Antonio Citterio ontwerpt met Aurena zijn eerste keramische badkamerserie voor Duravit

Aurena biedt een perfecte balans tussen esthetische harmonie en gebruiksvriendelijkheid 

Overijse, 2 mei 2024 - Italiaanse ontwerper en architect Antonio Citterio ontwerpt met Aurena zijn eerste badkamerserie voor Duitse designbadkamerproducent Duravit. De reeks belichaamt tijdloze elegantie met een heldere silhouet, fijne materialen, precieze details en functionele designinnovaties. De inspiratiebron voor het badkamerontwerp met perfect uitgebalanceerde proporties is ‘de gulden snede’, wat in de architectuur de formule is voor esthetische harmonie. "Het idee was om oppervlakken te structureren en zo een orde te creëren die ook een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de omringende ruimte," licht Antonio Citterio toe. 

Het uitgangspunt in het ontwerpproces voor Antonio Citterio was het perfect geproportioneerde oppervlak bij de wastafel. Dit oppervlak, volledig gemaakt van keramiek en gescheiden van het natte gedeelte, biedt geïntegreerde onderverdelers en fijne, precieze contouren voor het opbergen van badkameraccessoires. De keramische console omvat een geïntegreerde wastafel en kan worden gecombineerd met een keramische of glazen opzetwastafel. De architect koos voor compacte waskomafmetingen en veel opbergruimte. Een profielframe van aluminium met een roestvrijstalen afwerking verbindt de console met de onderbouw, terwijl het aan één kant discreet uitsteekt als een geïntegreerde handdoekhouder.

"Ik probeer eenvoudige antwoorden op de realiteit te geven. We hebben elementen nodig voor het ophangen van handdoeken bij de wastafel, we hebben grote aflegvlakken nodig, we hebben opbergruimte nodig - en dit alles moet perfect bij elkaar passen," zegt Antonio Citterio.

Individueel combineerbare onderbouw

Voor Antonio Citterio is het meubilair een integraal onderdeel van het ontwerp. Een volledige aluminium structuur met geïntegreerd aflegvlak biedt veel opbergruimte, aangevuld met een centraal geplaatst element met twee laden in de dubbele wastafel. Als gesloten alternatief biedt Aurena een meubelelement met twee laden aan. Die kan aan de muur of op een metalen frame gemonteerd worden. Hier komt het vakmanschap elegant tot zijn recht: doordat de randen in verstek zijn gezet, ontstaat een buitengewoon nauwkeurig front dat in het frame is ingebed.

Harmonieus ruimtelijk effect 

Bij het ontwerpen van meubels denkt Antonio Citterio verder dan de pure vorm en houdt hij rekening met de impact van het object op de volledige ruimte. De innovatieve ontwerpbenadering van Aurena wordt vakkundig benadrukt door de evenwichtige harmonie van kleuren en geselecteerde materialen. Keramiek in wit of zwart ontmoet geborsteld roestvrij staal en een grote verscheidenheid aan meubeloppervlakken voor het individuele ontwerp van verfijnde interieurs. De supermatte kleuren wit, taupe en grafiet kunnen worden gecombineerd met identieke fronten in mat of hoogglans en met speciale frontpanelen waarbij het gestructureerde houten oppervlak een warme, gezellige sfeer creëert. De witte keramische oppervlakken in marmerlook en het zwart gelakte glas creëren dan weer een klassieke, elegante look.

Uniform design

De bijpassende baden, wc, bidet en spiegel werden eveneens ontworpen door Antonio Citterio en zorgen voor een harmonieus totaalconcept. Het inbouwbad is gemaakt van het nieuwe mineraal composiet DuroCast Smooth, terwijl de back-to-wall modellen of het vrijstaande bad gemaakt zijn van DuroCast Plus. De rondom afgeschuinde rand geeft het bad een bijzonder verfijnde uitstraling. De back-to-wallversie heeft een aflegvlak die bij de wastafel past en die als verbindingselement tussen het organisch gevormde bad en de muur fungeert. De zachte lijnen worden weerspiegeld door de ovale spiegel, achter de witte of zwarte lijst met verborgen verlichting rondom. 

De serie Wave uit geborsteld roestvrij staal met dezelfde oppervlakteafwerking als de metalen elementen van het meubilair, biedt een naadloos assortiment van passende fittingen. Accessoires uit de Starck T-serie, ontworpen door Philippe Starck, zijn de perfecte aanvulling en zijn ook verkrijgbaar in een identieke afwerking waardoor de papierrolhouder, handdoekring, zeepbakje of borstelhouder een harmonieus geheel vormen met Aurena.

