Belgische Cascador Health tankt €3,4 miljoen vers kapitaal en doet overname in ambitie om onestopshop voor Europese ziekenhuisdata te worden

Belgisch dataplatform maakt veilige valorisatie van medische gegevens door derden mogelijk

Temse, 25 maart 2022 - De Belgische start-up Cascador Health heeft zopas een belangrijke kapitaalronde afgerond. Samen met de oprichters investeren de Belgische partijen Qbic, Volta Ventures en Theodorus en de Zwitserse zorgverlener Hirslanden AG 3,4 miljoen euro in de beloftevolle Belgische start-up, met het oog op verdere validatie van het dataplatform en Europese expansie. Met dat unieke dataplatform maakt Cascador Health, dat recent ook het soortgelijke Zwitserse CORTS AG overnam van Hirslanden, een veilige ontsluiting van medische gegevens door derden mogelijk, om het potentieel daarvan beter te benutten ter bevordering van de gezondheidszorg.

Zorgverleners en -instanties zoals ziekenhuizen beschikken over een enorme hoeveelheid aan datasets, met waardevolle gegevens uit patiëntendossiers of ziekenhuislaboratoria, apotheekdata en facturatiegegevens. Die medische data vormen een belangrijke bron van kennis om de kwaliteit en performantie van de gezondheidszorg te verbeteren en zijn van immense waarde voor de vele onderzoeksvragen, zowel binnen academische kringen als in life sciences. Maar, door een aantal praktische drempels, zoals compliance, wordt het potentieel ervan vandaag amper benut. 

Cascador Health ontwikkelde daarom een uniek platform dat de bevraging en valorisatie van medische gegevens door derden op een (privacy-)veilige en transparante manier mogelijk maakt. Na een initiële kapitaalronde door de oprichters begin 2021, investeren zij nu samen met de Belgische fondsen Qbic, Volta Ventures en Theodorus en de Zwitserse ziekenhuisgroep Hirslanden AG nog eens €3,4 miljoen in de beloftevolle start-up.

In de Verenigde Staten bestaan oplossingen voor dataconsultatie al langer. De moeilijkheid in Europa is dat elk land andere technische, juridische en economische dynamieken kent, die we allemaal moeten zien te integreren. Dat is bijzonder complex, maar ondertussen beschikken we over de juiste technologie, financiële middelen en het businessmodel om ziekenhuizen daarin te ondersteunen”, stelt Philip Taillieu, CEO van Cascador Health. “Met deze investering kunnen we het product verder valideren, het team versterken en onze activiteiten in België en Zwitserland opschalen. Zo onderstrepen we onze ambitie om met Cascador Health op korte termijn een Europese aanwezigheid te creëren als onestopshop voor medische gegevens uit ziekenhuizen.” Eerder zette het bedrijf al zijn eerste stappen in Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Dreamteam

Met de nieuwe kapitaalinjectie bevestigen de investeerders hun vertrouwen in wat ze als een erg sterk operationeel team zien, onder leiding van Philip Taillieu, in het verleden co-founder en co-CEO van Be Mobile nv, dat inmiddels overgenomen werd door Proximus. 

Steven Leuridan, Partner van Qbic: “Het multidisciplinaire team, met ervaren mensen uit de medische, farmaceutische en big-data-wereld, beschikt over alle nodige kwaliteiten om deze belangrijke maatschappelijke uitdaging te helpen oplossen. Hun ervaring zal het verschil maken in deze problematiek, die zowel vanuit juridisch, medisch als technisch oogpunt bijzonder complex is.”
Koen De Waele, Venture Partner bij Volta Ventures, gelooft sterk in de focus van Cascador Health: “Door te focussen op het compliant aansluiten van medische datasets in verschillende landen, brengt Cascador Health meteen toegevoegde waarde voor partijen die de data recurrent kunnen gebruiken voor de ontwikkeling en verbetering van geneesmiddelen of medische technologie.”
Pierre-Antoine Binard, CFO van Hirslanden AG, erkent de noodzaak van een Europese speler: “Vreemd genoeg speelt de internationale uitwisseling en het gebruik van data in de gezondheidssector nog niet zo’n grote rol als in andere sectoren. Een initiatief als Cascador Health kan de versnelling bieden die deze markt nodig heeft, ten goede van de patiënt en de sector.” 
Adrien Van der Borght, Investment Manager bij Theodorus, besluit: “Het probleem in de medische sector is niet het ontbreken van data, maar de toegankelijkheid ervan voor de ontwikkeling van medicijnen, het verbeteren van behandelingswijzes en het leren uit de praktijk. Dit is de meerwaarde die Cascador Health zal bieden.”

Transparantie

Gebruikers kunnen op het Cascador-platform zoektermen invoeren, die vervolgens worden doorgegeven aan de gegevensbestanden van het ziekenhuis. Hier vindt de analyse plaats, aangezien de ruwe medische gegevens op de ziekenhuisservers blijven staan. Bovendien kan toegang tot de gegevens alleen worden verleend door de ziekenhuizen zelf. Op die manier kan absolute controle over de gegevens worden gegarandeerd. Alleen het resultaat van de analyse wordt, na anonimisering, aan de externe gebruiker toegezonden.

"Dit is een fundamenteel element van ons product," benadrukt Taillieu. "Wij hechten het grootste belang aan RGPD-wetgeving en transparantie."

 

Over Cascador Health

Het in België gevestigde Cascador Health overbrugt de kloof tussen databronnen en gebruikers van zorggegevens. Het ondersteunt zorgverleners bij het ophalen van patiëntgegevens in hun vele IT-systemen en interfaces en voorziet life sciences van gecureerde, gevalideerde en geanonimiseerde Real World Data (RWD), in volledige overeenstemming met GDPR en privacywetgeving. Door beide partijen in staat te stellen inzichten te verwerven, draagt Cascador bij tot een betere gezondheidszorg in het algemeen en een betere gezondheid van de individuele patiënt.

https://cascador.health/ 

 

Over Qbic

Qbic is een interuniversitaire durfkapitalist die zich richt op de transformatie van technologische doorbraken naar duurzame bedrijven. Qbic heeft sterke partnerships met belangrijke Belgische universiteiten (UGent, VUB, UAntwerpen, UHasselt, en ULiège), 2 onderzoeksinstellingen (VITO en imec), en 8 innovatieve ziekenhuizen. Via deze voorkeursrelaties heeft Qbic III toegang tot de deal flow van deze partners, die tot de top van de innovatiecentra in Europa behoren. Qbic beheert bijna € 150M over 3 fondsen.

https://www.qbic.be/ 

 

Over Volta Ventures

Volta Ventures verstrekt (pre)seed en early-stage financiering voor software- en internetbedrijven uit de Benelux, en heeft met zijn tweede fonds €120 miljoen in beheer. Behalve kapitaal biedt het fonds begeleiding om bedrijven te helpen groeien van start-up naar scale-up. Het Volta-team streeft er zo naar een substantiële bijdrage te leveren aan de bedrijven in zijn portfolio door samen te werken met de oprichters en het management om nieuwe markten en klanten te identificeren, talent aan te trekken, advies en ondersteuning te bieden, en te helpen bij het aantrekken van vervolgfinanciering.

www.volta.ventures

 

Over Hirslanden

Hirslanden zet zich in voor hoogwaardige, verantwoorde en doelmatig geïntegreerde gezondheidszorg waarin de behoefte van het individu centraal staat. In samenwerking met private en publieke samenwerkingspartners geeft de Hirslanden Groep prioriteit aan het Continuum of Care concept. Van geboorte tot ouderdom, van preventie tot genezing, Hirslanden is er altijd, zowel op fysiek als digitaal niveau. 

www.hirslanden.ch 

 

Over Theodorus Investment Funds

Theodorus Investment Funds is een durfkapitaalfonds met meer dan 70 miljoen euro in beheer. Theodorus is actief sinds 2003, met kantoren in Brussel en Montréal, en investeert in startende ondernemingen in life sciences en deep tech, in Canada, België en omliggende regio's.

www.theodorus.be

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be