ABN AMRO MeesPierson koopt staatsobligaties en verkleint onderweging aandelen

  • Staatsobligaties aantrekkelijker nu piek van de rente in zicht komt en inflatie zal dalen
  • ABN AMRO verhoogt weging obligaties van licht onderwogen naar neutraal
  • Private bank zet onderweging aandelen minder sterk aan maar blijft defensief vanwege recessie

Aantrekkingskracht obligaties neemt toe

ABN AMRO Private Banking heeft besloten haar positie in staatsobligaties uit te breiden, ten koste van liquiditeiten. Ook heeft de private bank besloten haar sterke onderweging van aandelen wat te verkleinen. De allocatie naar obligaties als algehele beleggingscategorie is nu neutraal (van licht onderwogen). De positionering van aandelen is nog altijd onderwogen, maar minder sterk. ABN AMRO blijft overwogen in liquiditeiten. 

“Hoewel de echte omslagpunten in de markt vaak pas achteraf correct kunnen worden vastgesteld, zien we dat het blikveld van beleggers verschuift: van inflatie naar de stand van de economie,” zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking België. “Terwijl de afgelopen tijd de zorg over inflatie en hogere rentevoeten de financiële markten domineerden, zijn er aanwijzingen dat de inflatie in de komende kwartalen zal dalen en de piek van de rente nabij is. Staatsobligaties worden daarmee aantrekkelijker. Wij kiezen er daarom voor onze positionering in veilige staatsobligaties uit te breiden, zodat die positie de portefeuille bescherming kan bieden in moeilijke economische tijden.” 

Minder sterke onderweging aandelen

De stijgende rente heeft er dit jaar ook toe geleid dat aandelenkoersen fors onder druk stonden. Maar ABN AMRO verwacht dat de Fed en de ECB aan het einde van dit jaar zullen stoppen met het verhogen van de rente. Het monetaire beleid blijft dan weliswaar krap, maar de tegenwind van nóg hogere rentes zou daarmee afnemen. En in de tweede helft van volgend jaar zouden renteverlagingen zelfs steun kunnen bieden aan de aandelenmarkten, aldus ABN AMRO. Voor de private bank is dit een reden om de onderweging van aandelen wat minder sterk aan te zetten. 

Erik Joly: “We zetten nu een eerste stap met het verkleinen van onze onderwogen positie. Daarmee kopen we aandelen op een moment waarop winstverwachtingen zijn verlaagd, waarderingen aantrekkelijker zijn geworden en het beleggerssentiment extreem ‘bearish’ is. We onderkennen daarbij dat de vrees voor een recessie gerechtvaardigd is – en dat de impact daarvan op de winstgevendheid van bedrijven nog niet volledig wordt weerspiegeld in de aandelenkoersen. Tegelijkertijd moeten we ons ervan bewust zijn dat de aandelenmarkten doorgaans zo’n 6 tot 9 maanden vooruitlopen op de economische realiteit. Voorsorterend op herstel in de tweede jaarhelft en dalende rentes worden wij daarom ook wat minder negatief op aandelen. We blijven onderwogen in aandelen, maar wel wat minder dan hiervoor.”

Overweging VS versus Europa gehandhaafd

Op regio- en sectorniveau heeft ABN AMRO geen wijzigingen doorgevoerd. De private bank handhaaft haar voorkeur voor Amerikaanse aandelen (licht overwogen) boven Europese aandelen (licht onderwogen. Dit strookt met haar verwachtingen over een milde recessie in de VS en een diepere recessie in Europa. Op sectorniveau geeft ABN AMRO nog altijd de voorkeur aan gezondheidszorg en consumptiegoederen. Dit zijn veerkrachtige sectoren met defensieve eigenschappen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Voor meer informatie of een interview met Erik Joly, hoofdeconoom ABN AMRO Private Banking België kunt u contact opnemen met:

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

ABN AMRO Persvoorlichting
pressrelations@nl.abnamro.com
+31 0()20 - 628 89 00

Over ABN AMRO
​ABN AMRO is een Nederlandse bank voor particuliere, zakelijke en private banking klanten. We bieden hen een breed palet aan financiële producten en diensten. Onze focus ligt op Noordwest-Europa. Onze purpose ‘Banking for better, for generations to come’ geeft ons richting in alles wat we doen. We bedienen ongeveer zes miljoen klanten en hebben meer dan 19.000 mensen in dienst. In België bedient ABN AMRO vermogende particulieren en ondernemingen. Ons Belgische hoofdkantoor staat in Antwerpen. Daarnaast heeft ABN AMRO België kantoren in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Hasselt en Kortrijk. Voor meer informatie, kijk op www.abnamro.be of www.abnamroprivatebanking.be.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be