Airscan berekent en verbetert de luchtkwaliteit op de werkvloer

Airscan zet als spin-off van klimaatadviesbureau CO2Logic in op duurzame ontwikkeling

Brussel, 6 maart 2018 - Het nieuwe Airscan, een spin-off van het onafhankelijk klimaatadviesbureau CO2Logic, helpt bedrijven die hun werknemers een betere luchtkwaliteit willen bieden op de werkvloer. De luchtkwaliteit binnenshuis heeft namelijk een rechtstreekse invloed op onze gezondheid, prestaties en motivatie. Door zich te concentreren in het berekenen en verbeteren van de binnenluchtkwaliteit, wil Airscan een positieve impact hebben op duurzame ontwikkeling met respect voor de gezondheid van iedereen.

We brengen 80% tot 90% van onze tijd binnen door, waarvan zo’n 60% op de werkvloer. Toch ligt de binnenluchtkwaliteit twee tot vijf keer lager dan de buitenluchtkwaliteit. In sommige gevallen is die zelfs honderd keer slechter dan de buitenluchtkwaliteit. Dat stellen het Amerikaanse Environmental Protection Agency en het Franse ADEME. Volgens het European Environment Agency (EEA) lag luchtvervuiling in 2016 in de EU aan de oorzaak van 450.000 vroegtijdige overlijdens. Bovendien liet de Europese commissie weten dat de Europese welvaartskost gelinkt aan ziektegevallen door een slechte luchtkwaliteit tussen € 330 miljard en € 940 miljard per jaar bedraagt.

“De luchtkwaliteit is een bijzonder actueel onderwerp en heeft een rechtstreekse impact op de binnenluchtkwaliteit”, vertelt Antoine Geerinckx, oprichter van Airscan. “Het begrijpen en controleren van de veel voorkomende binnenluchtvervuilers zoals vluchtige organische stoffen, formaldehyde, kooldioxide, fijnstof, pesticides, radon, benzeen … helpt om de kans op gezondheidsproblemen binnenshuis te verlagen.”

Er zijn veel symptomen van een slechte binnenluchtkwaliteit, zoals hoesten, niezen, waterige ogen, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, verstopping van de bovenste luchtwegen … “Deze symptomen variëren echter naargelang de soort verontreiniging en kunnen vaak verkeerd geïnterpreteerd worden als symptomen van andere aandoeningen zoals allergieën, stress, een verkoudheid of griep. Ze zijn meestal snel te behandelen maar als ze zich langer manifesteren, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Deze aandoeningen, zoals aandoeningen van de luchtwegen, het hart, de lever of nieren, het centraal zenuwstelsel of zelfs kanker, kunnen levensbedreigend of op termijn dodelijk zijn. Daarom is het aangeraden om de binnenluchtkwaliteit op de werkvloer of thuis te verbeteren, ook al zijn de symptomen niet meteen merkbaar”, aldus Antoine Geerinckx.

Unieke nanotechnologie
De technologie die Airscan gebruikt om de binnenluchtkwaliteit te controleren, kan in realtime CO2-waarden, de hoeveelheid vluchtige organische stoffen, PM2.5, PM10 en formaldehyde, de luchtvochtigheid en temperatuur meten. De meeste organisaties zijn zich niet bewust van het feit dat de vervuilende stoffen in het vet gedrukt een directe impact hebben op de gezondheid, prestaties en afwezigheden.

Er bestaan reeds een aantal manieren om de binnenluchtkwaliteit (IAQ) te berekenen, maar Airscan maakt gebruik van een unieke nanotechnologie waardoor een laboratorisch onderzoek niet langer vereist is. De meetapparatuur is het resultaat van een tien jaar durend onderzoek aan het wereldwijd befaamde Franse CNRS Instituut. “Omdat mensen veel tijd binnen doorbrengen, geloven we bij Airscan dat beslissingsmakers in de private en openbare sector de verantwoordelijkheid hebben om bedrijven en organisaties te helpen om hun binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Dit moet beschouwd worden als een gezondheids- en veiligheidspreventie met een mogelijk enorme positieve impact op onze professionele prestaties en sociale zekerheid”, vertelt Antoine Geerinckx.

Spin-off CO2Logic
Al meer dan elf jaar helpt CO2Logic bedrijven en organisaties om hun uitstoot van CO2, andere broeikasgassen te en (onrechtstreeks) vele andere vervuilende stoffen, te berekenen en te reduceren. “Toen we vorig jaar beseften dat slechts weinig bedrijven stilstaan bij de kwaliteit van de lucht die ze inademen op de werkvloer, wisten we dat we hierin een rol te spelen hebben. Het bevorderen van de gezondheid, prestaties en geluk op de werkvloer voor mensen die we kennen of niet kennen en een warm hart toedragen, is reden genoeg om Airscan als spin-off van CO2Logic op te richten.”

Meer info
Meer info over Airscan en binnenluchtkwaliteit vindt u op bijgevoegde infografieken en op www.airscan.org

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be