Basisschool De Vesten wijdt pedagogische studiedagen en middelen Digisprong aan opleiding leerkrachten

Basisschool De Vesten wijdt pedagogische studiedagen en middelen Digisprong aan opleiding leerkrachten

Competenties leerkrachten zijn cruciaal met het oog op de digitale vaardigheden van leerlingen

Herentals, 29 juni 2021 - Basisschool De Vesten uit Herentals kiest resoluut voor de opleiding van leerkrachten en het inrichten van pedagogische studiedagen in het kader van de Digisprong. Naast de aankoop van meer digitale infrastructuur en ICT-toestellen, focust de school zich in de eerste plaats op de digitale vaardigheden van de leerkrachten om de leerlingen de beste ondersteuning en kennis te bieden. Afgelopen schooljaar draaiden de twee pedagogische studiedagen volledig om digitalisering en konden de leerkrachten onbeperkt opleidingen volgen. 

Basisschool De Vesten zette al langer in op de digitale vaardigheden van de leerlingen, maar door de huidige pandemie was de directie genoodzaakt een versnelling hoger te schakelen. Vanaf september 2020 werd ingezet op een volledig digitaliseringstraject voor zowel de leerkrachten als de leerlingen. Om de in totaal 224 leerlingen digitaal vaardig te maken, koos de school voor een samenwerking met Fourcast for Education. Naast het voorzien van Chromebooks voor de leerlingen van het vierde, vijfde als zesde leerjaar focust de school sterk op de digitale vaardigheden van de leerkrachten dankzij de beschikbare middelen van de Digisprong. 

Digitaal competente leerkrachten

Basisschool De Vesten kiest in de eerste plaats voor de scholing van de leerkrachten in hun digitaliseringstraject. Naast verschillende bijscholingsmomenten heeft de school namelijk ook twee volledige pedagogische studiedagen toegewijd aan de digitalisering en krijgen leerkrachten onbeperkt de kans om zich verder te verdiepen in de perspectieven van nieuwe technologie. Op die manier krijgen de leerkrachten inzicht in de mogelijkheden die de hardware en software bieden om deze consequent in en naast de les als didactisch middel te gebruiken. 

“Toestellen en ICT-infrastructuur zijn enkel een middel voor de digitalisering van het onderwijs, niet het doel op zich. Het is belangrijk dat onze leerkrachten ook leren wat de mogelijkheden zijn van die technologie zowel voor afstandsonderwijs als handig leermiddel”, vertelt Carine Geyselings, directeur van Basisschool De Vesten. “Niet de technologie alleen zal zorgen voor een volledige digitalisering van het onderwijs, het is pas als deze technologie omarmd wordt  door de leerkrachten dat verandering mogelijk zal zijn. Daarom is het juist belangrijk dat iedereen op school leert deze efficiënt en doeltreffend te gebruiken”, vult Joëlle Robberecht, hoofd digitale transformatie bij Fourcast for Education, aan. 

Digitale maatschappij

De inzet van deze nieuwe middelen en de bijscholing van leerkrachten hebben tot doel de leerlingen digitaal vaardig te maken, maar ook om leerkrachten vertrouwd te maken met de digitale didactiek. “Het doel van onze school is om onze leerlingen op te voeden tot jongvolwassenen die gewapend zijn in een digitale maatschappij”, zegt directeur Carine. “Digitale vaardigheden zijn tegenwoordig onvermijdelijk, wie deze niet beheerst, heeft in het secundair onderwijs al een ruimschootse achterstand.”

Story image
Story image
Story image

Over Fourcast For Education

Fourcast For Education is de Belgische premier partner van Google for Education. Als Belgische pionier in Google For Education en het gebruik van Chromebooks helpen ze scholen om ICT en media zinvol en pedagogisch in te zetten en de stap naar digitalisering te nemen. 

De Google for Education activiteit werd in 2014 opgestart door David Minne binnen Fourcast, de Premier Google Cloud en G Suite Partner in BeLux. In 2019 werd Fourcast For Education als apart bedrijf opgericht. Het ervaren twaalfkoppige team bestaat voor 99% uit mensen met een achtergrond in het onderwijs. Fourcast For Education, dat naast het hoofdkantoor in Brussel ook een Google Experience Room heeft in Kortrijk, is actief bij meer dan 750 scholen in België. Tijdens de lockdownperiode organiseerde de organisatie 150+ gratis webinars en bereikte daarmee 7.500+ leerkrachten die wegwijs werden gemaakt in de mogelijkheden die G Suite for Education voorziet op vlak van (afstands)onderwijs. 

Ann-Frédérique Lorquet PR Consultant, Evoke

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel