2023 Innovation World Cup©: Antwerpse Hysopt erkend als top Smart Building Smart Construction Innovator

Hysopt BIM Syncer© als finalist gekozen uit 150 oplossingen uit meer dan 50 landen

Antwerpen, 21 december 2023 - Tijdens de 2023 Innovation World Cup© in Munchen is Belgisch HVAC-specialist Hysopt - kort voor Hydronic System Optimisation - erkend als een van ‘s werelds leidende Smart Building and Smart Construction Innovators. De scale-up met hoofdkantoor in Antwerpen kreeg die erkenning voor de Hysopt BIM Syncer©, een bijzonder innovatief stukje software dat erop gericht is de digitale kloof tussen HVAC-berekeningen enerzijds en BIM-modellering anderzijds te overbruggen. Eerder viel Hysopt ook al in de prijzen met zijn andere softwareoplossing: de Hysopt Optimiser©: een wereldwijd unieke, fysicagebaseerde Digital Twin voor het optimaliseren van grote HVAC-installaties.

Tijdens de 2023 Innovation World Cup© in Munchen werd Belgisch HVAC-specialist Hysopt erkend als een van ‘s werelds leidende Smart Building and Smart Construction Innovators.
Tijdens de 2023 Innovation World Cup© in Munchen werd Belgisch HVAC-specialist Hysopt erkend als een van ‘s werelds leidende Smart Building and Smart Construction Innovators.

Tijdens een pitch- en awardceremonie op BIM World MUNICH met de Top 40 Smart Building and Smart Construction Innovators van 2023, geselecteerd uit honderdvijftig oplossingen uit meer dan vijftig landen, werd Hysopt door een live jury gekozen als een van acht finalisten. Die acht uitverkorenen mochten dan opnieuw pitchen tijdens de Grand Pitch & Award Ceremony, voor een jury die hen beoordeelde op basis van innovatieniveau, go-to-marketstrategie, commercieel potentieel en duurzaamheid. En hoewel Hysopt uiteindelijk net naast het podium viel, bevestigt de erkenning als een van ‘s werelds leidende bouwinnovators andermaal het potentieel van de scale-up, een spin-off van de Universiteit Antwerpen.

De Hysopt BIM syncer©, een gamechanger in HVAC-ontwerp

Met de BIM Syncer-technologie beoogt Hysopt de digitale kloof te overbruggen tussen de berekening van HVAC-systemen enerzijds en BIM (Building Information Modeling, een soort digitale 3D-maquette van een gebouw, inclusief het HVAC-systeem) anderzijds. Momenteel is er namelijk geen interactie tussen de twee: HVAC-ingenieurs doen de berekeningen, terwijl BIM-ingenieurs zich bezighouden met de ruimtelijke aspecten. Dit leidt onder meer tot enorme faalkosten.

Door het ontbreken van een digitale connectie tussen HVAC en BIM komen beide designs nooit volledig overeen, wat tot problemen leidt bij de realisatie. De enige manier om dit te voorkomen is door manueel te verifiëren of alles overeenkomt, wat niet alleen enorm veel tijd kost, maar ook veel ruimte voor fouten laat. De Hysopt BIM syncer©, die werd ontworpen op basis van gebruikersfeedback van HVAC-professionals, brengt beide ontwerpen samen in een split-screenmodel dat voortdurend gevalideerd en gesynchroniseerd wordt. Het is daarmee niets minder dan een game changer in HVAC-ontwerp”, stelt dr. ir. Roel Vandenbulcke, oprichter en CEO van Hysopt.
Roel Vandenbulcke, oprichter en CEO van Hysopt
Roel Vandenbulcke, oprichter en CEO van Hysopt

Aanvulling op de Hysopt Optimiser© 

De Hysopt BIM syncer© is een belangrijke aanvulling op Hysopt’s oorspronkelijke innovatie: de Hysopt Optimiser©, een unieke physics-based Digital Twin-oplossing om de configuratie van HVAC-installaties te optimaliseren. De Optimiser wordt door projectontwikkelaars, studiebureaus, installatiebedrijven en facility managers bovenop klassieke CAD- en BIM-tools gebruikt om zowel bestaande of nog te bouwen installaties te optimaliseren. Dit leidt tot bijzonder substantiële besparingen in energiekost, CO²-uitstoot en investeringskost.

30% lagere energiekost, 40% minder CO²

Op bijna tien jaar tijd werd de Hysopt Optimiser© al bij 450 grote HVAC-optimalisatieprojecten ingezet, voor uiteenlopende internationale klanten als Befimmo, CBRE, City of Newcastle, GSK, de London Underground, Port of Antwerp-Bruges, Schiphol Airport, en heel wat Belgische ziekenhuizen en universiteiten. Daarbij werd dankzij de Digital Twin een gemiddelde besparing van 30% op de energiefactuur gerealiseerd, en zelfs 40% in CO²-uitstoot, gemiddeld.

De wereld veranderen via HVAC: dat is onze uitgesproken ambitie, en iedereen die het potentieel van de Hysopt-technologie kent, weet dat we het menens zijn”, besluit Roel Vandenbulcke. Duurzaamheid is voor ons geen wollig verhaal, integendeel zelfs: met onze oplossingen maken we het net heel reëel, haalbaar en meetbaar.

 

Over Hysopt

Hysopt is een spin-off van de Universiteit Antwerpen die in 2013 opgericht werd door Roel Vandenbulcke. Het ontwikkelde een wereldwijd unieke ‘physics-based Digital Twin software’ voor de optimalisatie van grote HVAC-installaties, vb. in de gezondheidszorg, het onderwijs, kantoor- en overheidsgebouwen en warmtenetten. Gemiddeld realiseert het met haar oplossing een besparing van 30% op de energiekost en een vermindering van 40% in CO²-uitstoot. 

Dat is mogelijk dankzij doorgedreven analyse en simulaties op systeemniveau, waar vaak sprake is van good components, bad systems: kwalitatieve onderdelen die op een willekeurige manier zijn samengebracht, zonder aandacht voor de fysische processen en dynamieken die daarbij spelen. Met de software kunnen projectontwikkelaars, studiebureaus, installatiebedrijven en facility managers in een virtuele omgeving de prestaties van volledige installaties simuleren en parameters zoals de energiekost, de CO2-uitstoot en het thermisch comfort voorspellen, om zo tot een optimale configuratie en aansturing te komen.

Sinds de oprichting groeide Hysopt uit tot een onderneming van veertig medewerkers, een aantal dat het in 2023 ambieert te verhogen naar zestig. Behalve in België is Hysopt ook actief in Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk; daarnaast worden momenteel ook in Duitsland de activiteiten opgestart.

Paul Geens

Paul Geens

PR consultant, Evoke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be