ABN AMRO Private Bank in België: recessie maakt 2023 een lastig beleggingsjaar

  • Na een tegenvallend 2022 blijft de marktsituatie in 2023 uitdagend
  • Impact van recessie op bedrijfswinsten rechtvaardigt defensieve aandelenpositionering
  • Lichtpuntjes in tweede jaarhelft: renteverlagingen en bescheiden economisch herstel

In 2023 blijven de marktomstandigheden uitdagend, al gloren er lichtpuntjes in de tweede helft van het jaar. Dit schrijft ABN AMRO Private Bank België in haar vandaag gepubliceerde Beleggingsstrategie 2023, getiteld ‘Van inflatie naar recessie’ (link).

“De financiële markten zijn hun focus aan het verleggen van inflatie en monetaire verkrapping naar de afnemende economische groei,” zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Bank België. “Een recessie lijkt onvermijdelijk, al denken we dat die er in de VS anders uit gaat zien dan in Europa. De Amerikaanse economie ziet een milde recessie tegemoet. In Europa zal de recessie dieper zijn, omdat Europese landen worstelen met de impact van de energiecrisis. We gaan daarom met een defensieve portefeuillepositionering het nieuwe jaar in.”

Economische krimp vertaalt zich in winstrecessie

Kijkend naar de aandelenmarkten wijst ABN AMRO Private Bank België op tegenwind in de vorm van dalende bedrijfswinsten. Met name in de eerste helft van 2023 kan een zogenoemde ‘winstrecessie’ aandelenbeleggers parten spelen.

Joly: “Gezien de economische krimp is het aannemelijk dat de winstgroei van bedrijven in de eerste twee kwartalen van 2023 negatief zal zijn. Een dergelijke winstrecessie kan de aandelenkoersen in de komende maanden onder druk blijven zetten. Voor ons is dat reden om vast te houden aan een defensieve beleggingsstrategie, met een onderwogen positie in aandelen.Ook op sectorniveau hebben wij een voorkeur voor defensieve segmenten, zoals gezondheidszorg en consumptiegoederen. We zijn onderwogen in luxegoederen & diensten, industrie en communicatiediensten: overwaarderingen in die sectoren zijn mogelijk nog niet voldoende gecorrigeerd. Op regioniveau zijn we licht overwogen in de VS versus Europa, met een neutrale visie op opkomende markten.”

Lichtpuntjes aan de horizon

Hoewel het plaatje op korte termijn niet rooskleurig is, ziet de private bank op de wat langere termijn wel enkele lichtpuntjes. Na recessies in zowel de VS als Europa zou het economische beeld in de tweede helft van 2023 iets moeten verbeteren. Gezien de mogelijkheid van een bescheiden economisch herstel in de tweede jaarhelft verwacht Joly dat 2023 een beter beleggingsjaar wordt dan 2022: “Wanneer een economie uit een recessie komt kunnen doorgaans de beste aandelenrendementen worden behaald. Daarom zal ergens in 2023 de tijd rijp zijn om aandelenposities weer uit te breiden.”

In dit kader wijst ABN AMRO Private Bank België ook op een mogelijke verschuiving in het monetaire beleid. Na een periode van forse renteverhogingen gaan de Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) in de loop van 2023 waarschijnlijk een andere koers varen.

Joly: “Wij denken dat de inflatie in 2023 vrij rap zal dalen. Dat stelt de Fed en de ECB in de gelegenheid om in de tweede helft van het jaar de rente te gaan verlagen, wat steun kan bieden aan de economie én aan de financiële markten.”

Kwaliteitsobligaties weer interessanter

De voorziene draai in het rentebeleid van de Fed en de ECB betekent ook dat beleggers weer kunnen uitkijken naar kansen in de obligatiemarkt, aldus ABN AMRO Private Bank België.

Joly: “Kwalitatief hoogwaardige obligaties – staatsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties – worden in toenemende mate interessant. Daar liggen kansen voor beleggers die willen profiteren van de huidige renteniveaus. Wel drukken we beleggers op het hart om terughoudend te zijn met risicovollere obligaties, zoals high-yield bedrijfsobligaties, mede gezien de afnemende economische groei.”

Voor wat betreft obligaties als algehele beleggingscategorie hanteert ABN AMRO Private Bank België een neutrale weging. De private bank staat eveneens neutraal tegenover schulden uit opkomende markten.

Gas- en olieprijzen blijven hoog; stijging goudprijs verwacht

ABN AMRO Private Bank België verwacht dat de krapte op de gasmarkt voorlopig aanhoudt, waardoor de gasprijzen hoog zullen blijven. In de oliemarkt neemt de kans op schaarste eveneens toe, wat in 2023 waarschijnlijk resulteert in een hogere olieprijs. Voor goud voorziet de private bank opwaartse prijsdruk in 2023, mede omdat de Amerikaanse dollar naar verwachting zal verzwakken. De bank hanteert een goudprijsprognose voor eind 2023 van USD 1.900 per ounce.

Dollar verzwakt versus euro door sterkere renteverlagingen Fed

ABN AMRO Private Bank België verwacht dat de Fed in het eerste kwartaal van 2023 de rente blijft verhogen. Maar voor de tweede helft van het jaar voorziet de bank meer renteverlagingen door de Fed dan de markt verwacht. Dat zou moeten resulteren in een lagere dollar ten opzichte van de euro in 2023. De bank verwacht dat de EUR/USD eind 2023 op 1,08 staat.

Erik Joly
Erik Joly

Over ABN AMRO Private Banking België
​​In België bedient ABN AMRO Private Banking vermogende particulieren en ondernemingen. Onze purpose, ‘Banking for better, for generations to come’, geeft ons richting in alles wat we doen. Ons Belgische hoofdkantoor staat in Antwerpen. Daarnaast heeft ABN AMRO Private Banking kantoren in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Hasselt en Kortrijk. Voor meer informatie, kijk op www.abnamroprivatebanking.be of www.abnamro.be.

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be