CKS Elektrotechniek realiseert aanzienlijke tijdwinst en kostenbesparing met de Rittal Wire Terminal
Bordenbouwer versnelt digitale transformatie tot ‘factory of the future’ dankzij synergie tussen Rittal en Eplan
.png)
Lokeren, 11 februari 2025 - CKS Elektrotechniek, een gekende speler in de bordenbouw die gespecialiseerd is in intelligente en innovatieve elektrotechniek, automatiseert sinds kort zijn draadconfectie met behulp van de Wire Terminal van Rittal, wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur. Met deze geavanceerde draadconfectioneringsautomaat, gecombineerd met de Eplan Pro Panel-software, verkort CKS Elektrotechniek de productietijd met maar liefst 70%. Niet alleen biedt de Wire Terminal hoogwaardige productiekwaliteit, ook de uitgebreide ondersteuning voor, tijdens en na de installatie door Rittal en Eplan, maakt dat CKS Elektrotechniek met vertrouwen nieuwe stappen kan zetten in zijn digitale transformatie.
CKS Elektrotechniek, gevestigd in Dilsen-Stokkem en bekend om zijn expertise in elektrische energieverdeling, engineering en assemblage, heeft de laatste jaren een sterke productiegroei doorgemaakt. Om in te spelen op de groeiende vraag en de nood aan productieoptimalisatie, investeerde het familiebedrijf eerder al in een CNC-machine voor de plaatbewerking van kastsystemen en Pro Panel, de engineeringsoftware van het Rittal-zusterbedrijf Eplan voor het ontwerp van deze behuizingen. Een nieuwe grote sprong voorwaarts in hun evolutie tot ‘factory of the future’, komt nu met de investering in de Rittal Wire Terminal voor de automatisatie van draadconfectie.
70% snellere productie
“Onze werknemers zijn specialisten in hun vakgebied maar tot voor kort waren we volledig afhankelijk van manuele handelingen voor het produceren van kabels”, stelt Els Willems, hardware engineer bij CKS Elektrotechniek. “Door een binnenkomend groot order van seriematig werk zijn we gaan kijken hoe we onze draadconfectie efficiënter konden gaan aanpakken. Een eerste demonstratie van de mogelijkheden van de Wire Terminal in het Rittal Application Center in Lokeren, overtuigde ons meteen. De kwaliteit, het ergonomische design en de geruisloze werking maken deze machine tot de perfecte aanvulling op onze productie. De naadloze integratie met de Pro Panel-software, die we al in gebruik hadden, gaf ons een extra reden om deze stap te zetten. Zo kunnen wij nu op onze beurt zowel kwaliteit als een vlotte dienstverlening garanderen en onze productietijd met 70% verminderen.”
Synergie
Voor CKS Elektrotechniek was de perfecte synergie tussen de Wire Terminal van Rittal en de geavanceerde engineeringsoftware van Eplan een doorslaggevende factor.
“CKS Elektrotechniek streeft naar een volledige digitale transformatie”, legt Igor Stevens, senior accountmanager bij Eplan, uit. “Samen met CKS Elektrotechniek onderzochten we hoe digitale en hardwaretools hun bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. Al snel kwamen we tot het inzicht dat een investering in de Wire Terminal van Rittal hen zou helpen om nog beter te voldoen aan de wensen van hun klanten.”
Met Eplan Pro Panel ontwerpt het bedrijf complete schakelkasten tot in de kleinste details in 3D.
“Het grote voordeel van deze oplossing is dat Eplan en Rittal zusterbedrijven zijn, wat ervoor zorgt dat de software van Eplan en de machines van Rittal perfect op elkaar zijn afgesteld”, zegt Dries Alders, key accountmanager bij Rittal. “Met één druk op de knop sturen de engineers de ontwerpdata uit Pro Panel door naar de Wire Terminal. Op basis van die gegevens is de machine in staat om de bekabeling met gekozen afwerking voor te bereiden en af te werken. Draden worden consistent en kwalitatief geproduceerd terwijl de mensen van CKS Elektrotechniek zich kunnen focussen op andere aspecten van de assemblage en productie. De draden zijn volledig afgewerkt wanneer ze uit de Wire Terminal komen, en gesorteerd op volgorde van assemblage in de kast. Dit vertaalt zich in gebruiksgemak waardoor ook minder technisch geschoolde mensen in staat zijn om borden te bedraden.”
