ABN AMRO Private Banking in België: traject richting recessie vergt geduld van beleggers

  • Veerkrachtige economie vormde impuls voor aandelenmarkten in eerste helft van 2023
  • Recessie komt met vertraging maar lijkt onvermijdelijk door hoge rente
  • Verwachte krimp rechtvaardigt onderweging van aandelen en positievere kijk op obligaties

Hoewel de economie zich in de afgelopen tijd beter staande wist te houden dan eerder werd aangenomen, zal het krappe monetaire beleid naar verwachting leiden tot een milde recessie. Dit schrijft ABN AMRO Private Banking in België in haar vandaag gepubliceerde Beleggingsstrategie voor de tweede helft van 2023, getiteld ‘Geduld is vereist’.

“De economie is veerkrachtiger gebleken dan verwacht,” zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking in België. “In december voorspelden wij dat de aandacht van beleggers zou verschuiven van inflatie naar recessie. Die verschuiving is inderdaad gaande, maar vergt meer tijd dan wij toen dachten. De groei is vertraagd, maar de economie krimpt nog niet. Het traject richting een recessie vraagt dan ook om het nodige geduld van beleggers – en om voorzichtigheid. Daar past een defensieve portefeuillepositionering bij. Momenteel zijn we daarom positiever over obligaties dan over aandelen.”

Impact renteverhogingen wordt (vertraagd) merkbaar

ABN AMRO Private Banking verwacht dat de economische groei in de komende tijd aanzienlijk gaat verzwakken. In dat kader wijst de bank op trends in de kredietverstrekking: banken verscherpen hun kredietvoorwaarden en de vraag naar leningen neemt in rap tempo af. Deze trends doen vermoeden dat veel ontwikkelde economieën op zijn minst een gematigde recessie tegemoet zien.

Met de snelle afname van de vraag naar leningen worden de eerste effecten zichtbaar van de monetaire verkrapping door centrale banken. Hoewel het einde van de renteverhogingen in zicht komt, kan het ongeveer een jaar duren voordat de volledige impact van die hogere rente merkbaar wordt in de economie, aldus ABN AMRO Private Banking in België. Aangezien de meeste renteverhogingen in de tweede helft van vorig jaar zijn doorgevoerd, verwacht de bank dat de tweede helft van 2023 in economisch opzicht waarschijnlijk moeilijk wordt.

Wat wordt er door aandelenmarkten ingeprijsd?

ABN AMRO stelt vast dat de aandelenmarkten dit jaar voortvarend uit de startblokken zijn gekomen, mede doordat bedrijfswinsten bestendig bleken. In termen van waarderingen zijn aandelen op dit moment niet goedkoop. En de risicopremie op aandelen (het extra rendement bovenop de risicovrije rentevoet) is te laag, met name in de VS. Uit dit alles concludeert de private bank dat een recessie nog niet geheel door de aandelenmarkten is ingeprijsd.

Ook denkt de bank dat de consensusverwachtingen ten aanzien van de bedrijfswinsten te rooskleurig zijn.

Erik Joly geeft aan: “Analisten verwachten dat de bedrijfswinsten in de VS en in de opkomende markten in de tweede helft van dit jaar gaan herstellen. Die prognose is volgens ons te optimistisch. De verkrapping van het monetaire beleid heeft consequenties – en die zullen steeds sterker voelbaar worden, zowel bij bedrijven als bij consumenten. Wij denken daarom dat de bedrijfswinsten gaan dalen.”

Onderweging aandelen; voorkeur voor defensieve sectoren

Tegen deze achtergrond blijft ABN AMRO Private Banking defensief gepositioneerd. De bank is onderwogen in aandelen. Binnen deze beleggingscategorie geeft het de voorkeur aan de IT-sector en aan defensieve sectoren zoals gezondheidszorg. Minder positief is de bank over de sectoren financiële instellingen en luxegoederen & diensten. Op regioniveau worden aandelen uit opkomende markten geprefereerd boven aandelen uit ontwikkelde markten.

Kwaliteitsobligaties kunnen fungeren als buffer

Waar een recessie door de aandelenmarkten nog niet geheel is ingeprijsd, wijst de omgekeerde rentecurve erop dat obligatiebeleggers weldegelijk rekening houden met een economische krimp, zo stelt ABN AMRO. De bank tekent daar echter bij aan dat het beeld in de obligatiemarkten niet geheel eenduidig is: risicopremies op obligaties zijn nog altijd krap, wat erop wijst dat obligatiebeleggers zich nog geen grote zorgen maken over kredietwaardigheidsverlagingen of faillissementen.

ABN AMRO Private Banking hanteert al met al een neutrale weging van obligaties. Wel verwacht de bank dat obligatiebeleggers kunnen gaan profiteren van een afnemende inflatie.

“Als de inflatie verder daalt en de rente uiteindelijk omlaag gaat, dan zou dat voor obligaties gunstig moeten zijn. Binnen de obligatiemarkt staan wij positief tegenover obligaties van hoge kwaliteit, zoals veiligere staatsleningen. Kwaliteitsobligaties kunnen namelijk als buffer dienen wanneer financiële markten erg beweeglijk zijn. Daarentegen staan we terughoudend tegenover risicovollere obligaties zoals high-yield bedrijfsobligaties”, volgens Erik Joly.

Valuta’s: weinig opwaarts potentieel voor euro versus dollar

ABN AMRO ziet vanaf het huidige niveau slechts beperkt opwaarts potentieel – en mogelijk wat zwakte – voor de euro versus de Amerikaanse dollar (EUR/USD). In de rentemarkten wordt nu nog gerekend op aanzienlijke renteverlagingen door de Federal Reserve in 2023. De private bank voorziet echter dat de Federal Reserve pas tegen het einde van dit jaar begint met monetaire versoepeling – en dat renteverlagingen voor 2023 ook door de rentemarkten grotendeels zullen worden uitgeprijsd. Dat zou de dollar enigszins moeten ondersteunen. Wel blijft de langetermijntrend voor EUR/USD positief zolang de koers boven 1,0450 staat en hanteert de bank een koers van 1,10 als eindejaarprognose.

Erik Joly
Erik Joly

Over ABN AMRO Private Banking België
In België bedient ABN AMRO Private Banking vermogende particulieren en ondernemingen. Onze purpose, ‘Banking for better, for generations to come’, geeft ons richting in alles wat we doen. Ons Belgische hoofdkantoor staat in Antwerpen. Daarnaast heeft ABN AMRO Private Banking kantoren in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Hasselt en Kortrijk. Voor meer informatie, kijk op www.abnamroprivatebanking.be of www.abnamro.be.

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be