ABN AMRO MeesPierson verlaagt positionering in aandelen

  • Neutrale aandelenpositionering aangepast naar onderwogen
  • Lagere aandelenweging gaat hand in hand met defensievere sectorpositionering
  • Obligaties nog steeds licht onderwogen, maar ook hier worden risico’s afgebouwd

Vooruitzichten voor aandelen minder gunstig
ABN AMRO MeesPierson heeft besloten meer defensieve accenten aan te brengen in de beleggingsportefeuille. Zo is de aandelenpositionering verlaagd van neutraal naar onderwogen. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan liquiditeiten. De positionering in obligaties als algehele beleggingscategorie (licht onderwogen) wordt gehandhaafd, maar ook hier zet de private bank stappen om risico’s te verminderen. Zo wordt in gelijke mate gesneden in minder kredietwaardige bedrijfsobligaties (high yield) en schulden uit opkomende landen (emerging market debt; EMD). Ook deze opbrengsten worden toegevoegd aan liquiditeiten. “Met de eerste helft van 2022 achter ons is het duidelijk dat het voor beleggers een moeilijk jaar is en blijft,” zegt Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson. “We zien dat de inhaalgroei die eerder voor een economische opleving zorgde, gedwarsboomd wordt door inflatie. Centrale banken nemen nu forse stappen, in de vorm van renteverhogingen en verdere verkrapping van het monetaire beleid. Dat heeft een drukkend effect op de economische groei. Wij denken dat een recessie waarschijnlijk vermeden kan worden. Maar we denken wel dat we te maken krijgen met een periode van zeer lage groei in Europa en nauwelijks groei in de VS. Gezien het economische plaatje en onze verwachting dat de winstgevendheid van bedrijven verslechtert, hebben we besloten de aandelenallocatie te verlagen van neutraal naar onderwogen.”

Defensievere sectorpositionering
Naast de verlaging van de aandelenweging kiest ABN AMRO MeesPierson op sectorniveau voor een nog defensiever accent in de portefeuille. De private bank vermindert haar posities in de financiële sector (naar neutraal) en in de sector luxegoederen & diensten (naar onderwogen), terwijl zij haar posities verhoogt in de sectoren nutsbedrijven (naar neutraal), communicatiediensten (minder sterk onderwogen in vooral telecom), gezondheidszorg (sterker overwogen) en industrie (minder sterk onderwogen). ABN AMRO MeesPierson handhaaft haar voorkeur voor de sectoren gezondheidszorg en basismaterialen (beide overwogen). In de optiek van de bank is de sector gezondheidszorg minder kwetsbaar voor een recessie. Voor basismaterialen geldt, dat deze sector positief gekoppeld is aan de inflatie: de sector staat namelijk bloot aan de prijsontwikkeling van grondstoffen en fysieke activa.

Afbouw van risico’s in obligatieportefeuille
ABN AMRO MeesPierson handhaaft haar allocatie naar obligaties als algehele beleggingscategorie (licht onderwogen). Wel verlaagt de bank ook de risico’s in de obligatieportefeuille. Wessels: “We kiezen ervoor om posities in high-yield bedrijfsobligaties en schuldpapier uit opkomende markten te verkleinen. Deze risicovollere obligatiesegmenten zijn erg kwetsbaar in het geval van een economische neergang en wanneer de rente in de VS stijgt. Door de hogere rente zijn veilige staatsobligaties de afgelopen tijd juist weer interessanter geworden. In april hebben we onze positie daarin wat opgehoogd. Maar wat ons betreft is het nu nog te vroeg om die positie verder uit te breiden; we blijven nog licht terughoudend op staatsobligaties.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Voor meer informatie of een interview met Erik Joly, hoofdeconoom ABN AMRO Private Banking Belgium kunt u contact opnemen met:

ABN AMRO Persvoorlichting
pressrelations@nl.abnamro.com
+31 0()20 - 628 89 00

Over ABN AMRO
​ABN AMRO is een Nederlandse bank voor particuliere, zakelijke en private banking klanten. We bieden hen een breed palet aan financiële producten en diensten. Onze focus ligt op Noordwest-Europa. Onze purpose ‘Banking for better, for generations to come’ geeft ons richting in alles wat we doen. We bedienen ongeveer zes miljoen klanten en hebben meer dan 19.000 mensen in dienst. In België bedient ABN AMRO vermogende particulieren en ondernemingen. Ons Belgische hoofdkantoor staat in Antwerpen. Daarnaast heeft ABN AMRO België kantoren in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Hasselt en Kortrijk. Voor meer informatie, kijk op www.abnamro.be of www.abnamroprivatebanking.be.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be