CO2e-voetafdruk van een Swappie refurbished smartphone 78% lager dan van een nieuwe

Eerste Environmental Impact Report onthult ambitieuze klimaatdoelen na mijlpaal van een miljoen verkochte Swappie iPhones in Europa

Brussel, 27 oktober - Swappie, de nummer één online bestemming in Europa voor de koop en verkoop van refurbished iPhones, heeft zijn eerste Environmental Impact Report gepubliceerd waarin het ambitieuze doelen uitzet om zijn uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren en zijn klanten te helpen om maximaal te besparen op de uitstoot van CO2e over de komende twee jaar. 

Elk jaar zorgt de elektronica-industrie voor de uitstoot van miljoenen ton CO2e in de atmosfeer. De sector is op deze manier verantwoordelijk voor 3% van de wereldwijde uitstoot. In dit licht onthult het Environmental Impact Report van Swappie dat de CO2e-voetafdruk van een Swappie refurbished smartphone 78% lager is dan van een nieuwe. De productie van een nieuwe smartphone vereist namelijk waardevolle en zeldzame grondstoffen, waarvan een groot deel gemijnd wordt met een significant negatieve impact, zowel op ecologisch als op maatschappelijk vlak. 

CO2e-intensieve activiteiten bij de verzameling van grondstoffen, de toeleveringsketen en productie zorgen voor een uitstoot die onlosmakelijk verbonden is met de levenscyclus van een nieuwe smartphone. Daartegenover heeft Swappie een circulair businessmodel gecreëerd met een positieve impact. De C02-handafdruk - de positieve klimaatimpact van een product - van een gemiddelde refurbished smartphone van Swappie resulteerde in 2021 in de uitstoot van 61,5 kg CO2e, het equivalent van de koolstofuitstoot die een boomzaailing opvangt in 10 jaar. Wanneer een klant kiest voor een opgeknapte iPhone, verlengt die het leven van een bestaande smartphone en verlaagt die tegelijk ook de eigen CO2e-voetafdruk. 

Meer dan 100.000 ton CO2e-uitstoot besparen tegen 2024 


Toen Swappie werd opgericht in 2016, was slechts 5% van de aangekochte smartphones een gebruikt exemplaar. Sindsdien is de community van Swappie uitgebreid naar meer dan 1 miljoen mensen in heel Europa. Door te kiezen voor refurbished in plaats van nieuw, hebben de klanten van Swappie meer dan 23.500 ton CO2e-uitstoot uitgespaard in 2021. Dit is dezelfde hoeveelheid koolstofuitstoot die opgevangen wordt door 389,401 groeiende bomen over de loop van 10 jaar. Swappie zet zich nu in om wereldwijd klanten te helpen om 100.000 ton CO2e-uitstoot uit te sparen tegen 2024.

100% hernieuwbare elektriciteit tegen 2024 


Het Environmental Impact Report schetst ook verschillende ambitieuze doelen voor Swappie als bedrijf. Sinds de opstart in 2016 kent Swappie een forse groei, met twee refurbishment centers in Finland en Estland, aanwezigheid in 15 markten en een team van meer dan duizend talenten. Zo is de uitstoot van de broeikasgassen van Swappie ook gestegen. In 2022 verkreeg Swappie zowel een ISO 9001 als een ISO 14001 certificaat, maar om een voorbeeldfunctie te blijven behouden werd een digitaal platform ontwikkeld om de eigen negatieve impact op het milieu bij te houden. In 2021 bedroeg de uitstoot van Swappie’s broeikasgassen 10.445 ton CO2e, met als oorzaken verwarming, elektriciteit en airconditioning, aangevuld met woon-werkverkeer en zakenreizen.

Engagementen ​ om de ecologische impact te verlagen ​

Swappie heeft meer concreet volgende initiatieven voor ogen om zijn ecologische impact tot een minumum te beperken: 

  • De reductie van alle energieconsumptie tot 100% hernieuwbare elektriciteitsbronnen voor alle Swappie-gebouwen tegen 2024 
  • De integratie van innovatieve e-waste-beheer- en recycleersystemen voor Swappie-activiteiten: Het hergebruiken van 100% van functionele smartphone-onderdelen en het verzamelen en recycleren van 100% van niet-functionele smartphone-onderdelen en andere gegenereerde e-waste tegen 2024
  • Blijven samenwerken met de Right to Repair-campagne die pleit voor een universeel recht op herstellen en Eurefas, de Europese Refurbishment Associatie 
Over de publicatie van het Environmental Impact Report zegt Sami Marttinen, mede-oprichter en CEO van Swappie, het volgende: “De voorbije maanden hebben ons, met de aangerichte ravage door extreme hitte en droogte wereldwijd, dagelijks herinnerd aan de enorme impact van de klimaatcrisis waar onze planeet voor staat. Die problemen hebben talloze oorzaken, maar ze worden zonder twijfel verergerd door menselijk gedrag. Het is moeilijk om niet ontmoedigd te raken door het zicht op de toekomst van ons klimaat, maar dit is niet het moment om op te geven. Integendeel, we moeten ons dubbel zo hard inzetten en mensen eraan herinneren dat de collectieve impact van hun keuzes een heus verschil kan betekenen voor de toekomst van onze planeet.” 
“Bij Swappie geloven we dat circulariteit de beste manier is om de wereld op een duurzame manier draaiende te houden en we willen zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om zich achter onze missie te scharen. Er is meer aandacht nodig voor hoe bedrijven zich ontwikkelen, zodat hun netto-effect positief is voor de wereld op lange termijn. Er leeft een misvatting dat duurzaam ondernemen niet kan samengaan met winstgericht ondernemen. Bij Swappie geloven we dat om duurzaamheid echt waar te maken, bedrijven dit als standaardkeuze moeten beschouwen. Wij hopen dan ook om meer circulaire economieën te zien in verschillende industrieën en we roepen andere bedrijven op om zich bij ons aan te sluiten in ons engagement voor duurzaamheid.”
Sami Marttinen, mede-oprichter en CEO van Swappie
Sami Marttinen, mede-oprichter en CEO van Swappie

Het volledige rapport vind je hier.

Over Swappie

Swappie is dé end-to-end online winkel voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones. De missie van het bedrijf is om mensen een kwalitatieve, betaalbare en milieuvriendelijke manier te bieden hun telefoon te upgraden. Swappie is momenteel actief in vijftien Europese landen, waaronder België. Het bedrijf groeide sterk in 2021 met een omzet van 195 miljoen euro. Sinds de oprichting in augustus 2016 is Swappie uitgegroeid tot een van de meest innovatieve en snelgroeiende bedrijven in Europa met meer dan 1.000 medewerkers en heeft het tot nu toe 149 miljoen euro bij investeerders opgehaald.

Ga voor meer informatie naar: https://swappie.com/be

Gregory Coffiner

Country Manager Belux, Swappie
Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be