CO2Logic beloont klimaatboek met CO2-neutraal label
Boek is praktische gids met wetenschappelijk onderbouwde klimaatoplossingen
Vandaag ligt het boek “Tien klimaatacties die werken” van auteur Pieter Boussemaere in de winkel. Pieter doceert klimaat en geschiedenis aan de Vives Hogeschool en geeft in zijn boek tien wetenschappelijk onderbouwde oplossingen voor de klimaatproblematiek die effectief werken. Het boek zelf wordt volledig CO2-neutraal uitgegeven bij het Davidsfonds en wordt daarvoor beloond met het CO2-neutraal label van het onafhankelijk klimaatadviesbureau CO2Logic.
Voor veel mensen is de klimaatopwarming een ver-van-mijn-bedshow of een wereldprobleem waar ze zelf weinig vat op hebben. Of ze willen wel hun steentje bijdragen, maar ze weten niet waar te beginnen. In het boek “Tien klimaatacties die werken” vertrekt auteur Pieter Bousssemaere van de naakte feiten en biedt hij 10 oplossingen die effectief werken.
Compensatie vliegvakanties
Voor zijn research deed hij o.a. een beroep op de expertise van het Brusselse klimaatadviesbureau CO2Logic. Antoine Geerinckx, oprichter van CO2Logic: “Elk initiatief dat het klimaat ten goede komt, steunen we uiteraard met veel enthousiasme. Dankzij onze zusteronderneming Greentripper - dat reizigers toelaat om hun vliegvakanties te compenseren - konden we Pieter heel wat nuttige inzichten verschaffen over dit thema. Daarnaast bieden we ook de nodige ondersteuning aan de website www.10klimaatacties.be die in september zal verschijnen.”
Duurzaam papier
Een boek dat tips geeft om de klimaatopwarming tegen te gaan, moet uiteraard ook zelf het goede voorbeeld geven. Daarom werden verschillende initiatieven genomen om het boek zelf klimaatneutraal uit te geven. Pieter Boussemaere: “Er werd o.a. gekozen voor een duurzame papiersoort en duurzame inkt. De CO2-uitstoot die niet kan worden gereduceerd - de zn. restuitstoot - wordt gecompenseerd via het “Saving Trees”-klimaatproject van CO2Logic in Oeganda.
Saving Trees
“Saving Trees” gaat de ontbossing van het regenwoud in Oeganda tegen door de aankoop van energiezuinige ovens voor de plaatselijke bevolking. De ovens verbruiken 40 tot 50% minder hout of houtskool en redden zo letterlijk bomen. Omdat minder hout nodig is, krijgen vrouwen meer tijd en middelen om hun kinderen onderwijs te bieden. Koken met de ovens is bovendien gezonder voor het hele gezin omdat er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Omdat de ovens energiezuiniger zijn, helpen ze de bevolking tot 75 euro op hun gezinsbudget te besparen, ongeveer een kwart van hun jaarlijkse inkomen. De ovens worden ook gemaakt in lokale werkateliers met lokale materialen, waardoor de plaatselijke economie gestimuleerd wordt.