ABN AMRO koopt Europees staatspapier

Antwerpen, 29 april 2022

  • Inzet liquiditeiten én reductie bedrijfsobligaties – beide ten gunste van staatsobligaties
  • Hogere rente op staatsobligaties biedt ruimte voor meer evenwichtige beleggingsstrategie
  • Obligaties blijven minimaal onderwogen

Rente op Europese staatsobligaties sinds lange tijd weer positief

ABN AMRO heeft besloten om meer te beleggen in staatsobligaties van Europese kernlanden. De private bank zet hiertoe liquiditeiten aan het werk en verlaagt haar positionering in bedrijfsobligaties. “Vanwege de hogere inflatie en het vooruitzicht van renteverhogingen zijn de rentes op staatsobligaties van Europese kernlanden, zoals Duitse Bunds, na lange tijd weer positief”, vertelt Erik Joly, hoofdeconoom van ABN AMRO Private Banking België. “Daarmee worden deze relatief veilige obligaties voor beleggers weer interessanter. Dat heeft ons doen besluiten om meer te gaan beleggen in Europees staatspapier en met name Frans staatspapier. We doen dat ten laste van liquiditeiten én door onze positionering in bedrijfsobligaties wat te verlagen.”

Staatsobligaties kunnen stabiliteit bieden

ABN AMRO stelt vast dat de obligatierente (ook wel ‘yield’ genoemd) flink heeft gereageerd op het aankomende verkrappende beleid van centrale banken. Door de gestegen yields zijn obligatiekoersen de afgelopen tijd gedaald (bij obligaties beweegt de rente in tegengestelde richting van de koers). Voor de private bank zijn staatsobligaties uit de Europese kernlanden, zoals Duits en Frans staatspapier, daarmee weer aantrekkelijker geworden. “Europese staatsobligaties vormen nu weer een beleggingscategorie die een hoger rendement bieden dan de spaarrente”, aldus Joly. “Tegelijkertijd zien we de situatie voor investment-grade bedrijfsobligaties verschuiven. Voor dat obligatiesegment hebben de steunaankopen van de ECB lange tijd als vangnet gefungeerd. In de toekomst zal dit waarschijnlijk niet meer het geval zijn, aangezien de ECB begint met het terugdraaien van maatregelen waarmee de markten tijdens de pandemie werden ondersteund.” Qua algehele assetallocatie handhaaft ABN AMRO haar neutrale positionering in aandelen, terwijl obligaties minimaal onderwogen blijven. Joly: “De financiële markten kunnen voorlopig beweeglijk blijven. In een dergelijk marktklimaat kan een per saldo grotere positionering in obligaties wat – welkome – stabiliteit bieden.” 


Voor meer informatie of een interview met Erik Joly, hoofdeconoom ABN AMRO Private Banking Belgium kunt u contact opnemen met:

ABN AMRO Persvoorlichting
[email protected] ​
​020 - 628 89 00

Over ABN AMRO
ABN AMRO is een Nederlandse bank voor particuliere, zakelijke en private banking klanten. We bieden hen een breed palet aan financiële producten en diensten. Onze focus ligt op Noordwest-Europa. Onze purpose ‘Banking for better, for generations to come’ geeft ons richting in alles wat we doen. We bedienen ongeveer zes miljoen klanten en hebben meer dan 19.000 mensen in dienst. In België bedient ABN AMRO vermogende particulieren en ondernemingen. Ons Belgische hoofdkantoor staat in Antwerpen. Daarnaast heeft ABN AMRO België kantoren in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Hasselt en Kortrijk. Voor meer informatie, kijk op www.abnamro.be of www.abnamroprivatebanking.be.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be