Belgische scale-up LynxCare zorgt voor transparantie en meetbare kwaliteit in de zorg

“Het wordt onverdedigbaar voor ziekenhuizen om beslissingen te maken die niet op data zijn gefundeerd”

Leuven, 18 oktober 2019 - Voor LynxCare, de Belgische big-datamarktleider in de zorgsector, is zorg gebaseerd op kwaliteit, of ‘value based healthcare’ het streefdoel. Met artificiële intelligentieplatformen stellen ze ziekenhuizen in staat om op een efficiënte geautomatiseerde manier meer inzicht te krijgen in hun data, deze efficiënt te verwerken en te visualiseren in real-time digitale dashboards. De oplossingen van LynxCare zorgen voor meer inzicht en transparantie voor patiënt, arts en ziekenhuis. Zo zijn artsen in staat beslissingen te nemen op basis van actuele data en hun patiënten hierover te kunnen informeren. 

LynxCare zet zich voluit in voor ‘value based healthcare’ of zorg gebaseerd op kwaliteit. Hiervoor treedt LynxCare op als partner voor ziekenhuizen in het verwerken en beschikbaar maken van hun data op een gestructureerde en automatische wijze. Deze data zijn momenteel al talrijk voorhanden in ziekenhuizen door de aanwezigheid van een resem systemen en processen. Meer dan 90% van deze data wordt echter niet benut gezien de verwerking ervan tijdrovend en complex is. Om ziekenhuizen bij te staan en hen te helpen evolueren naar een kwaliteitsgebaseerde zorg, ontwikkelde LynxCare een AI-platform dat zowel voor patiënt, arts, zorgverlenend personeel als het ziekenhuis voordelen biedt.

Grondige analyse 

Na een grondige analyse van de bestaande ziekenhuissystemen, biedt LynxCare een oplossing in de vorm van een AI/Big Data-platform. Dit platform helpt het ziekenhuis de data binnen bestaande systemen te verwerken en beschikbaar te maken voor analyses waardoor uitgebreide en diepgaande statistieken mogelijk worden. Nastreven van kwaliteit in de zorg belangt ons allemaal aan volgens Dries Hens, co-founder van LynxCare en arts: “Iedereen van ons kan op elk moment patiënt worden en we willen allemaal de best mogelijke kwalitatieve zorg genieten. Bij het voorstellen van behandelingen kreeg ik als arts vaak vragen over mogelijke risico’s of de verwachte uitkomsten. Het is frustrerend om een antwoord te baseren op enkel studies terwijl dit op basis van reële patiëntendata kan. Ook bij beslissingen in het ziekenhuis moet men rekening houden met het effect op de zorg van de patiënt en dit aantonen op basis van actuele data. Dit is dan ook waarom we LynxCare hebben opgericht. Ons systeem verwerkt deze data en geeft de antwoorden die arts en patiënt willen en waarop zij recht op hebben.” 

Voordelen

“Het zorgsysteem van de toekomst is een systeem gebaseerd op kwaliteit dat voordelig is voor alle betrokkenen”, legt Georges De Feu, co-founder en CEO van LynxCare, uit. “Patiënten worden alsmaar beter geïnformeerd gezien ziekenhuizen aangemoedigd worden risico’s en voordelen van een behandeling transparant ​ te communiceren. De dokter die voor de patiënt zorgt kan betere beslissingen nemen op basis van echte resultaten en analyses van enorme hoeveelheden data uit het eigen ziekenhuis. Bovendien verliezen hij, de ondersteunende dienst en verpleegkundigen gevoelig minder tijd met administratie. Vandaag spenderen zij meer dan 20% van hun tijd aan dataverzameling en verwerking, tijd die nu vrijkomt voor de zorg van de patiënt. Met al die inzichten kan het ziekenhuis ook nieuwe behandelingen beter evalueren, wat dan weer gerichte innovatie ten voordele van de patiënt stimuleert.”. LynxCare is overtuigd dat technologie verregaande invloed zal hebben in de zorg. “Het wordt onverdedigbaar voor ziekenhuizen om beslissingen te nemen die niet op data zijn gefundeerd, artsen en patiënten verwachten dit. ”, besluit Georges De Feu. 

LynxCare
LynxCare is een Belgische scale-up die in 2015 werd opgericht door twee vennoten met beiden een medische achtergrond. Als apotheker en arts kennen ze de noden van de sector. Ze omringden zich intussen met een uniek team van zowel medische professionals als data scientists, wat hen vandaag heeft doen uitgroeien tot marktleider in big data in healthcare. 

LynxCare is een partner voor ziekenhuizen in het efficiënt verwerken en beschikbaar maken van data voor analyse via een door AI gedreven platform, met als doelstelling om de kwaliteit in de zorg te verbeteren. De LynxCare software, op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning, maakt “value based healthcare” of resultaatgerichte zorg mogelijk. Dit levert zowel voor de patiënt, als de arts én het hele medische systeem tal van voordelen op. 

LynxCare telt 15 medewerkers en is gevestigd in Leuven. Het heeft ook een vertegenwoordiging in de Belcham-post in San Francisco. In België zijn een tiental ziekenhuizen klant, waaronder het Ziekenhuis Oost-Limburg en het AZ Delta in Roeselare. Het bedrijf haalde in het voorjaar van 2019 nog 1,75 miljoen investeringen op van gerenommeerde investeerders waaronder Annie Vereecken voor verdere groei in Europa en de VS. 

Foto's LynxCare.zip

ZIP - 56 Mb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be