CO2Logic en Vinçotte overhandigen ‘CO2-neutraal’-certificaat aan Brussels Airport

Brussels Airport ondersteunt klimaatproject ‘saving trees’ en compenseert restuitstoot

Brussels Airport heeft van het onafhankelijke klimaatadviesbureau CO2Logic en de Belgische inspectie- en certificatie-instelling Vinçotte het ‘CO2-neutraal’-certificaat ontvangen. Ook ACI, het Airport Council International, beloonde Brussels Airport met het certificaat van koolstofneutrale luchthaven. Via deze certificaten verbindt de luchthaven zich ertoe om blijvend de CO2-uitstoot te verminderen. Om de restuitstoot te compenseren steunt Brussels Airport het klimaatproject ‘Saving trees’ in Oeganda van CO2Logic.

“Brussels Airport is al jaren bezig om haar impact op de omgeving te beperken”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. “Dit kadert in onze langetermijnvisie om de luchthaven op een duurzame manier verder te ontwikkelen. Elke bedrijfsactiviteit, elk project en alle managementbeslissingen worden getoetst aan hun impact op de omgeving. Dankzij deze bewuste globaalaanpak vermindert de luchthaven elk jaar haar CO2-afdruk. Ons doel is om 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030. Vorig jaar is al een reductie van 34% tegenover 2010 gerealiseerd. We zijn dus goed op weg om ons doel te realiseren.”

Voor deze inspanningen kreeg Brussels Airport van het onafhankelijke klimaatadviesbureau CO2Logic en de Belgische inspectie- en certificatie-instelling Vinçotte het ‘CO2-neutraal’-certificaat. Het Airport Council International (ACI) beloonde de luchthaven met het certificaat van koolstofneutrale luchthaven, het hoogst mogelijke Airport Carbon Accreditation-certificaat. Met het “Airport Carbon Accreditation”-programma wil ACI Europe actief de klimaatverandering tegengaan door de eigen leden bewust te maken van de mogelijkheden om hun ecologische voetafdruk te verminderen. ACI Europe streeft naar 100 Europese CO2-neutrale luchthavens tegen 2030.

Brussels Airport is in 2009 in het Airport Carbon Accreditation-programma gestapt. Na de CO2-afdruk te hebben getekend, werd meteen ook de beslissing genomen om enkel nog groene energie aan te kopen en zelf zonne-energie op te wekken met zonnepanelen. Daarnaast werden ook verschillende maatregelen genomen om het elektriciteits- en brandstofverbruik te verminderen van installaties en van het wagenpark. Ook wordt bij elk nieuw bouwproject of bij een renovatie nagegaan welke initiatieven genomen kunnen worden om de gebouwen energie-ëfficiënter te maken.

Duurzaamheidsvisie
Olivier Jankovec, Director General van Airports Council International Europe: “Ik feliciteer Brussels Airport met hun CO2-neutrale status binnen het wereldwijde Airport Carbon Accreditation programma. De afgelopen 8 jaar zijn we getuige geweest van de vele inspanningen die de luchthaven op vlak van duurzaamheid heeft gedaan en de verschillende niveaus in het programma die Brussels Airport heeft behaald. De luchthaven investeerde in duurzaamheidsoplossingen als het opwekken van zonne-energie, led-technologie en wagens met lage emissies om de CO2-uitstoot onder de eigen controle te verminderen. De luchthaven stimuleert ook andere partners om hetzelfde te doen, met een snelle invoering van Airport-Collaborative Decision-Making bijvoorbeeld. Tot slot investeert de luchthaven ook in duurzame CO2-projecten om de restuitstoot te compenseren. Ik weet dat Arnaud en zijn team het niet hierbij zullen laten en dat ze nog grotere CO2-reducties bij de bron willen realiseren in de komende jaren. Hun prestatie is dus geen eendagsklap, maar het maakt deel uit van een duurzaamheidsvisie waar ze over de jaren heen oprecht aan hebben gewerkt.”

Blijvend CO2 reduceren en restuitstoot compenseren
“Vanuit ons engagement om zorg te dragen voor onze omgeving hebben we beslist om nog een stap verder te gaan, en van Brussels Airport een CO2-neutrale luchthaven te maken. Om onze restuitstoot te compenseren, steunen we het klimaatproject “Saving Trees” in Oeganda omdat het naast het verminderen van CO2-uitstoot bijdraagt tot verschillende doelstellingen van de Verenigde Naties, meer bepaald het beschermen van biodiversiteit, het bestrijden van armoede en het bevorderen van sociale gelijkheid”, aldus Feist.

Het klimaatproject “Saving Trees” van het onafhankelijke klimaatadviesbureau CO2Logic gaat de ontbossing van het regenwoud in Oeganda tegen door de aankoop van energiezuinige ovens voor de plaatselijke bevolking. De ovens verbruiken 40 tot 50% minder hout of houtskool en redden zo letterlijk bomen. Omdat minder hout nodig is, krijgen vrouwen meer tijd en middelen om hun kinderen onderwijs te bieden. Koken met de ovens is bovendien gezonder voor het hele gezin omdat er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Omdat de ovens energiezuiniger zijn, helpen ze de bevolking tot 75 euro op hun gezinsbudget te besparen, ongeveer een kwart van hun jaarlijkse inkomen. De ovens worden ook gemaakt in lokale werkateliers met lokale materialen, waardoor de plaatselijke economie gestimuleerd wordt.

Over CO2logic
CO2logic is een onafhankelijk klimaatadviesbureau dat gespecialiseerd is in het berekenen, terugdringen en compenseren van CO2-uitstoot. www.co2logic.com. CO2logic ontwikkelt en ondersteunt ook klimaatprojecten in ontwikkelingslanden (Burkina Fasso, Benin, Senegal,...), samen met lokale ngo’s. Deze projecten compenseren de restuitstoot aan CO2 van zijn klanten en partners. Het ‘CO2 Neutral’-label garandeert dat organisaties werkelijk hun klimaat impact aanpakken. (www.CO2-neutral-label.org).

Over Vincotte
Vinçotte valideert het “CO2-Neutral” label als garantie voor serieuze klimaatinspanningen. Vinçotte beschermt en versterkt wereldwijd de reputatie van zijn klanten. Dat doen we door oplossingen te ontwikkelen die de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van zowel bedrijven als particulieren garanderen en verbeteren. Met services op het vlak van testen en meten, inspectie en audit, certificatie, risicoanalyse en –beheersing, training, consultancy, outsourcing en staffing, geven we onze klanten gemoedsrust. Wij zetten onze reputatie borg voor die van u. Dat is ons engagement. Meer dan 2.500 medewerkers, verspreid over 17 internationale filialen, zetten hun schouders onder deze bedrijfsmissie. Dagelijks stellen ze hun ervaring en expertise ter beschikking om klanten bij te staan objectief en betrouwbaar advies. U mag gerust zijn. Vinçotte vinkt het voor u af. www.vincotte.be

 

Contacteer ons
Antoine Geerinckx CO2Logic
Antoine Geerinckx CO2Logic
Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel