ABN AMRO: marktbeweeglijkheid biedt beleggingskansen in 2024

Annual Investment Outlook 2024

  • Lage economische groei in 2024; bank gaat nieuwe jaar in met neutrale aandelenvisie
  • Perioden van marktbeweeglijkheid bieden kansen, onder meer in specifieke sectoren
  • Kwaliteitsobligaties kunnen profiteren van verwachte renteverlagingen

 

De magere economische groeiprognoses voor 2024 geven weinig aanleiding tot enthousiasme over aandelen. Maar reden voor al te veel somberheid is er evenmin, omdat een recessie in 2024 onwaarschijnlijk is. Perioden van marktbeweeglijkheid kunnen komend jaar kansen bieden voor aandelenbeleggers, terwijl obligatiebeleggers naar verwachting kunnen profiteren van lagere rentestanden. Dit schrijft ABN AMRO in haar vandaag gepubliceerde Beleggingsstrategie voor 2024, getiteld ‘Op zoek naar kansen in 2024’.

Economie groeit mondjesmaat

“De economie zal in 2024 slechts mondjesmaat groeien,” zegt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking in België. “In Europa zal de groei naar verwachting ver onder de 1% uitkomen. De Amerikaanse economie zal het waarschijnlijk beter doen dan de Europese, al is het beeld in de VS ook niet echt overtuigend. De Amerikaanse groei zal naar verwachting onder het trendmatige niveau uitkomen door het drukkende effect van de opgelopen rente en omdat sommige positieve factoren aan kracht afnemen. De Chinese economie heeft de hoge verwachtingen in 2023 niet waargemaakt; en in 2024 blijft het land worstelen met tegenwind. We staan daarom neutraal tegenover aandelen als algehele beleggingscategorie.”

Kansen voor aandelenbeleggers

Om de hoge inflatie te beteugelen hebben centrale banken de rente fors verhoogd, wat een remmend effect heeft op de economische groei en daarmee ook op de winstontwikkeling bij bedrijven. Hoewel ABN AMRO denkt dat het renteverhogingstraject inmiddels ten einde is, wijst de private bank erop dat de economische effecten van de renteverhogingen voor een deel nog merkbaar moeten worden.

Erik Joly: “Met name in de eerste helft van 2024 voorzien wij lage groei. En wij denken dat de winstgroeiverwachtingen voor 2024 nog te optimistisch zijn. Onzekerheid over de bedrijfswinsten kan in de komende maanden dan ook leiden tot beweeglijkheid in de markten.”

Voor aandelenbeleggers kunnen perioden van marktbeweeglijkheid kansen opleveren, aldus ABN AMRO. Hierbij wijst de private bank erop dat de aandelenwaarderingen niet te hoog zijn: in de meeste regionale aandelenmarkten liggen de waarderingen zelfs onder het langetermijngemiddelde. Bovendien voorziet ABN AMRO in de tweede helft van 2024 een bescheiden groeiherstel.

“Wanneer zich kansen voordoen, zullen we onze positionering daarop aanpassen. Vooralsnog handhaven we onze neutrale aandelenvisie, met een licht defensief accent. Binnen de ontwikkelde markten hebben we een voorkeur voor de VS boven Europa. Want we denken dat de Amerikaanse economie beter bestand is tegen een wereldwijde groeivertraging dan de Europese economie. Op sectorniveau zijn we positief over gezondheidszorg, een defensieve sector, en over informatietechnologie, een sector met nog goede winstgroeivooruitzichten”, aldus Erik Joly.

Obligaties profiteren wanneer centrale banken voet van rem halen

Lage economische groei en afnemende inflatie zullen centrale banken in de gelegenheid stellen om de voet van de rem te halen, aldus ABN AMRO. De bank verwacht dat de Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) in de loop van 2024 zullen beginnen met renteverlagingen. Daarmee is het plaatje voor obligaties, na een aantal moeizame jaren, nu een stuk vriendelijker geworden.

ABN AMRO verwacht dat obligaties de komende tijd interessant kunnen zijn – zelfs als de rente gelijk zou blijven. En mochten de centrale banken in 2024 daadwerkelijk de rente gaan verlagen, zoals de bank voorziet, dan kunnen de rendementen op obligaties hoger uitvallen.

“Beleggers kunnen het beste inspelen op rentedalingen met een wat hogere duratie (rentegevoeligheid) in hun portefeuille. Onze suggestie daarbij is om te kiezen voor kwaliteitsobligaties, zoals staatsleningen en investment-grade bedrijfsobligaties. We denken namelijk dat het te vroeg is om positief te worden over risicovollere obligatiesegmenten zoals high yield”, vult Erik Joly aan.

Valuta’s: euro blijft in bandbreedte versus dollar

Het monetaire beleid van de ECB en de Fed in 2024 heeft ook gevolgen voor de ontwikkeling van de euro versus de dollar (EUR/USD). ABN AMRO verwacht dat de Fed en de ECB hun beleid in gelijke mate gaan versoepelen. EUR/USD kan daarom blijven bewegen in de bandbreedte van 1,05-1,10 totdat een andere richtinggevende factor zich aandient.

Geopolitieke risico’s vragen om oplettendheid maar bepalen marktverloop niet

Risico's in 2024 ziet ABN AMRO onder meer op het (geo)politieke vlak. De bank wijst in dit kader op de oorlogen in Oekraïne en in het Midden-Oosten, maar ook op de Amerikaanse presidentsverkiezingen (november 2024). Hoewel (geo)politieke ontwikkelingen belangrijk zijn om in de gaten te houden, hebben zij doorgaans geen langdurige impact op de wereldwijde financiële markten, aldus de bank. De impact is meestal juist van korte duur – of beperkt zich voornamelijk tot een specifieke regio of sector, wat voor beleggers kansen kan opleveren.

 

Voor meer informatie of een interview met Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking in België, kunt u contact opnemen met:

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

Over ABN AMRO Private Banking in België
In België bedient ABN AMRO Private Banking vermogende particulieren en ondernemingen. Onze purpose, ‘Banking for better, for generations to come’, geeft ons richting in alles wat we doen. Ons Belgische hoofdkantoor staat in Antwerpen. Daarnaast heeft ABN AMRO Private Banking kantoren in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Hasselt en Kortrijk. Voor meer informatie, kijk op www.abnamroprivatebanking.be of www.abnamro.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be