Ondersteuning
Naast de kwaliteit van de Wire Terminal kon ook de flexibiliteit van Rittal CKS Elektrotechniek bekoren.
“De experts van Rittal zijn steeds bereikbaar. Het is duidelijk dat ze voor ons ‘the extra mile’ gaan en ons met raad en daad bijstaan. Meer nog, wanneer we onze eigen Wire Terminal tijdelijk niet kunnen gebruiken vanwege onderhoudswerken, kunnen we voor onze productie altijd rekenen op de Wire Terminal in het Rittal Application Center. Ook de communicatie met Rittal en Eplan verloopt steeds open en vlot. We voelen ons meer collega dan klant, net omdat we zo snel geholpen worden. We genieten lokale ondersteuning in België, van experten die deel uitmaken van een wereldspeler. Dat geeft vertrouwen”, besluit Wim Weyers, manager engineering bij CKS Elektrotechniek.
Over Rittal
Rittal is een toonaangevende wereldwijde leverancier van behuizingssystemen, automatisering en infrastructuur voor de industrie, IT, energie en vermogen, koeling en service. Rittal producten en oplossingen worden gebruikt in meer dan 90% van de wereldwijde industrieën - gestandaardiseerd, op maat gemaakt en altijd van de allerbeste kwaliteit.
Onze aanpak en methodologie: Rittal, Rittal Software Systems (Eplan, Cideon en German Edge Cloud) en Rittal Automation Systems (RAS, Ehrt, Alfra) combineren hun hardware- en software-expertise om processen in de hele waardeketen voor onze klanten te stroomlijnen, te optimaliseren en te digitaliseren, inclusief hun IT-infrastructuur - van besturings- en schakelapparatuurbouw, machinebouw tot fabrieksexploitanten of de energiesector.
Onze belofte: Rittal standaardproducten worden in Duitsland binnen 24 uur en wereldwijd binnen 48 uur geleverd.
Volledig gericht op onze klanten
Het verbeteren van de efficiëntie en het verhogen van de productiviteit door middel van automatisering en digitalisering is een van de grootste uitdagingen voor onze klanten. Dit vereist diepgaande kennis en expertise, de combinatie van hardware en software en sectoroverschrijdende netwerken. Wij zijn ervan overtuigd dat het creëren en verbinden van dataknooppunten cruciaal is voor het succes van industriële transformatie. En dat is precies onze specialiteit en ons competentiegebied.
Eplan en Rittal stimuleren de ontwikkeling van de digital twins van apparatuur en systemen en maken de gegevens toegankelijker en operationeel bruikbaar. Cideon verbetert de digitale continuïteit en gegevensconsistentie met betrekking tot de digital product twin-context met haar expertise op het gebied van CAD/CAM, PDM/PLM en productconfiguratie. Het ONCITE Digital Production System (DPS) van German Edge Cloud maakt de gegevens van de productieprocessen transparant en dus optimaliseerbaar - tot en met energiebeheer via de digital production twin.
Duurzaamheid
Milieu- en klimaatbescherming, sociale betrokkenheid en ethisch bedrijfsmanagement zijn vanzelfsprekend voor Rittal. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst serieus. Onze benadering van hulpbronnenbeheer en -behoud houdt in dat we onze productieprocessen voortdurend verbeteren en ervoor zorgen dat onze producten en oplossingen de laagst mogelijke Product Carbon Footprint hebben. Dit ondersteunt onze klanten bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen.
Familiebedrijf en wereldspeler
Rittal werd opgericht in 1961 en is het grootste bedrijf van de Friedhelm Loh Group, die in handen is van de eigenaar. De groep is wereldwijd actief, met 12 productielocaties en 95 internationale dochterondernemingen. Het had meer dan 12.000 werknemers en boekte een omzet van 3 miljard euro in het fiscale jaar 2022. In 2023 werd de Friedhelm Loh Group uitgeroepen tot "Best Place to Learn" en "Werkgever van de toekomst". Rittal werd bekroond met het Top 100-zegel als een van de meest innovatieve middelgrote bedrijven van Duitsland.
Kijk voor meer informatie op onze website:
Over Rittal: https://www.rittal.com/be-nl/Unternehmen/Portraet
Over Eplan: https://www.eplan.be/nl/organisatie/bedrijfsprofiel/over-eplan/
Over Friedhelm Loh Group: https://www.rittal.com/be-nl/Unternehmen/Friedhelm-Loh-Group