ABN AMRO MeesPierson positiever over macrobeeld, verhoogt aandelenpositie

  • ABN AMRO MeesPierson verhoogt aandelenweging van neutraal naar licht overwogen
  • Economisch beeld is vriendelijker geworden en renteverlagingen komen in zicht 
  • Private bank ziet voldoende ruimte voor verdere stijging van de markt, ondanks opgelopen koersen

Inflatiedreiging en recessierisico verdwijnen naar achtergrond
ABN AMRO MeesPierson heeft besloten haar positie in aandelen uit te breiden van neutraal naar licht overwogen. De private bank beschouwt het huidige marktmomentum als sterk en constateert dat de macro-economische situatie in de afgelopen maanden verbeterd is. Al met al is er genoeg reden om voorzichtig weer wat meer in aandelen te beleggen, aldus de bank. ​

“Sinds begin dit jaar is het macroplaatje vriendelijker geworden,” zegt Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson. “Aan het begin van 2024 hadden we te maken met de dreiging van recessie en inflatie. Maar de zorgen daarover nemen duidelijk af. Hoewel de inflatie hardnekkig is, komt deze in de VS en in Europa wel meer onder controle. Dat stelt centrale banken in de gelegenheid om binnen afzienbare tijd de rente te gaan verlagen. Wij verwachten de eerste renteverlagingen van de Fed en de ECB in juni.”

Naast de inflatiedreiging is ook het recessierisico sterk verminderd, aldus ABN AMRO MeesPierson. De private bank wijst erop dat consumenten nog altijd beschikken over een buffer van spaargeld. Bovendien bewegen de reële inkomens (inkomens gecorrigeerd voor inflatie) zich in de goede richting. De bank onderkent dat er geen sprake is van astronomische groei, maar ziet het groeitempo wel toenemen. Wessels: “We hebben recent opnieuw de groeiprognose voor de VS naar boven bijgesteld en verwachten dat die dit jaar zal uitkomen op 2,1%. Dat is iets boven de trend. In Europa zal de groei in 2024 waarschijnlijk laag zijn, maar wel positief: 0,4%. De combinatie van meevallende groei, afnemende inflatie en het vooruitzicht van renteverlagingen zijn voor ons reden om wat optimistischer te worden over aandelen. Vorige maand hadden we daar al op voorgesorteerd, door te kiezen voor een minder defensieve sectorpositionering. Nu zetten we een voorzichtige volgende stap, door de weging van aandelen iets op te hogen.”

Opgelopen koersen zijn geen reden tot hoogtevrees
ABN AMRO MeesPierson stelt vast dat het sentiment op de aandelenmarkten in de afgelopen maanden uitbundiger is gebleken dan verwacht. Tegelijkertijd constateert de private bank dat de beursprestaties op regio- en sectorniveau nogal uiteenlopen. De Amerikaanse aandelenmarkten, bijvoorbeeld, doen het beter dan de Europese. En de opkomende markten blijven achter bij zowel de VS als Europa. Binnen de VS ziet ABN AMRO MeesPierson een tweedeling: de grote tech-aandelen profiteren van het enthousiasme over AI (artificial intelligence), terwijl de rest van de markt het zonder die impuls moet doen.

Dat heeft volgens Wessels ook gevolgen voor de waarderingen van aandelen: “We zien dat de koers/winstverhoudingen van aandelen in bepaalde delen van de IT-sector aan de hoge kant zijn, terwijl de waarderingen in de bredere markt minder hard zijn opgelopen. Wat ons betreft hoeven beleggers dan ook niet al teveel hoogtevrees te hebben, ook al hebben Amerikaanse en Europese indices in de afgelopen maanden verscheidene malen nieuwe records aangetikt. Al met al denken we dat het marktmomentum sterk genoeg is om verdere koersstijgingen te mogen verwachten.”

Winstverwachtingen te optimistisch; kansen in specifieke sectoren
Het is niet alles goud wat er blinkt. Waar marktanalisten een sterk herstel van de bedrijfswinsten voorzien in de komende 12 maanden, is ABN AMRO MeesPierson minder optimistisch over de winstvooruitzichten. Wel meent de bank dat er in specifieke sectoren voldoende kansen liggen, onder meer omdat er in de komende jaren naar verwachting veel geïnvesteerd zal worden in AI, de energietransitie en data-infrastructuur. ABN AMRO MeesPierson blijft positief over de sectoren informatietechnologie en gezondheidszorg (beide overwogen). De sector financiële instellingen is onderwogen. En in februari heeft de bank haar weging van de sectoren industrie en luxegoederen & diensten verhoogd (van onderwogen naar neutraal). Op regioniveau geeft ABN AMRO MeesPierson nog altijd de voorkeur aan de VS (overwogen) boven Europa (onderwogen).

Kwaliteitsobligaties blijven aantrekkelijk ​
Binnen de obligatiemarkten is ABN AMRO MeesPierson onverminderd positief over obligatiesegmenten van hogere kwaliteit, zoals staatsobligaties en kredietwaardige bedrijfsobligaties. De bank wijst er op dat de rente op Amerikaanse en Duitse 10-jarige staatsobligaties momenteel rond respectievelijk 4,3% en 2,4% ligt. Daarmee is het rendement op deze obligaties hoger dan de rente op spaargeld. En wanneer risicovollere beleggingen in zwaar weer verkeren, kunnen deze obligaties als buffer fungeren, aldus de private bank.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ABN AMRO Persvoorlichting
pressrelations@nl.abnamro.com ​
+31 (0)20 - 628 89 00

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be