Beleggingsoutlook ABN AMRO België: bovengemiddelde groei in 2022 met bescheidener rendement

  • Ook in 2022 bovengemiddelde groei, nadat economische piek in 2021 werd bereikt
  • Overwogen aandelenpositie belangrijkste aanjager van rendement
  • Toenemende beweeglijkheid en bescheidener rendement verwacht

Aandelen: positieve vooruitzichten, maar meer beweeglijke markten

ABN AMRO publiceert vandaag haar Beleggingsstrategie 2022 “Groeipad na de piek”. Daarin blijft de private bank voor de eerste helft van 2022 positief over aandelen (overwogen), omdat de economische prognoses en de winstvooruitzichten van bedrijven goed zijn. Wel benadrukt ABN AMRO dat de economische piek al is bereikt en dat het beleid van centrale banken zal gaan divergeren. Hierdoor zal de beweeglijkheid op financiële markten toenemen en het beleggingsrendement meer bescheiden zijn.

“Hoewel de economische piek achter ons ligt, zal de wereldeconomie ook in 2022 boven haar trendmatige niveau blijven groeien", zegt Erik Joly, Chief Investment Officer bij ABN AMRO Private Banking België. “Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de Amerikaanse en Europese economie. De accommoderende financiële condities, het ondersteunende begrotingsbeleid en de verwachte hoge enkelvoudige winstgroei zijn daarbij gunstige factoren. Hoewel inflatie een risico is, met name in de VS, verwachten we dat de inflatie in de loop van 2022 zal normaliseren. De problemen aan de aanbodzijde gaan namelijk geleidelijk afnemen.”

Voorkeur voor sectoren als industrie, luxegoederen & diensten en basismaterialen

ABN AMRO handhaaft het licht cyclische accent in haar aandelenportefeuille en haar positieve visie op de sectoren industrie, basismaterialen, financiële dienstverlening en luxegoederen & diensten (overwogen). Daarnaast blijven de sectoren IT (neutraal) en gezondheidszorg (licht overwogen) profiteren van langetermijntrends op het gebied van digitalisering en vergrijzing. Terughoudender (onderwogen) is de bank op de sectoren communicatiediensten en consumptiegoederen. Ook de energiesector wordt door ABN AMRO onderwogen: de bank verwacht dat de olie- en gasprijzen voorlopig hoog zullen blijven, maar in de loop van 2022 wat zullen dalen. Op regioniveau kiest AMRO voor een evenwichtige positionering en wordt voor alle drie de aandelenregio’s – de VS, Europa en de opkomende markten – een neutrale visie gehanteerd. Op thematisch vlak ziet de private bank beleggingskansen in innovatieve bedrijven die de technologische transformatie van de gezondheidszorg mogelijk maken.

Voorkeur voor risicovollere obligatiesegmenten

Obligaties (onderwogen) blijven een plek innemen in de beleggingsportefeuilles, ondanks de negatieve rente op staatsobligaties in de eurozone. ABN AMRO heeft een voorkeur voor de risicovollere obligatiesegmenten waarvan het potentiële rendement hoger is. Joly: “Het is onze verwachting dat de financiële condities gezond blijven. Zo zijn de wereldwijde rente- en bedrijfsobligatiemarkten omvangrijk en zeer divers opgebouwd. Door de brede samenstelling van obligatie-instrumenten en -markten, reageren veel sub-segmenten verschillend op economische signalen en bedrijfsspecifieke ontwikkelingen. Kredietwaardige bedrijfsobligaties, high-yield obligaties en schuldpapier uit opkomende markten leveren mogelijk hogere rendementen op, zodat we daar kansen zien voor beleggers.”

Euro verliest terrein ten opzichte van dollar

ABN AMRO verwacht een verdere verzwakking van de euro versus de Amerikaanse dollar (EUR/USD). Dit komt onder meer doordat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) sneller gaat beginnen met renteverhogingen dan de Europese Centrale Bank (ECB). ABN AMRO verwacht dat de Fed in de eerste helft van 2022 het steunaankoopprogramma zal afbouwen. Vervolgens zal de Fed de beleidsrente waarschijnlijk drie keer verhogen in 2022, te beginnen rond juni. De ECB, daarentegen, heeft duidelijk gemaakt dat renteverhogingen in 2022 niet aan de orde zijn. Vanwege deze monetaire divergentie verwacht ABN AMRO dat de EUR/USD verder gaat verzwakken, om eind 2022 uit te komen op een niveau van circa 1,05.

De volledige beleggingsstrategie voor 2022 is hier online raadpleegbaar.


Over ABN AMRO België
ABN AMRO is een Nederlandse bank voor particuliere, zakelijke en private banking klanten. We bieden hen een breed palet aan financiële producten en diensten. Onze focus ligt op Noordwest-Europa. Onze purpose ‘Banking for better, for generations to come’ geeft ons richting in alles wat we doen. We bedienen ongeveer zes miljoen klanten en hebben meer dan 19.000 mensen in dienst. In België bedient ABN AMRO vermogende particulieren en ondernemingen. Ons Belgische hoofdkantoor staat in Antwerpen. Daarnaast heeft ABN AMRO België kantoren in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Hasselt en Kortrijk. Voor meer informatie, kijk op
www.abnamro.be of www.abnamroprivatebanking.be

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ABN AMRO Persvoorlichting
[email protected] ​
020 - 628 89 00

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be