Basisscholen ‘t Nederwijsje en Het Opwermerke stippelen volledig digitaliseringstraject uit voor het vijfde en zesde studiejaar

Middelen Digisprong maken Hoeseltse basisscholen klaar voor digitalisering

Hoeselt, 16 juni 2021 - Basisscholen ‘t Nederwijsje en Het Opwermerke schakelen een versnelling hoger in hun digitalisering met de geplande aankoop van Chromebooks voor elke leerling van het vijfde en zesde studiejaar. Onlangs werd de eerste schijf van de Digisprong uitgekeerd, waarmee de Hoeseltse scholen verder kunnen investeren in onder meer digitale infrastructuur en ICT-toestellen. ‘t Nederwijsje en Het Opwermerke zetten vooral in op de digitale vaardigheden van zowel leerkrachten als leerlingen, waarbij een eigen toestel onmisbaar is. Zowel bijscholing van de leerkrachten als de aankoop van de devices worden mogelijk gemaakt door hun partner Fourcast for Education, de Belgische gespecialiseerde partner van Google for Education. 

De Hoeseltse basisscholen ‘t Nederwijsje en Het Opwermerke zetten al jaren in op de digitale vaardigheden van hun leerlingen, maar door de pandemie werkten zij in september een concreet beleidsplan uit om een volledig digitaliseringstraject te verwezenlijken. Om de in totaal 141 leerlingen digitaal vaardig te maken, kozen beide scholen voor een samenwerking met Fourcast for Education. Elk studiejaar kreeg zo twaalf Chromebooks ter beschikking voor zowel klassikaal gebruik als om in leen te gebruiken voor kinderen die thuis geen eigen toestel ter beschikking hebben. Nu worden dankzij de eerste schijf van de Digisprong toestellen aangekocht voor iedere leerling van het vijfde en zesde studiejaar. ​ 

Het belang van bijscholing van leerkrachten 

Drie jaar geleden startten beide scholen met het gebruik van Google Classroom, maar vorige zomer werkten Jos Gregoor, directeur van ‘t Nederwijsje Het Opwermerke en de ICT-coördinator van beide scholen een concreet beleidsplan uit. Naast het voorzien van de nodige ICT-infrastructuur en toestellen, zet de school sterk in op het belang van bijscholing. Zowel de ICT-coördinatoren als de leerkrachten volgen namelijk sinds augustus een bijscholingstraject zodat zij alle mogelijkheden van de toestellen en programma’s kunnen doorgeven aan alle leerkrachten van de scholen. 

“Om de leerlingen digitaal vaardig te maken, moeten we eerst beginnen bij onze leerkrachten”, zegt Jos Gregoor. “Google Classroom is doorheen de jaren stilaan in onze klassen ingesijpeld, maar dankzij de bijscholing door Fourcast for Education kwam dat plots in een stroomversnelling. De pandemie is een extra boost geweest om de digitale vooruitgang te omarmen. Onze aangekochte technologie moet een middel zijn voor zowel leerkrachten als leerlingen en geen doel op zich. Daarom is het juist belangrijk dat iedereen op school leert deze efficiënt en doeltreffend te gebruiken.” 

Voorbereiding op het secundair onderwijs

De inzet van deze nieuwe middelen en de bijscholing van leerkrachten heeft tot doel de de leerlingen digitaal vaardig te maken, maar ook om digitale lesmethoden op didactische wijze te gebruiken ​ in de klas. “Onze focus ligt eerst op de derde graad, maar ondertussen leren ook de tweede en derde graad met mondjesmaat de technologie gebruiken die ze in vijf en zes onder de knie moeten krijgen. Op die manier worden ze namelijk het beste voorbereid op het secundair onderwijs. In de derde graad leren we de leerlingen bijvoorbeeld om de digitale agenda te gebruiken, een tool die in het secundair onderwijs overal wordt gebruikt.”

Directeur Jos Gregoor is er steevast van overtuigd dat de inspanningen tot het gehoopte resultaat zullen leiden: “Ik merk dat de leerlingen een enorme vooruitgang boeken: de ICT-vaardigheden zijn er sterk op vooruit gegaan sinds twee jaar geleden. Twee jaar geleden moesten leerlingen enkel een powerpoint kunnen maken of via zoekrobots informatie zoeken voor de WO-les. Nu werken ze effectief samen aan documenten en ik hoor van leerkrachten dat de leerlingen vooruitgang maken. Dat leren samenwerken op afstand moeten ze bovendien ook kunnen voor als ze naar het secundair onderwijs gaan.”

Over Fourcast For Education

Fourcast For Education is de Belgische premier partner van Google for Education. Als Belgische pionier in Google For Education en het gebruik van Chromebooks helpen ze scholen om ICT en media zinvol en pedagogisch in te zetten en de stap naar digitalisering te nemen. 

De Google for Education activiteit werd in 2014 opgestart door David Minne binnen Fourcast, de Premier Google Cloud en G Suite Partner in BeLux. In 2019 werd Fourcast For Education als apart bedrijf opgericht. Het ervaren twaalfkoppige team bestaat voor 99% uit mensen met een achtergrond in het onderwijs. Fourcast For Education, dat naast het hoofdkantoor in Brussel ook een Google Experience Room heeft in Kortrijk, is actief bij meer dan 750 scholen in België. Tijdens de lockdownperiode organiseerde de organisatie 150+ gratis webinars en bereikte daarmee 7.500+ leerkrachten die wegwijs werden gemaakt in de mogelijkheden die G Suite for Education voorziet op vlak van (afstands)onderwijs. 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be