België staat 25ste op de Hologic Global Women's Health Index, met een score van 63 op 100 punten

Volgens Hologics baanbrekende studie Global Women's Health Index wordt niet voldaan aan de behoeften van vrouwen op het gebied van gezondheid wereldwijd

Hologic, een wereldleider op het gebied van de gezondheid van vrouwen, heeft op de World Health Summit in Berlijn de baanbrekende bevindingen gepresenteerd van de Hologic Global Women's Health Index, het eerste vergelijkende onderzoek naar de gezondheid van vrouwen en meisjes wereldwijd.

Global Women’s Health Index
Hologics Global Women's Health Index, uitgevoerd in samenwerking met het toonaangevende advies- en analysebureau Gallup, is een diepgaand onderzoek naar cruciale indicatoren voor de gezondheid van vrouwen en meisjes, per land en gebied, en doorheen de tijd. De index maakt deel uit van een meerjarig project dat de levenskwaliteit, gezondheidsresultaten en levensverwachting van vrouwen wereldwijd wil verbeteren. 

Momenteel wordt niet voldaan aan de gezondheidsbehoeften van vrouwen over de hele wereld: uit de index blijkt dat 61% - of meer dan 1,5 miljard vrouwen - zich het afgelopen jaar niet heeft laten testen op vier veel voorkomende ziekten die van invloed zijn op de gezondheid van vrouwen: bloeddruk, kanker, diabetes en SOA's.

Vijf dimensies
Het onderzoek identificeert vijf dimensies die samen meer dan 80% van de levensverwachting van vrouwen bij de geboorte verklaren: preventieve zorg, opvattingen over gezondheid en veiligheid, emotionele gezondheid, individuele gezondheid en basisbehoeften. Positieve verbeteringen op elk van deze gebieden kunnen vrouwen helpen gezonder en langer te leven.

116 landen
Met 116 landen en gebieden van over de hele wereld, gerangschikt van beste tot slechtste, vormen de Europese landen de meerderheid van de landen met de hoogste scores ter wereld op de Hologic Global Women's Health Index. Veelzeggend is dat de meeste van deze hooggeplaatste landen in Noord- en West-Europa liggen. 

Oost-Europa, waar vrouwen en mannen al een lagere levensverwachting hebben, scoort het laagst in Europa op de algemene index, met een score van 53 op 100. Dat is één punt lager dan het wereldwijde gemiddelde van 54 en 10 volle punten lager dan het gemiddelde van 63 in Noord-Europa en West-Europa. Zuid-Europa valt ongeveer in het midden met een score van 57. 

Belgische score
België staat op de 25ste plaats met een score van 63 op 100. Frankrijk (23ste, 61 punten) scoort iets hoger, terwijl Duitsland (6de, 65 punten) en Nederland (7de, 64 punten) tot de hoogst genoteerde landen in de index behoren. Waar België hoger scoort op de preventiedimensie van de index, scoren andere landen hoger op andere onderdelen van de index, wat resulteert in een hogere algemene rangschikking.

"De gezondheid van vrouwen is van fundamenteel belang voor een gezonde samenleving", stelt Michael Bronsdijk, General Manager Benelux-Nordics bij Hologic. "Als leider in de vroegtijdige opsporing, diagnose en behandeling van gezondheidsproblemen van vrouwen, weten we dat meting de sleutel is tot verbetering. De Hologic Global Women's Health Index is de eerste wereldwijde enquête die op unieke wijze gebruikmaakt van de perspectieven van vrouwen om prioriteiten te bepalen. De Belgische bevindingen tonen een duidelijke behoefte om de chronische gezondheidsproblemen van vrouwen aan te pakken en de wijdverspreide bezorgdheid over huiselijk geweld aan te pakken."

Hieronder volgen enkele belangrijke bevindingen voor België: ​ 

  • 37% van de vrouwen in de groep van de 40% laagste inkomens zegt de vorige dag vaak fysieke pijn te hebben gehad, wat aanzienlijk hoger is dan bij vrouwen in de hoogste tot middelste inkomensgroepen.
  • In totaal zegt 33% zich in die periode te hebben laten testen op hoge bloeddruk, met vergelijkbare resultaten bij vrouwen (33%) en mannen (32%).
  • 83% van de vrouwen tussen 15 en 39 jaar zegt dat huiselijk geweld een wijdverspreid probleem is in België, tegenover 75% van de vrouwen tussen 40 en 59 jaar en 73% van de vrouwen van 60 jaar en ouder.
  • Bijna de helft (49%) van de Belgische vrouwen zegt zich de vorige dag vaak zorgen te hebben gemaakt.

Meer informatie over de index is te vinden op https://www.womenshealthindex.com/.

Global Women's Health Index
Global Women's Health Index
Mattias Goossens

Mattias Goossens

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be