CIRCL viert eerste verjaardag en kan vraag naar innovatief bouwconcept nauwelijks bijhouden

Vanhout-dochter verkocht al meer dan veertig sleutel-op-de-deurwoningen op maat

Antwerpen/Geel, 27 juni 2023 - CIRCL, de dochter van Groep Vanhout die met zijn radicaal duurzame, snelle en betaalbare woningen voor innovatie zorgt in de bouwsector, heeft in zijn eerste levensjaar al meer dan veertig woningen verkocht. De pionier in circulair bouwen overtreft daarmee alle verwachtingen. Ook in zijn tweede levensjaar wil CIRCL onverminderd blijven innoveren: zo zet de start-up in op een 100% digitale customer journey, die de klant volledige controle, transparantie en prijszekerheid biedt doorheen het hele bouwproces, van ontwerp tot oplevering. CIRCL wil zo ook op het vlak van klantvriendelijkheid een nieuwe standaard zetten in de bouw.

Duurzaam, snel en betaalbaar

Op 1 juni 2023 presenteerde CIRCL, in aanwezigheid van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele, zijn eerste circulaire modelwoning aan het publiek, meteen ook de officiële lancering van de specialist in duurzaam bouwen, die als eerste in België circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op maat aanbiedt. Vandaag, een jaar later, heeft CIRCL er daar al veertig van verkocht, met nog meer orders in de pijplijn. De CIRCL-mayonaise van duurzaam, snel en betaalbaar bouwen slaat dus duidelijk aan bij het Belgische publiek.

Met CIRCL bieden we een geloofwaardig en aantrekkelijk alternatief voor de traditionele manier van bouwen”, stelt Wim Pieters, oprichter en CEO van CIRCL. Ons concept - het eerste off-site bouwconcept dat maatwerk aanbiedt - is radicaal digitaal, duurzaam, flexibel en naar bouwnormen razendsnel: tussen de start van de bouwwerken en de oplevering zitten zes à acht weken. De initiële kost is vergelijkbaar met die van een klassieke woning, terwijl de TCO of Total Cost of Ownership op termijn zelfs een stuk lager ligt.
Wim Pieters, oprichter en ceo van CIRCL
Wim Pieters, oprichter en ceo van CIRCL

Doorgedreven efficiëntie

Om die competitieve prijzen mogelijk te maken is maximaal doorgedreven efficiëntie het codewoord - op alle mogelijke vlakken.

Over alles is heel goed nagedacht. Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld ook zeven procent netto-vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer”, vervolgt Wim Pieters. “Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien erg vlot gedemonteerd of aangepast worden, om ze te verkleinen of er net een verdieping bovenop te zetten - zonder dat er materiaal verloren gaat”. 

Enorm potentieel voor verduurzaming

Dat circulaire materiaalgebruik is geen overbodige luxe, want de milieu-impact van de traditionele manier van bouwen is nog steeds gigantisch. Zo wordt algemeen aangenomen dat de bouwsector verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van onze collectieve CO₂-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het afval. Daarbij komen nog het enorme water- en grondstoffenverbruik. Er is dus een enorm potentieel voor verduurzaming - alleen stond de prijs daarbij tot nu toe vaak in de weg, omdat duurzaam doorgaans ook duurder betekende. Daar brengt CIRCL verandering in.

Digitale customer experience

Maar, ook op andere vlakken innoveert CIRCL. Naast de milieu-impact is namelijk ook de klantervaring in de bouwsector voor verbetering vatbaar, en ook daar wil CIRCL iets aan doen, met een online ontwerpmodule die dit najaar gelanceerd wordt. 

Wat gaat alles kosten, welke zaken zijn inbegrepen in de prijs, hoeveel gaat er nog bijkomen bovenop de initiële offerte… Vaak is dit niet duidelijk. Bovendien is het bij sloop en heropbouw voor klanten ook erg moeilijk om in te schatten wat er ruimtelijk mogelijk is: krijg ik op deze ruimte een nieuwe woning met vier slaapkamers ingepast, hoeveel ruimte heb ik nog over als ik de badkamer beneden wil, enzovoort. Om die twijfel weg te nemen werken we momenteel met steun van VLAIO aan onze eigen ontwerpsoftware, waarmee klanten online zelf hun woning kunnen creëren in functie van hun perceel, en meteen de finale prijs kennen. Zo willen we een nieuwe standaard zetten qua klantvriendelijkheid in de bouw”, besluit Wim Pieters.

Vaste prijs en maximale duurzaamheid

Zeventig percent van alle materialen in een CIRCL-woning zijn biogebaseerd, veertig percent van het volume aan materialen is gerecycleerd. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken (warmtepomp, zonnepanelen…) en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik tot een minimum beperkt. Voor de productie, die grotendeels off-site gebeurt, steunt CIRCL op een reeks sterke, zorgvuldig geselecteerde vaste partners. Deze aanpak herleidt onverwachte moeilijkheden tot een minimum en zorgt voor een vaste prijs, zonder verrassingen. 

Jaarlijks ambieert CIRCL op termijn meer dan honderd woningen te verkopen. Momenteel onderzoekt de innovatieve bouwspecialist de mogelijkheid om ook meergezinswoningen, appartementen en andere grote projecten te realiseren.

 

Over CIRCL

CIRCL is een aannemer die met een radicaal digitaal en duurzaam concept aan circulaire residentiële nieuw- en vernieuwbouw (sloop & heropbouw) doet: van ontwerp tot volledig afgewerkte woning. Door zijn geavanceerde circulaire sleutel-op-de-deur- woningen aan marktconforme prijzen aan te bieden wil CIRCL duurzaamheid toegankelijk en betaalbaar maken voor het grote publiek en zo de bouwsector op weg zetten naar een duurzamere toekomst. 

Voor de productie, die grotendeels off-site gebeurt, werkt CIRCL samen met een reeks zorgvuldig geselecteerde vaste partners. Behalve duurzaamheid en betaalbaarheid biedt CIRCL ook snelheid, zekerheid en flexibiliteit: klanten krijgen een offerte op maat met een gegarandeerd vaste prijs, en tussen de start van de bouwwerken en de oplevering zitten maar zes tot acht weken. Door het modulaire karakter kunnen woningen gemakkelijk aangepast worden.

CIRCL werd in 2023 opgericht na een onderzoeksfase in samenwerking met de KULeuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten. Het is een dochter van Groep Vanhout, de gerenommeerde en gediversifieerde bouwgroep die in 1928 opgericht werd en die op haar beurt onderdeel is van de BESIX Group, de grootste Belgische bouwgroep met meer dan 15.000 medewerkers wereldwijd en een geconsolideerde omzet van 3,3 miljard euro (2022).

Paul Geens

Paul Geens

PR consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be