Building Windows rekent op IIoT-oplossing van Sensolus voor glashelder overzicht van bokkenvloot

IIoT-platform en trackers aan de basis van meer efficiëntie voor ramen- en deurenfabrikant

Gent 8 november 2022 - Om hun vloot van honderden glasbokken in kaart te brengen, rekent Building Windows uit Anzegem nu op traceer- en IoT-technologie van Sensolus. Dankzij het IIoT-platform en trackers van de specialist in connected asset management, is de ramen- en deurenfabrikant in staat om zijn bokken efficiënter in te zetten, transparanter te communiceren naar klanten en kosten te besparen door niet onnodig te investeren in nieuw materieel.

Building Windows, reeds veertig jaar gespecialiseerd in de productie van kunststof en aluminium ramen en deuren voor de professionele Belgische markt, assembleert wekelijks niet minder dan vijfhonderd ramen en deuren. Eens afgewerkt worden deze in het atelier in Anzegem op glasbokken geplaatst. Dit zijn stalen houders die een veilig transport garanderen naar de klant of de werf. Maar samen met de toenemende productie door de jaren heen, groeide eveneens het aantal glasbokken tot in de honderdtallen, wat leidde tot een steeds grotere uitdaging om deze op te volgen en het overzicht te bewaren.

Bottleneck

“Als gevolg bleven bokken wel eens te lang bij klanten staan, terwijl daardoor een tekort ontstond in het atelier”, vertelt Patrick Vermeersch, operations manager bij Building Windows. “Zeker in drukkere periodes kon dat tot een bottleneck leiden in onze toelevering en onnodige investeringen in bijkomend materieel. Als je weet dat een nieuwe glasbok al snel 1.000 euro kost, is de rekensom snel gemaakt. Ook menselijke fouten, zoals het doorgeven van een verkeerd adres, zorgden voor heel wat tijdverlies.”

Daarom zocht Building Windows heil in Industrial Internet of Things (IIoT) en traceertechnologie. Zo kwam het terecht bij Sensolus, specialist in connected asset management. Via Convium, partner van Sensolus, werd de ramen- en deurenfabrikant van A tot Z in dit traject ondersteund.

“Building Windows was op zoek naar een compacte maar robuuste tracker die meerdere communicatietechnologieën combineert zodat lokalisatie ook mogelijk is zonder gps-dekking. Een batterij met een lange levensduur was ook een must. Al deze criteria vond Building Windows in de Track 1020, onze nieuwste generatie tracker”, vertelt Michiel Raat, business development manager bij Sensolus.

Antidiefstal

Deze tracker is bovendien uitgerust met een antidiefstalfunctie. Wanneer hij ongewenst verwijderd wordt van de glasbok, wordt de verantwoordelijke bij Building Windows hiervan meteen op de hoogte gebracht via een alarmmelding. Convium ontwikkelde daarnaast een speciale metalen beugel waarin de trackers kunnen worden gemonteerd op de bokken en die sabotage verder bemoeilijkt. In totaal zullen 300 trackers geïnstalleerd worden op de meest gebruikte bokken.

Gebruiksvriendelijk cloudplatform

De data van alle trackers worden verzameld in het Sensolus-platform, dat in een dashboard een duidelijk overzicht geeft van de locaties van alle bokken. Voor het magazijn van Building Windows werd een ‘geozone’ ingesteld.

“Door een perimeter in te stellen rond deze site kan men monitoren welke en hoeveel bokken zich in deze geozone bevinden en wanneer bokken de zone binnenkomen of verlaten. Al deze inzichten kan men vervolgens in rapporten gieten, wat het analyseren en optimaliseren van de roulatie van de bokken sterk vereenvoudigt”, vertelt Michiel Raat.
“Dankzij het platform bestaat er geen twijfel waar onze bokken staan en hoe lang de klant ze reeds gebruikt. We kunnen daarover dus transparant communiceren met klanten en de bokken sneller terughalen. De wetenschap dat onze bokken getraceerd worden, zorgt er bovendien voor dat ze hier voorzichtiger mee omspringen, waardoor wij kunnen besparen op onderhoudskosten en nieuw materieel. Ook menselijke fouten zijn nu uit den boze. Onze transportverantwoordelijken kunnen steeds met precieze data aan de slag, terwijl onze chauffeurs via de mobiele Sensolus-app hun leveringstraject kunnen optimaliseren en navigeren naar de exacte locaties van de bokken”, besluit Patrick Vermeersch.

Over Sensolus
Sensolus is een industrieel Internet of Things (IoT) bedrijf dat via een end-to-end oplossing non-powered assets zoals trailers, containers, enz. trackt en zo bedrijven helpt om betere, datagedreven bedrijfsbeslissingen te nemen. Het bedrijf heeft een jarenlange expertise in telecom, netwerken met laag stroomverbruik, draadloos sensorontwerp en cloud-gebaseerde analyses. De plug & play IoT-oplossing van Sensolus omvat draadloze trackers en een open IoT-platform dat waardecreatie en kostenverlaging mogelijk maakt door het te koppelen aan bedrijfsdata. Op die manier kunnen supply chains en logistieke processen waarin non-powered assets een belangrijke rol spelen geoptimaliseerd worden.

De Gentse scale-up werd in 2013 opgericht door vier IoT-enthousiastelingen en telt ondertussen reeds 35 werknemers. Het is actief in diverse industrieën, gaande van luchtvaart, automotive en logistiek tot industrial manufacturing en de afvalindustrie. Klanten als Airbus, Atlas Copco en AB InBev doen dagelijks een beroep op de IoT-oplossing van Sensolus. Meer dan 150.000 assets zijn realtime in het platform te volgen. Voor meer informatie: www.sensolus.com

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be