Call for peace: groot feestconcert in Antwerpen rond 200 jaar 9e symfonie van Beethoven
Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers en Kit Armstrong brengen Europese hymne in aanwezigheid van alle Europese cultuurministers
Antwerpen, 1 mei 2024 - Op 7 mei is het exact tweehonderd jaar geleden dat de beroemde ‘Negende’ van Ludwig van Beethoven in première ging. Om dat te vieren, brengen internationaal gerenommeerd Belgisch dirigent Jan Caeyers en zijn Beethovenorkest Le Concert Olympique, samen het Weense Arnold Schoenberg Koor en de Amerikaanse pianovirtuoos Kit Armstrong, op 13 mei in de Koningin Elisabethzaal een eenmalige uitvoering van dit iconische werk. Het concert, dat als titel Call for peace draagt, kadert in het Belgische EU-voorzitterschap en vormt de prelude op ‘Beethoven 27’, een driejarig Europees project rond de Duitse componist met Vlaamse roots die in het najaar in Mechelen afgetrapt wordt.
“Alle Menschen werden Brüder”: die zin, ontleend aan Friedrich Schillers Ode an die Freude, vormt de centrale gedachte achter de Negende symfonie, een werk dat Beethoven schreef toen hij al volledig doof was. Het vierde en laatste deel van de symfonie werd, met die universele vredesgedachte in het achterhoofd, in 1972 door de Europese Unie aangenomen als haar officiële hymne.
Revolutionaire vredesboodschap
“Vandaag, tweehonderd jaar na datum, willen we niet alleen het grensverleggende muzikale genie van Beethoven in de kijker zetten, maar ook zijn vooruitstrevende visie”, stelt Beethovenkenner, -biograaf en dirigent Jan Caeyers. “Beethoven leefde op een kantelmoment in de geschiedenis, in de nadagen van het ancien régime en aan de vooravond van de industriële revolutie. De Negende symfonie, die met zijn boodschap van verbroedering een duidelijk anti-oorlogspamflet is en mee aan de grondslag van ons huidige Europese gedachtegoed ligt, was in die context ronduit revolutionair, en heeft ook twee eeuwen later nog niets aan kracht ingeboet. In die zin was Beethoven dus ook maatschappelijk een vernieuwer.”
Een Belgische toets voor het EU-voorzitterschap
In het kader van het Belgische EU-voorzitterschap, maar ook om de verjaardag van de Negende symfonie de nodige luister bij te zetten, zullen op uitnodiging van Vlaams minister-president Jan Jambon alle 27 cultuurministers van de Europese Unie het concert in Antwerpen bijwonen.
Een extra Belgische toets wordt aangebracht door couturier Edouard Vermeulen, die voor deze gelegenheid de dames van het orkest in een originele creatie van zijn modehuis NATAN kleedt.
Beethoven voor iedereen
Daarnaast worden er ook heel wat randactiviteiten ontwikkeld: zo komt er een making of-documentaire over de Europese Beethoven 27-concertreeks, en aangepaste initiatieven voor kinderen, doven en slechthorenden. Last but not least komt er ook een Holobox, waar Beethoven met behulp van AI en software die in Leuven ontwikkeld wordt, virtueel opnieuw tot leven gebracht wordt.
De bedoeling is duidelijk:
“Met het concert en alle andere activiteiten willen we zo veel mogelijk mensen laten kennismaken en meegenieten van de muziek van Beethoven, zodat zijn genie voor altijd blijft verderleven”, aldus Jan Caeyers.
Het concert is bijna uitverkocht, meer info en tickets via deze link.
Paul Geens