Reeks ontworpen met architectonische inzicht

Dankzij haar veelzijdigheid is Aurena multi-inzetbaar. De reeks is net zo geschikt voor gebruik in privébadkamers of gastentoiletten als in prestigieuze commerciële ruimtes zoals hotels, praktijken of sanitaire ruimtes, kantoren en restaurants. Aurena is de eerste complete keramische serie die wordt gelanceerd met het nieuwe HygieneGlaze® Plus oppervlak. Deze unieke badkamerupgrade combineert ongeëvenaarde hygiëne met eenvoudige, milieuvriendelijke reiniging.

Als architect is Antonio Citterio vertrouwd met de eisen en problemen in de markt, met name in de projectmarkt, en met Aurena wil hij hiervoor oplossingen bieden. "De badkamer is een persoonlijke ruimte geworden die tevredenheid uitstraalt. Het gaat niet meer alleen om functie, maar eerder om esthetische spanning."

Aurena - download de foto's in 300dpi.zip

ZIP - 175 Mb

Infobox: 

Keramiek

Wit, wit zijdemat, zwart, zwart mat, alle kleuren afgewerkt met HygieneGlaze® Plus

 • Wastafel 600 en 800 mm
 • Wastafel met geïntegreerd opbergvlak rechts of links 800 en 1000 mm
 • Keramische console 800 mm voor opzetwastafel of glazen kom (alleen projecthandel vanaf 50 stuks) 
 • HygieneFlush wc en bidet
 • Bijpassende closetzittingen met elegant geïntegreerd sandwichprofiel, snelsluitfunctie met drukknop en soft-close mechanisme

Console en badkamermeubel

Aluminium frame/metalen console, afwerking geborsteld roestvrij staal Meubelcorpus in wit, taupe en grafiet supermat, fronten in wit, taupe en grafiet supermat of hoogglans, zwart glas, keramische bladen in matte marmerlook, structuurhout

 • Onderbouw voor wastafel 584 mm en 784 mm
 • Onderbouw/ metalen console voor wastafel met zijblad 784 mm en 984 mm
 • Metalen console voor dubbele wastafel met laden in het midden 1970 mm
 • Ovale spiegel 520 x 800 mm en 650 x 1000 mm, witte lijst

Ligbaden

Mineraal composiet DuroCast Smooth (inbouwbaden) en DuroCast Plus

 • Voor inbouw, met whirlpoolfunctie op aanvraag: 1500 x 750 mm, 1600 x 700 mm, 1700 x 700 mm, 1700 x 750 mm, 1800 x 800 mm (een- of tweepersoons mogelijk)
 • Back-to-wall: 1600 x 1050 mm (tweezitter), incl. aflegvlak, met Air System vrijstaand op aanvraag
 • Vrijstaand: 1600 x 900 mm (tweezitter)

Antonio Citterio

De in 1950 in Meda, Italië geboren architect werkte aanvankelijk vooral op het gebied van industrieel ontwerp nadat hij in 1975 afstudeerde aan de Politecnico de Milano. Tussen 1986 en 1996 werkte hij samen met architect Terry Dwan aan het ontwerp van gebouwen in Europa en Japan. In 2000 werd het architectuur- en interieurontwerpbureau "Antonio Citterio and Partners" opgericht, nu "ACPV ARCHITECTS Antonio Citterio Patricia Viel". Citterio ontving de prestigieuze Compasso d'Oro-ADI drie keer: in 1987, 1994 en 2022. Voor Duravit ontwierp hij Aurena, een architecturale serie die staat voor tijdloze elegantie met een duidelijk silhouet en fijne materialen, precieze details en functionele designinnovaties.

Over Duravit AG 

Duravit AG, gevestigd in Hornberg, is één van de toonaangevende internationale fabrikanten van design badkamers en is actief in meer dan 130 landen wereldwijd. Bij de productontwikkeling werkt het interne designteam van de badkameraanbieder hand in hand met een wereldwijd netwerk van designers zoals Cecilie Manz, Philippe Starck, Antonio Citterio, Christian Werner en Sebastian Herkner. Als energie-intensief bedrijf wil Duravit AG tegen 2045 zonder uitzondering klimaatneutraal zijn en CO2-compensatie zoveel mogelijk vermijden.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be