A.S.Z. kiest op campus Aalst voor nieuwste model SPECT-CT scanner van Siemens Healthineers

Symbia Pro.specta X3 combineert beeldvormingstechnieken voor betere beeldkwaliteit en lagere stralingsdosis

Aalst, 25 mei 2023 - Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (A.S.Z.) neemt op de dienst Nucleaire geneeskunde op campus Aalst als eerste ziekenhuis in België een Symbia Pro.specta X3 SPECT-CT-scanner in gebruik. Dat is de nieuwste generatie SPECT-CT scanner van Siemens Healthineers en levert een serieuze meerwaarde voor de dienst. De primeur past in de bredere renovatie- en uitbreidingsplannen van het A.S.Z., dat de dienst in een nieuw jasje steekt om de zorg van de patiënt verder te verbeteren. De Pro.specta combineert SPECT-beeldvorming, state-of-the-art CT-beeldvorming, gloednieuwe bedieningssoftware en een doorgedreven intuitieve scannerbediening. Hierdoor stijgt de beeldkwaliteit, daalt de stralingsdosis en komen diagnose, productiviteit en patienten comfort op een nieuw niveau.

Dankzij de renovatie- en uitbreidingswerken beschikt de dienst Nucleaire geneeskunde op campus Aalst van A.S.Z. binnenkort over meer ruimte en lichtinval, een betere infrastructuur, meer en modernere wachtzalen en een nieuw aanmeldingspunt. Hierdoor kan de flow van ambulante patiënten die op raadpleging of onderzoek komen volledig gescheiden worden van de gehospitaliseerde patiënten. Zo werken de medewerkers efficienter en genieten de patienten van meer privacy en comfort.

Belgische primeur

“In het kader van de renovatie- en uitbreidingswerken, werd ook geïnvesteerd in een gloednieuwe SPECT-CT-scanner: de Symbia Pro.specta X3 van Siemens Healthineers”, vertelt Dr. Nicole Dorny, diensthoofd Nucleaire geneeskunde A.S.Z. “Van het toestel zijn wereldwijd nog maar een 150-tal exemplaren verkocht en dit is de eerste keer dat het toestel in België geïnstalleerd en gebruikt wordt.”

SPECT-CT is een gecombineerde (hybride) beeldvormingstechniek, waarbij twee verschillende beeldvormingstechnologieën (Single Photon Emission Computed Tomography en Computed Tomography) samenkomen in één enkele camera. Hierdoor kunnen in één onderzoekstijd twee complementaire onderzoeken gebeuren, en dit in exact dezelfde omstandigheden en lichaamshouding. De bediening van de SPECT- en CT-componenten zijn naadloos op elkaar afgestemd en geïntegreerd in een intuïtieve, moderne interface. Het voordeel voor de technoloog is dat het toestel helpt bij het plannen van een opname en de verdere verwerking van het beeld. Dit levert tijdswinst op en zo kan de technoloog meer tijd vrijmaken voor wat echt belangrijk is: de patiënt.

“SPECT-CT-opnames hebben tijd nodig om een kwalitatief beeld te vormen”, getuigt Wouter Truyen, modality manager Nucleaire geneeskunde voor Siemens Healthineers in België en Luxemburg. “Daarom is het van belang om patient-bewegingen op te sporen en te corrigeren voor een betere beeldvorming. De scanner introduceert enkele opnametechnieken die enerzijds de scantijd kunnen verkorten en anderzijds hart-, ademhalings- en lichaamsbewegingen van de patiënt kunnen corrigeren. Zowel het patiëntencomfort als de beeldkwaliteit gaan er op die manier op vooruit. Onderzoeken en behandelingen gaan sneller, de stralingsdosis voor patiënten vermindert. Tegelijkertijd kunnen er dankzij dit nieuwe toestel tijdens dezelfde tijdspanne meer patiënten onderzocht en behandeld worden.”

Waaier aan oplossingen

NaI-detectoren zorgen ervoor dat de camera’s van het toestel inzetbaar zijn voor een brede waaier aan energieën, ook hoge energie, waardoor deze uitermate geschikt zijn voor theranostics. Theranostics zijn nucleaire behandelingsmethodes waarbij een radioactieve tracermolecule ingespoten wordt bij de patiënt om zo de tumorale letsels van binnenuit op te sporen en te bestralen. Het nieuwe SPECT-CT-toestel geeft, door middel van correcte, reproduceerbare kwantificatie, zo goed mogelijk weer wat er zich in het lichaam van de patiënt afspeelt. 

“Vroeger lag de focus van een SPECT-CT op één technisch aspect. Bij de ontwikkeling van dit nieuwe toestel hebben we op een ‘holistische’ manier gekeken naar het gebruik van het toestel. Hierdoor biedt de Symbia Pro.specta X3 een hele waaier aan nieuwe oplossingen aan die het gebruikscomfort voor de technologen sterk kunnen verhogen. Daarbovenop is het systeem uitgerust met een volledig nieuwe CT-component met tin-filter waardoor de stralingsdosis voor de patiënt opnieuw vermindert bij een zeer scherpe beeldkwaliteit”, besluit Wouter Truyen.

Over Siemens Healthineers
Siemens Healthineers AG (Beursgenoteerd in Frankfurt, Duitsland: SHL) is een voortrekker in de creatie van doorbraken in de gezondheidszorg. Voor iedereen. Overal. Als toonaangevend medisch technologiebedrijf met hoofdkantoor in Erlangen, Duitsland, ontwikkelen Siemens Healthineers en zijn regionale bedrijven voortdurend hun product- en dienstenportfolio, met AI-ondersteunde toepassingen en digitale aanbiedingen die een steeds belangrijkere rol spelen in de volgende generatie medische technologie. Deze nieuwe toepassingen versterken de basis van het bedrijf in in-vitro diagnostiek, beeldgeleide therapie, in-vivo diagnostiek en innovatieve kankerzorg. Siemens Healthineers levert ook een reeks diensten en oplossingen om zorgverleners beter in staat te stellen hoogwaardige en efficiënte zorg te verlenen. In het fiscale jaar 2022, dat eindigde op 30 september, behaalde Siemens Healthineers, dat wereldwijd ongeveer 69.500 werknemers telt, een omzet van ongeveer 21,7 miljard euro en een aangepaste EBIT van bijna 3,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens-healthineers.com en siemens-healthineers.be.

Over A.S.Z
Het A.S.Z. biedt als één van de belangrijkste spelers in de Vlaamse ziekenhuissector hoogkwalitatieve en tegelijkertijd warme, medische en verpleegkundige zorg op drie locaties: Aalst, Geraardsbergen en Wetteren. Het A.S.Z. staat voor maatschappelijk verantwoorde, veilige en innovatieve gezondheidszorg in nauw overleg met de patiënt en zorgpartners.
www.asz.be/

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be