slaagt om volledig CO2-neutraal te werken. Eind januari mochten de eigenaars het CO2-neutraal-label in ontvangst nemen in het bijzijn van Céline Fremault, Brussels Minister van Leefmilieu en Energie.

“Bij Le Local gaan ze heel ver in de zoektocht naar de meest duurzame optie”, vertelt Jan Janssen, partner en project director bij CO2Logic. “CO2-neutraal werken als restaurant is een grote uitdaging, maar Aubane en Laura van Le Local gaan deze uitdaging vol enthousiasme aan en staan open voor nieuwe inzichten. Vandaag slagen ze erin alle CO2-uitstoot te compenseren, van productie van de ingrediënten tot zelfs de uitstoot van de verplaatsingen van de bezoekers.”

Circulaire economie
Le Local zet sterk in op zero waste en circulaire economie. Alle overschotten of reststoffen die normaal in de vuilbak zouden verdwijnen, worden bij Le Local herwerkt. Zo gaan ze in de keuken creatief aan de slag om het hele product te verwerken en worden restaurantbezoekers gestimuleerd om hun overschotten mee te nemen in een recycleerbare doggy bag. Het weinige afval dat ze toch produceren, wordt gerecycleerd of komt als compost terug bij de producenten. 

“Minstens 80% van onze producten is afkomstig van lokale producenten”, vertelt Aubane Verger van Le Local. “Zo willen we de Belgische producten promoten en beperken we de CO2-uitstoot voor het transport tot een minimum. Bovendien proberen we zo weinig mogelijk water en elektriciteit te gebruiken en serveren we CO2-neutraal bier van de Brusselse microbrouwerij Beerstorming. Vorig jaar kregen we al de hoogste graad van het Good Food Label van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar met het CO2-neutraal-label verbinden we er ons nu toe om onze uitstoot blijvend te verminderen.”

Restuitstoot compenseren
Dankzij alle maatregelen die het restaurant neemt, ligt de klimaatimpact bijzonder laag. Toch blijft er een niet te reduceren CO2-uitstoot over afkomstig van het goederentransport, landbouw en productie, en noodzakelijke benodigdheden zoals aardgas en elektriciteit. Om deze restuitstoot te compenseren, steunt Le Local het klimaatproject ‘Saving Trees’ in Oeganda. Een project die de ontbossing van het regenwoud in Oeganda tegengaat door de aankoop van energiezuinige ovens voor de plaatselijke bevolking. De ovens worden gemaakt in lokale werkateliers met lokale materialen en verbruiken 40 tot 50% minder hout of houtskool.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be