2025: goed, maar geen geweldig beursjaar volgens ABN AMRO MeesPierson

  • Aandelen kansrijk tegen achtergrond van bescheiden maar positieve groei
  • Onzekerheid over economische impact van tweede termijn Trump
  • Aanhoudende rentedaling gunstig voor Europese kwaliteitsobligaties

Voor beleggers is er genoeg reden om gematigd optimistisch het nieuwe jaar in te gaan. Hoewel de groei wat afneemt, staat de Amerikaanse economie er nog altijd goed voor. De Europese economie heeft het lastiger, maar ook daar is een recessie ver weg. Wel brengen de beleidsplannen van de herkozen president Donald Trump risico’s met zich mee. Beleggers doen er daarom goed aan een vinger aan de pols te houden. Dit schrijft ABN AMRO MeesPierson in haar vandaag gepubliceerde Beleggingsstrategie voor 2025, getiteld ‘Beleggingskansen en -risico’s in het tijdperk Trump 2.0’ (link).

Gematigd positief over economie
“We verwachten dat de zachte landing van de Amerikaanse economie in 2025 doorzet,” zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking in België. “Dat betekent een afname van de groei en de inflatie, zonder dat de economie in een recessie belandt. Maar ondanks de afkoelende groei staat de Amerikaanse economie er goed voor. Dichter bij huis hebben we te maken met een kwakkelende eurozone-economie. Dat zien we onder meer in de maakindustrie, die lijdt onder een zwakke binnenlandse vraag. Toch verwachten we de komende kwartalen ook geen recessie in Europa. In onze prognoses voorzien we bescheiden maar positieve groei.”

Te vroeg om voor te sorteren op Trump 2.0
Wel wijst ABN AMRO MeesPierson erop dat het speelveld kan veranderen wanneer Donald Trump het Amerikaanse handels- en migratiebeleid aanscherpt. In haar basisscenario gaat de private bank ervan uit dat de regering Trump vanaf het tweede kwartaal van 2025 de importtarieven geleidelijk gaat verhogen. Hierdoor kan de economische groei later dat jaar gaan afnemen.

ABN AMRO MeesPierson onderkent dat Trump een harder beleid kan gaan voeren dan waar de bank in haar basisscenario rekening mee houdt. Beleggers doen er daarom goed aan alert te blijven. Toch vindt de bank het te vroeg om voor te sorteren op de risico’s van Trump 2.0. "Veel is namelijk nog onzeker," aldus Joly: “De vraag is welke Trump we de komende jaren te zien krijgen: de hardliner van de campagne of de dealmaker die compromissen zoekt. Vanuit beleggingsoptiek focussen we ons op wat we wél weten. De economie groeit, de beleidsrentes dalen en we verwachten in 2025 een gezonde ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Zelfs als Trump zich hard opstelt kan dat in eerste instantie een positief effect hebben, voordat na enkele kwartalen de economische pijn wordt gevoeld. Al met al is het onderliggende economische plaatje gunstig, wat ook voor aandelen positief is.”

Voorkeur voor Amerikaanse aandelen

ABN AMRO MeesPierson gaat daarom het nieuwe jaar in met een lichte overweging van aandelen. De private bank geeft de voorkeur aan Amerikaanse aandelen boven Europese. Joly: “We denken dat de economische groei in de VS in 2025 opnieuw hoger zal zijn dan in de eurozone. Amerikaanse bedrijven kunnen daarom een gezonde winstgroei laten zien. We hebben een neutrale visie op de opkomende markten, onder andere omdat de Chinese economie een gemengd beeld laat zien. En het is onduidelijk in hoeverre stimuleringsmaatregelen vanuit de Chinese overheid effect gaan hebben.”

Kansen in IT en financiële instellingen
Op sectorniveau ziet ABN AMRO MeesPierson onder meer kansen in informatietechnologie (IT). De groeiperspectieven van IT-bedrijven zijn gunstig, dankzij langetermijntrends zoals digitalisering en de opkomst van generatieve AI. De bank wijst hierbij op de volgende AI-fase die in zicht komt. Beleggers hebben zich tot dusver vooral gericht op aandelen van ‘AI enablers’: bedrijven die het gebruik van AI faciliteren, zoals halfgeleiderfabrikanten. In de volgende fase, zo verwacht ABN AMRO MeesPierson, gaan bedrijven AI steeds efficiënter toepassen, onder meer bij het structureren en analyseren van data. Hiermee ontstaan nieuwe beleggingskansen.

ABN AMRO MeesPierson is eveneens positief over de sector financiële instellingen. Hoewel de Federal Reserve in 2022 en 2023 de rente fors heeft opgeschroefd, houdt de Amerikaanse economie zich relatief goed staande. Bovendien blijft de Amerikaanse consument geld uitgeven. Dit zijn positieve factoren voor financiële instellingen in de VS. Daarnaast kunnen Amerikaanse financials profiteren van geplande deregulering onder de nieuwe regering Trump.

Kwaliteitsobligaties spinnen garen bij dalende rente

De dalende inflatie stelt centrale banken in de gelegenheid om voorlopig door te gaan met het verlagen van de rente. Een lagere rente is gunstig voor obligaties – reden voor ABN AMRO MeesPierson om deze beleggingscategorie licht te overwegen. Wel wijst de private bank erop dat de Fed op termijn waarschijnlijk een andere monetaire koers gaat varen dan de ECB. Ook hierbij speelt het beleid van Trump een rol. Importheffingen en krapte op de arbeidsmarkt kunnen ertoe leiden dat de inflatie in de VS gedurende de tweede helft van 2025 weer oploopt. In Europa is het inflatierisico minder groot, waardoor de ECB meer ruimte heeft om de rente te blijven verlagen dan de Fed.

ABN AMRO MeesPierson geeft daarom de voorkeur aan Europese obligaties. De bank kiest daarbij voor Europese obligaties van hoge kwaliteit, zoals staatsleningen en investmentgrade bedrijfsobligaties. Kwaliteitsobligaties kunnen een degelijk rendement opleveren en zijn beter bestand tegen economische tegenvallers. Riskantere obligaties, zoals high yield en schulden uit opkomende markten, beschouwt de private bank als te duur: rentes in deze obligatiesegmenten bieden te weinig compensatie voor het risico.

Geopolitieke risico’s kunnen inflatie aanwakkeren
Naast onzekerheden rond het beleid van Trump ziet ABN AMRO MeesPierson in 2025 risico’s op het geopolitieke vlak. Oplopende spanningen in het Midden-Oosten kunnen de olieprijs hoger zetten, wat hogere inflatie in de hand werkt. Ook de stijgende Amerikaanse staatsschuld geeft reden tot zorg, al benadrukt de private bank dat dit risico vooral speelt op de lange termijn. Joly: “Hogere belastingen zijn nodig om de schuldenberg kleiner te maken. Maar daarvoor ontbreekt vooralsnog de politieke wil.”
Erik Joly
Erik Joly

 

Herlinde Rollez

Herlinde Rollez

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Tour & Taxis Havenlaan 86C bus 15 1000 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be